Újabb kulisszatitkok a divathétről

Már véget is ért a 2014-es őszi/téli kollekciókat bemutató divathét New Yorkban, aminek apropóján a Cosmopolitan egy kérdezz-felelek formájában leleplezte a divathetek kulisszatitkait. Nézze meg, hogy kik és hogyan befolyásolják és határozzák meg a divatvilágot napjainkban!

Hogyan dől el, hogy milyen sorrendben vonulnak végig a modellek a kifutón?

Ezt valójában a tervező dönti el, ő állítja sorba a lányokat a show előtt. Igaz, a nyitó- és a záróhelyek mindig is a legáhítottabb pozíciónak számítottak, oda általában a legismertebb modell vagy a divatház egyik arca kerül. Vannak modellek, akik nem is hajlandóak kimenni a kifutóra, ha nem ők vonulnak elsőként vagy utolsóként. Az új modellek karrierjén nagyot lendíthet, ha olyan divatházak bemutatóit nyithatják vagy zárhatják, mint a Calvin Klein, a Prada vagy a Marc Jacobs. Hatalmas lehetőség ez egy piacvezető márkától.

468275977 (1)
Daniel Zuchnik / Europress / Getty

Miért ragaszkodnak a tervezők a szupervékony modellekhez?

Sok tervező nagyon szűkl átókörűen gondolkodik arról, hogy mi a szép, de ez azért változóban van. Az IMG Models az egyik legnépszerűbb modellügynökség a világon, ott azon dolgoznak, hogy minél több teltebb nő is kifutóra kerüljön. Minél többet foglalkozunk az üggyel, annál gyorsabban lesznek változások és előrelépések ezzel kapcsolatban.

A modellek megtarthatják a ruhákat a bemutató után?

Nem. A bemutató az adott kollekciónak csak egy előzetes felvezetése, de a ruhákra továbbra is szükség van legalább még pár hónapig értékesítési, termelési, szerkesztői célokból, illetve a hírességnek is küldenek belőle. Csak azután lehet elajándékozni ezeket, miután kikerültek az üzletekbe, és a következő kollekciót is bemutatták már.

180015290
Joe Kohen / Europress / Getty

Mennyi pénzt fizetnek a modelleknek egy bemutatóért?

Bármennyit a semmitől 20000 dollárig (4,5 millió forintig) vagy néha annál is többet. Ez csak attól függ, hogy milyen show és melyik modellről van szó. Az olyan szupermodellek, mint Karlie Kloss és Gisele Bündchen több ezer dollárért sétálnak végig olyan divatházak kifutóján, mint a Chanel vagy a Dior. De egyes pletykák szerint ennél sokkal többet kap az a szupermodell, akinek szerződése is van a márkával, vagy megállapodtak, hogy csak azon az egy bemutatón tűnhet fel a szezonban. Más, kevésbé ismert modellek gyakran semmit sem kapnak. Általában ezek a modellek kisebb bemutatókon lépnek fel, ahol a tervezők nem rendelkeznek olyan költségvetéssel, hogy készpénzben fizethessenek, így helyette ruhával díjazzák munkájukat, ami gyakran eléggé rosszul veszi ki magát, főleg ha az adott ruha nem is tetszik a modellnek.

468049845
Daniel Zuchnik / Europress / Getty

A street style képeken látható emberek hogyan engedhetik meg maguknak azokat a designer ruhákat, amikben pózolnak?

Gyakran előfordul, hogy nem engedhetik meg maguknak. A szerkesztők ingyen kapják a cuccokat és nagy kedvezményeket is kapnak a tervezőktől. Továbbá  — tekintve, hogy milyen nagy népszerűségnek örvend a street style fotózás — sok designer valójában csak kölcsönadja a szerkesztőknek a ruhákat, hogy az általuk kiválasztott darabot viseljék a shown.

Ha el akarok menni egy showra, hogyan tudok rá jegyet szerezni?

Jegyet venni nem lehet, meghívó kell hozzá. Lehet kérni jegyet a tervezőktől, de ez nem garancia arra, hogy adnak is, vagy lesz még felesleges jegyük. Ha részt szeretnél venni egy divatbemutatón, próbálj valahogy kapcsolatba lépni egy tervezővel vagy egy PR-céggel a divathét alatt. Lehet, hogy jegyet nem szerzel magadnak, de abban az élményben részesülhetsz, hogy része vagy a shownak.

468540985
Daniel Zuchnik / Europress / Getty

Gyakran nyúlnak vissza a tervezők a múltba?

Néha, de ez egyáltalán nem szolgálja az érdekeiket. A divat állítólag folyamatosan fejlődik, mégis túl sok az ismétlődés, amit az emberek már nagyon unnak. De ha nem ismétlik magukat a tervezők, akkor az emberek úgy érzik majd, hogy csak egy esélyük van beszerezni a kivánt darabokat.

Mire van szükség ahhoz, hogy a street style fotósok lefényképeznek?

Szőrmére. Lehet, hogy tényleg megvetik a szőrt, de azonnal lecsapnak rá. Minél több van belőle, annál többen rajzanak oda. Erre viszont szánni kell kis időt, sokat kell ácsorogni és várni. Le lehet csapni egy-egy szőrmés arca, ha elég hosszú ideig vagyunk hajlandóak állni miatta.

468276169
Daniel Zuchnik / Europress / Getty

A show végén miért van az, hogy egyes tervezők végig sétálnak a kifutón, míg mások nem?

Ez csak az egyéntől függ. Egyes tervezők szeretik a nagy felhajtást, míg mások inkább alázatosak maradnak. Ez minden.

Ki dönti el, hogy mik lesznek a trendek a következő szezonban?

A tervezők néha igénybe veszik a professzionális trend előrejelzéseket, de van, hogy nem. Ezután a szerkesztők meghatározzák a trendeket az alapján, hogy hány tervező készített hasonló dolgot (pizsama ing, túlméretezett rózsaszín kabát vagy bőrnadrág). Az általános szabály az, hogy legalább három tervező kell ahhoz, hogy létrejöjjön egy trend. De a nagyobb divatházak, mint a Dior vagy a Prada gyakran indítanak saját trendeket, amelyeket elkezd másolni a többi tervező, és így divatot teremtenek. Igaz, ez a tendencia csak akkor igazán sikeres, ha el is tudják adni a kollekciót. Végül úgyis a vásárlók döntik el, hogy megveszik e ruhákat vagy sem.

468276143
Daniel Zuchnik / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra