OFFLINE

Így jutottunk a selyem hálóruhától a kinyúlt pólóig

2014. február 17., hétfő 21:02

A hálóingeknek ma már koránt sincs akkora szerepe, mint anno, és a külsőségek helyett a hangsúly kizárólag a kényelmen van, így a legtöbb nő hálóruha-választékát kinyúlt férfipólók, boxerek és melegítőnadrágok teszik ki. Mert hát mégis kit érdekel, mi van rajtunk az éjszaka közepén, tök egyedül? Pedig régen bizony fontos volt: a díszes köntösök és kisestélyiknek beillő hálóruhák a pihenés és a relaxáció mellett az intimitást, a luxust és a női gyengédséget szimbolizálták. De hogy jutottunk a luxustól a nemtörődömségig? Vintage hálóruha történet.

A vintage hálóruha története

A Nagy Gatsby stílust idéző hálóruhák sokkal szexibbek és kifinomultabbak, mint a leárazáson 500 forintért beszerezhető, 50%-ban pamut, 50%-ban poliészter, XXL-es férfipólók. Mégis, a nők nagy részének nem fontos, milyen ruhában tölti az éjszakát. Aludni és kómásan mászkálni sokkal kényelmesebb lezser cuccokban, szinte lehetetlen elképzelni, hogy a húszas éveket idéző, precízen megvarrt hálóruhákban, vagy Carrie Bradshaw-hoz hasonlóan gyöngysorban töltsük az éjszakát.

Pedig ahálóruhának igen gazdag történelme van, ami mára szinte a feledés homályába merült. Előtte ugyanis nem is létezett olyan, hogy esti viselet: a hálóruha a XIX. század találmánya, amit sokáig csak a kiváltságosok engedhettek meg maguknak. Az emberek általában abban aludtak, amit napközben amúgy is viseltek, a higiéniai és kényelmi szempontokat teljesen ignorálva - írja Helen Varley a Queens of Vintage oldalon. 

Státuszszimbóluma mellett az is feladata volt, hogy a hideg estéken melegen tartsa viselőjét, ezért a legtöbb hálóinget bokáig érőre, hosszú ujjakkal tervezték. Ezek a viktoriánus hálóruhák inspirálták többek közt a pongyolát is, amit a nők tradicionálisan a nászéjszakájukon viseltek. Az 1920-as években az esti viselet egyre jobban tükrözte a nappali viselet jellegzetes szabásvonalait és mintáit. A hosszúujjú hálóruhákat rövid és könnyű anyagból szabott neglizsék váltották, a harmincas éveket  Hollywood elképesztő luxusa ihlette meg, és megjelentek a tollakkal és szőrmével díszített, csipkeberakásos selyemruhák, amelyeket a hozzájuk illő hálóköntösökkel. 

A második világháború eltörölte a luxust

A második világháború hatására háttérbe szorultak a feleslegesnek tartott luxusholmik: a szükséges selymek és drága anyagok elérhetetlenné váltak, a nők abban aludtak, amilyen ruhadarabjuk még akadt a gardróbban. Az esetleges támadásokra felkészülve sokan overallokban vészelték át az estéket. A háború végével viszont újra megszaporodott az igény a luxustermékek előállítására és beszerzésére, így az éjszakai viseletet egészen új perspektívákkal ruházták fel. Jöttek az olyan tervezők, mint Christian Dior, aki szerette volna, ha minden nő - pénztárcától függetlenül - hercegnőnek érezhetné magát, és a cél érdekében csodás földig érő, csipkével toldott selyemestélyiket álmodott meg.

Hatvanas évek - a kísérletezés évtizede

A merész kísérletezgetések időszaka egyértelműen a XX. század második feléhez köthető. Míg az ötvenes években inkább a klasszikus és elegáns szabásvonalak és anyagok domináltak, a hatvanas évek ruhái hercegnőstől inkább a dívás felé mozdultak. Az egykor hosszú estélyik rövid, szőrmével díszített babydollokká alakultak, tollakkal és hozzá passzoló fehérneművel kiegészülve. A hímzett/nyomott virágmintás pizsama szintén az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején jött be a divatba, és (talán) azóta sem ment ki igazán. 

És ma

A bevállalósabbak és a vintage holmik kedvelői akár hétköznapi viseletként is hordhatják az egykori hálóruhákat: egy jó övvel, kiskabáttal, hozzá illő cipővel és táskával megspékelve meg nem mondaná az ember, hogy eredetileg mire is használták, főleg, mivel az esti viseletnek tervezett kreációk sokban hajaznak a nappali viseletre.

A XIX. századi hálóruhákhoz hasonlókat nem könnyű találni: leginkább vintage boltokban ajánljuk a keresgélést, de online is nagy a választék, ha nem akarja lejárni a lábát. A Victorian Classics oldalán minőségi, a hagyományos XIX. századi viseletre hajazó darabokat találni, ha esetleg nagy rajongója lenne az elegáns esti viseletnek. A legjobb vintage hálóruhákat a The Noir Boudoir vagy a Candy Says webáruházakban találja (a legtöbb ruhából egy darab van, úgyhogy érdemes minél hamarabb lecsapni rájuk), de érdemes benézni olyan magyar butikokba is, mint a Cydonia Vintage vagy a LoveBug Vintage.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta