Így jutottunk a selyem hálóruhától a kinyúlt pólóig

A hálóingeknek ma már koránt sincs akkora szerepe, mint anno, és a külsőségek helyett a hangsúly kizárólag a kényelmen van, így a legtöbb nő hálóruha-választékát kinyúlt férfipólók, boxerek és melegítőnadrágok teszik ki. Mert hát mégis kit érdekel, mi van rajtunk az éjszaka közepén, tök egyedül? Pedig régen bizony fontos volt: a díszes köntösök és kisestélyiknek beillő hálóruhák a pihenés és a relaxáció mellett az intimitást, a luxust és a női gyengédséget szimbolizálták. De hogy jutottunk a luxustól a nemtörődömségig? Vintage hálóruha történet.

A vintage hálóruha története

A Nagy Gatsby stílust idéző hálóruhák sokkal szexibbek és kifinomultabbak, mint a leárazáson 500 forintért beszerezhető, 50%-ban pamut, 50%-ban poliészter, XXL-es férfipólók. Mégis, a nők nagy részének nem fontos, milyen ruhában tölti az éjszakát. Aludni és kómásan mászkálni sokkal kényelmesebb lezser cuccokban, szinte lehetetlen elképzelni, hogy a húszas éveket idéző, precízen megvarrt hálóruhákban, vagy Carrie Bradshaw-hoz hasonlóan gyöngysorban töltsük az éjszakát.

Pedig ahálóruhának igen gazdag történelme van, ami mára szinte a feledés homályába merült. Előtte ugyanis nem is létezett olyan, hogy esti viselet: a hálóruha a XIX. század találmánya, amit sokáig csak a kiváltságosok engedhettek meg maguknak. Az emberek általában abban aludtak, amit napközben amúgy is viseltek, a higiéniai és kényelmi szempontokat teljesen ignorálva - írja Helen Varley a Queens of Vintage oldalon. 

Státuszszimbóluma mellett az is feladata volt, hogy a hideg estéken melegen tartsa viselőjét, ezért a legtöbb hálóinget bokáig érőre, hosszú ujjakkal tervezték. Ezek a viktoriánus hálóruhák inspirálták többek közt a pongyolát is, amit a nők tradicionálisan a nászéjszakájukon viseltek. Az 1920-as években az esti viselet egyre jobban tükrözte a nappali viselet jellegzetes szabásvonalait és mintáit. A hosszúujjú hálóruhákat rövid és könnyű anyagból szabott neglizsék váltották, a harmincas éveket  Hollywood elképesztő luxusa ihlette meg, és megjelentek a tollakkal és szőrmével díszített, csipkeberakásos selyemruhák, amelyeket a hozzájuk illő hálóköntösökkel. 

A második világháború eltörölte a luxust

A második világháború hatására háttérbe szorultak a feleslegesnek tartott luxusholmik: a szükséges selymek és drága anyagok elérhetetlenné váltak, a nők abban aludtak, amilyen ruhadarabjuk még akadt a gardróbban. Az esetleges támadásokra felkészülve sokan overallokban vészelték át az estéket. A háború végével viszont újra megszaporodott az igény a luxustermékek előállítására és beszerzésére, így az éjszakai viseletet egészen új perspektívákkal ruházták fel. Jöttek az olyan tervezők, mint Christian Dior, aki szerette volna, ha minden nő - pénztárcától függetlenül - hercegnőnek érezhetné magát, és a cél érdekében csodás földig érő, csipkével toldott selyemestélyiket álmodott meg.

Hatvanas évek - a kísérletezés évtizede

A merész kísérletezgetések időszaka egyértelműen a XX. század második feléhez köthető. Míg az ötvenes években inkább a klasszikus és elegáns szabásvonalak és anyagok domináltak, a hatvanas évek ruhái hercegnőstől inkább a dívás felé mozdultak. Az egykor hosszú estélyik rövid, szőrmével díszített babydollokká alakultak, tollakkal és hozzá passzoló fehérneművel kiegészülve. A hímzett/nyomott virágmintás pizsama szintén az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején jött be a divatba, és (talán) azóta sem ment ki igazán. 

És ma

A bevállalósabbak és a vintage holmik kedvelői akár hétköznapi viseletként is hordhatják az egykori hálóruhákat: egy jó övvel, kiskabáttal, hozzá illő cipővel és táskával megspékelve meg nem mondaná az ember, hogy eredetileg mire is használták, főleg, mivel az esti viseletnek tervezett kreációk sokban hajaznak a nappali viseletre.

A XIX. századi hálóruhákhoz hasonlókat nem könnyű találni: leginkább vintage boltokban ajánljuk a keresgélést, de online is nagy a választék, ha nem akarja lejárni a lábát. A Victorian Classics oldalán minőségi, a hagyományos XIX. századi viseletre hajazó darabokat találni, ha esetleg nagy rajongója lenne az elegáns esti viseletnek. A legjobb vintage hálóruhákat a The Noir Boudoir vagy a Candy Says webáruházakban találja (a legtöbb ruhából egy darab van, úgyhogy érdemes minél hamarabb lecsapni rájuk), de érdemes benézni olyan magyar butikokba is, mint a Cydonia Vintage vagy a LoveBug Vintage.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek