Így legyen olyan sikkes, mint egy francia nő

A sajátos és könnyed francia stílust általában egy lapon szokás említeni az időtlen eleganciával. Egy tipikus francia nő évtizedek óta vékonyan és csinosan él az emberek emlékezetében, pedig egyes divatszakértők szerint a francia sikk körülbelül annyira franciás, mint a sült krumpli. Nem beszélve arról, hogy az egyik legismertebb divatikonjuk, Jane Birkin brit származású volt.

Egy nemrég készült felmérés szerint mire a francia nők elérik a bűvös negyvenes kort, hét évvel tűnnek fiatalabbnak koruknál, mint brit társaik. A Daily Mail szerkesztői összegyűjtötték a legalapvetőbb trükköket, amelyek segítségével ön is lehet olyan elegáns, mint egy trendi párizsi nő. Nézze meg, mit kell érte tennie!

Foglalkozzon többet a bőrével!

A francia nők általában az anyjuktól lesik el a szépségápolási praktikákat, gyakran már 12 évesen tisztában vannak azzal, melyek a számukra legmegfelelőbb kozmetikumok, és már 30 évesen beszerzik a legjobb öregedésgátló krémeket. Emellett nem luxusnak, hanem szükségszerűnek tartják, hogy időnként meglátogassák bőrgyógyászukat, aki a legjobb termékeket javasolja például a 40-45 év körüli nőket veszélyeztető melanóma megelőzésére.

Az egyik legelismertebb párizsi bőrgyógyász, Valerie Gallais szerint feltétlenül szükségünk van egy arctisztító krémre, egy hidratáló nappali illetve egy éjszakai krémre. Vannak, akik a szemránckrémet is bevetik, bár egyes szakértők szerint ezek a ránctalanító termékek nem minden esetben tesznek eleget a bőr igényeinek. Ha ilyen krémbe fektet csekkolja le, hogy az adott krém tartalmaz e a bőrgyógyász által ajánlott C-vitamint és retinolt, amelyek kiválóak az ajkak feletti és a szemkörnyéki ráncok megelőzésére.

Gyakran annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy eltüntessük arcunkról a ráncokat, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a dekoltázs résznél megereszkedett bőrről, amelyet a bőrgyógyászok szerint mezoterápiával számulhatunk fel a leghatékonyabban. Az injekciós eljárást egyébként 50 évvel ezelőtt egy francia orvos dolgozta ki, akkor még leginkább izom és izületi fájdalmak kezelésére használták. – írja a Wikipedia. Vannak, akik nem idegenkednek a botox kezelésektől sem, de a francia nők gyakran készítenek házilag mandulaolajból és tengeri sóból bőrradírokat, de előszeretettel használják a hajerősítő és ránctalanító hatásáról ismert argánolajat is.

Ne vigye túlzásba a sminkelést!

A francia nők szerint a kevesebb néha több. Bár vagyonokat szórnak el különböző ránctalanító kenceficékre, sminkelés terén mégis meglepően visszafogottak. Mivel hisznek abban, hogy a túlzásba vitt sminkelés öregít, így általában a klasszikus vörös rúzson kívül csak egy kevés púdert, szemceruzát és szempillaspirált tartanak maguknál a hétköznapokban. Arcpirosító helyett pedig jól bevált trükköt, a csipkedést részesítik előnyben, arcuk mégis üdének és rózsásnak tűnik. A szemceruzával általában a felső szemhéjukat húzzák ki, amelynek köszönhetően tekintetük sokkal nyitottabbnak tűnik. Hasonlóképpen nagy gondot fordítanak a szemöldökük formájába, mivel hisznek abban, hogy a szemöldök egyfajta keretet ad az arcnak.

Elég a heti két hajmosás

Talán meglepő, de a francia nők csak kétszer mosnak hajat egy héten, frizurájuk a maga természetességével mégis mindig profin befésültnek, vastagnak és egészségesnek tűnik. Egy igazi francia nő bizalmi ügynek tartja a fodrásszal való jó kapcsolatot, mert hisz abban, hogy a jó vágás és a tökéletes hajszín megválasztása sokat számítanak. Azt mondják, hogy nincs semmiféle szabály a haj hosszát illetően, mégis kevés középkorú francia nőt látni váll alatt érő hajjal. A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül nézünk ki fiatalabbnak festett hajjal sem, ami gyakran csak felhívja a figyelmet a ráncainkra.

A neves francia fodrász, Rodolphe szerint - akinek ügyfélkörébe olyan hírességek tartoznak, mint Kate Hudson vagy Jodie Foster – például kifejezetten sikkes az ősz hajszín, szerinte az, hogy valaki mennyire van tisztában a korával, csupán intelligencia kérdése. A fodrász szerint ha hajmosás előtt egy diónyi argánolajjal bemossuk a hajunkat és havonta legalább egyszer hajmaszkban alszunk, hajunk garantáltan egészségesnek és jól ápoltnak fog tűnni.

Étkezzen tudatosan

Nem tévhit, hogy a francia nők általában nem kövérek. Tényleg így van, pedig azt állítják, hogy nem fogyókúráznak görcsösen, de azért karcsúnak maradni számukra is nagy kihívás. A franciák nagy ínyenc hírében állnak, sokan mégis fontolóra veszik, hogy kikérjék-e kedvenc ételüket az étteremben. A lemondás pillanatában valószínűleg arra gondolnak, hogy a finom fogásoknál talán még az exkluzív ruhatárukat szeretik jobban. A gasztronómiájukról méltán híres franciák például minden étkezést egy levessel vagy salátával kezdenek. „Én még soha nem diétáztam” – állítja magáról Edith. Az első védelmi vonalat a nassolásnál kell meghúzni, ami helyettesíthető akár egy forró teával is. Mielőtt úrrá lenne rajtunk az édesség utáni vágy és elcsábulnánk, adjunk magunknak egy perc gondolkodási időt, hogy vajon megéri-e befalni azt a szelet süteményt.

Ne higgyük, hogy a francia nőktől távol áll a testedzés, előszeretettel járnak például pilatesre és vízi aerobikra is. A láncdohányos hírében álló francia nők a felmérések szerint 45-50 év között hagyják el a dohányzást is, de különösen kedvelik a sör és a tömény italok helyett finom borokkal kényeztetni magukat, mégsem gyakori a részeg francia nő látványa az országban.

Válogassunk klasszikus darabokat a ruhatárunkba

Bár úgy tűnhet, hogy a francia nők milliókat költenek puccos ruhatárukra, ez a feltételezés távolról sem igaz. Sokkal jobban hisznek a drágább, időtálló darabokban, amelyeket nagy becsben tartanak és időnként elviszik azokat igazításra varrónőjükhöz.  Van olyan francia nő, aki 30 éve ugyanazt az Yves Saint Laurent szoknyát hordja, abban jár be párizsi munkahelyére, abban utazik vidékre és családi eseményekre. A francia nők szeretnek leárazásokra járni és szívesen vadásznak egy-egy örök darabra a turkálókban és vintage üzletekben is. Szeretik keverni az eklektikusabb 'High Street' darabokat valami régivel, lényeg hogy az tükrözze személyiségüket. Nagy kedvencnek számít a fekete bőr ceruzaszoknya, az egyszerű fehér ing és a kis fekete ruha. A ruhatáruk nagy része semleges színpalettán mozog, a harsányabb színek inkább a kiegészítőkben jelennek meg.

A francia nők egy megfelelő, mindig az alkalomhoz illő kiegészítővel teszik sikkessé ugyanazt a kis fekete ruhát, amit 25 évvel ezelőtt szereztek be maguknak. Pénztárcájuktól függően legyen az egy mintás táska, egy zebramintás cipő, kígyóbőr öv vagy gyöngynyaklánc. Kínosan ügyelnek rá, hogy a táskájuk színe sose egyezzen cipőjük színével, mert jól tudják, hogy az anyagok mindent megváltoztatnak, így bátran kombinálják lakkbőr cipőjüket egy szarvasbőr táskával. Bár szeretnek tűsarkúban tipegni, a hétköznapokban szívesen viselnek balerina vagy törpesarkú cipőt és mokaszínt. Állítólag nincs olyan francia nő sem, aki olyan fehérneműben lépne az utcára, ami ne passzolna aznapi szerelésével.

Íme a francia nők nélkülözhetetlen alapdarabjai

Egy jól szabott fekete blézerrel mellé lőni nem igazán lehet, a sokoldalú darabot kombinálhatjuk szoknyával és farmerrel, mindenhogyan elegáns. Csillogó vagy flitteres ruhákban sem csak szórakozni járhat, ha például egy lezserebb szabású pulóverből beszerez egy arany színű darabot, akár munkába is elindulhat benne. A francia nők nem viselnek túl sok ékszert, bár ez nem azt jelenti, hogy idegenkednének a gyűrűktől vagy nyakláncoktól. Sokkal inkább szeretik az egyéb kiegészítőkre – öv, táska, cipő, napszemüveg- helyezni a hangsúlyt, mintsem egy túlméretezett ékszerre.

A franciák nem szégyellik kivillantani dekoltázsukat sem, ezért mindig kigombolva felejtik blúzuk legfelső gombját, mellyel sokkal lazábbá és elegánsabbá teszik megjelenésüket. A francia nők egyik legsokoldalúbb kulcsfontosságú darabja a hazánkban is népszerű motoros bőrdzseki, amit a nap bármely szakában illik viselni. Juliette Binoche nemrég például estélyi ruhával vette fel a klasszikus darabot egy filmfesztiválra.

A mindent takaró és előnytelen maxi ruhák helyett is elegáns, vállat, dekoltázst vagy bokát szabadon hagyó darabot részesítik előnyben, amelyet egyszerű sminkkel, merész kiegészítőkkel és visszafogott ékszerekkel tesznek még látványosabbá. Az ilyen trükkök nagy szakértője Marion Cotillard, aki szinte mindig ennek megfelelően jelenik meg a vörös szőnyeges eseményeken.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A francia nők szeretik az időtlen formájú, kislányos mintájú nyári ruhákat, melyhez általában már nem viselnek semmilyen más kiegészítőt a meleg szezonban. Ruhatáruk hasonlóan fontos részét képezi a jól megválasztott koktélruha, a magasított derekú tweed szoknya és az egyszerű, nyakrésznél vagy a mandzsettánál kissé fodrozott ing is, amelyet ugyanúgy el lehet sütni egy hétvégi családi ebédnél, mint egy puccosabb eseményen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra