OFFLINE

Pénteki süti: képviselőfánk fehér csokis málnahabbal

2014. február 14., péntek 10:09

Az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül, sokaknak mumus, pedig csak néhány apróságra kell figyelnünk, és tökéletes tésztapuffancsokat tudunk készíteni otthon. A képviselőfánk nagyon jól variálható, sokféle krémmel tölthetjük: mi most fehér csokis málnahabbal töltöttük, de mehet bele például házi csokipuding vagy fűszeres étcsokihab is.

Képviselőfánk2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Akár sós töltelékekben is gondolkozhatunk: mivel a tészta maga semleges, se nem sós, se nem édes, tölthetjük például különféle fűszeres sajtkrémekkel is – szuper borkorcsolya lesz belőle!

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz
100 g vaj
fél tk. porcukor
fél tk. só
100 g liszt
kb. 2,5 tojás (140 g)

Málnahab:

150 g málnapüré (kb. 250 g fagyasztott málnából)
250 g fehér csokoládé
2 lap zselatin (= 4 g)
140 g habtejszín (nem növényi! min. 30% zsírtartalommal)

- porcukor a szóráshoz

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon lényeges, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele, és mindig akkor adjuk csak hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már tökéletesen felvette a tészta. A tojások hozzáadásánál figyeljük a tészta állagát: a tésztának pont habzsákkal adagolható állagúnak kell lennie. Tehát legyen már könnyen keverhető, de még nem folyós-terülős nagyon, mert különben nagyon szétterülnek a fánkok, és laposak lesznek. Én ezt az állagot két és fél tojás hozzáadása után értem el – a harmadik tojást felvertem, de csak a felét adtam hozzá.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még 15-20 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak.

5. A málnahabhoz először a málnát turmixoljuk, átpasszírozzuk és kimérjük a szükséges mennyiségű málnapürét. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehér csokoládét apróra törjük.

6. A málnapürét csípősre melegítjük: már gőzölnie kell, de még ne forrjon. Feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokoládét, és egyneművé keverjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáforgatjuk a málnás részhez. Egy éjszakán vagy 5-6 órán keresztül hűtjük a habot.

7. A képviselőfánkok tetejét levágjuk. A málnahabot csillagcsöves habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat. A fánkok levágott tetejét a krémre ültetjük, és porcukorral megszórjuk. Érdemes tálalás előtt nem sokkal betölteni a fánkokat, különben nagyon felpuhul a fánktészta.

Képviselőfánk1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta