OFFLINE

Valentin napi gasztro, kimaxolva

2014. február 10., hétfő 14:58

Persze, lehet fanyalogni az importált ünnepen, meg azon, hogy ciki a Valentin nap. Meg lehet azt is, hogy ha már Valentin, akkor nem aprózzuk el, és adunk a rózsaszínnek, a szívnek, meg az édességnek. Ha az utóbbi utat választja, gyártson velünk rózsaszínű, szívalakú pillecukrot.

Pillecukor8
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A sokszor túlédesített, rágós és gejl bolti pillecukor helyett érdemes kipróbálni a házi változatot, amely valódi gyümölcsből készül, és szuperkönnyű, habos állagú. A legjobb savanykás gyümölcsökkel próbálkozni (pl. meggy, málna, citrom, ribizli), mert ezek szépen kiegyensúlyozzák a pillecukor édességét: a mi változatunk most meggyel készült.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Szirup:

40 g akácméz
100 g cukor
25 g meggypüré

Pillecukor keverék:

15 g meggypüré
15 g víz
6 lap (= 10 g) zselatin

40 g akácméz
25 g meggypüré

Forgatáshoz:

kb. 3 ek. kukoricakeményítő
kb. 3 ek. átszitált porcukor
semleges ízű olaj

1. Először a meggypürét készítjük el. Kb. két-három maréknyi kimagozott (fagyasztott) meggyet leturmixolunk, és szitán átpasszírozzuk. Egy kb. 30x20 cm nagyságú dobozt vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőpapírt egy ecset segítségével vékonyan átkenjük az olajjal. Erre azért van szükség, mert máskülönben a pillecukor menthetetlenül ráragadna a sütőpapírra.

2. Egy nagyobb keverőedénybe kimérjük a pillecukor keverékhez a 25 g meggypürét és a 40 g akácmézet.

3. Egy kisebb lábasba mérjük a szirup hozzávalóit.

4. A zselatinlapokat annyi hideg vízbe ázatjuk, amennyi ellepi.

5. A szirupot alacsony lángon, időnként megkeverve melegíteni kezdjük. Mikor a cukor felolvadt, magasabb hőfokra kapcsolunk, és forrástól számítva kb. 3-4 percig lobogva forraljuk a szirupot. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizhetjük is a hőfokát: kb. 114 °C-ig kell melegíteni.

6. Míg készül a szirup, a 15 g meggypürét és a 15 g vizet összekeverjük, és felmelegítjük: nem kell forralni, de legyen már csípős. Ebben feloldjuk a kicsavart zselatinlapokat.

7. Ekkor beindítjuk az elektromos habverőt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a forró szirupot a keverőtálban lévő keverékhez adjuk, majd pár pillanattal később a feloldott zselatint is hozzáöntjük. Ekkor az elektromos habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, és így keverjük a masszát jó öt-hat percig. Ezalatt a bordó színű massza halvány rózsaszínűre vált, habos-levegős lesz, és megnégyszereződik a mennyisége.

8. Ha eléri ezt az állapotot, a masszát a sütőpapírral bélelt edénybe simítjuk. Egy darab, olajjal vékonyan átkent sütőpapírt simítunk a tetejére, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.

Pillecukor1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

9. A kukoricakeményítőt és a porcukrot összekeverjük, és ebből a keverékből szitálunk a sütőpapírral bélelt munkapultra. Ide borítjuk ki a kész pillecukrot. Kiszúróval szívecske-formákat szúrunk ki belőle vagy késsel hasábokra vágjuk. A kiszúrót érdemes rendszeresen a keményítős keverékbe mártani, hogy ne tapadjon rá a pillecukor, a kést pedig átkenhetjük vékonyan olajjal. Végül a pillecukrokat egyenként megforgatjuk a keményítő és a porcukor keverékében.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta