Valentin napi gasztro, kimaxolva

Persze, lehet fanyalogni az importált ünnepen, meg azon, hogy ciki a Valentin nap. Meg lehet azt is, hogy ha már Valentin, akkor nem aprózzuk el, és adunk a rózsaszínnek, a szívnek, meg az édességnek. Ha az utóbbi utat választja, gyártson velünk rózsaszínű, szívalakú pillecukrot.

Pillecukor8
Ötvös Zsuzsanna

A sokszor túlédesített, rágós és gejl bolti pillecukor helyett érdemes kipróbálni a házi változatot, amely valódi gyümölcsből készül, és szuperkönnyű, habos állagú. A legjobb savanykás gyümölcsökkel próbálkozni (pl. meggy, málna, citrom, ribizli), mert ezek szépen kiegyensúlyozzák a pillecukor édességét: a mi változatunk most meggyel készült.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Szirup:

40 g akácméz
100 g cukor
25 g meggypüré

Pillecukor keverék:

15 g meggypüré
15 g víz
6 lap (= 10 g) zselatin

40 g akácméz
25 g meggypüré

Forgatáshoz:

kb. 3 ek. kukoricakeményítő
kb. 3 ek. átszitált porcukor
semleges ízű olaj

1. Először a meggypürét készítjük el. Kb. két-három maréknyi kimagozott (fagyasztott) meggyet leturmixolunk, és szitán átpasszírozzuk. Egy kb. 30x20 cm nagyságú dobozt vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőpapírt egy ecset segítségével vékonyan átkenjük az olajjal. Erre azért van szükség, mert máskülönben a pillecukor menthetetlenül ráragadna a sütőpapírra.

2. Egy nagyobb keverőedénybe kimérjük a pillecukor keverékhez a 25 g meggypürét és a 40 g akácmézet.

3. Egy kisebb lábasba mérjük a szirup hozzávalóit.

4. A zselatinlapokat annyi hideg vízbe ázatjuk, amennyi ellepi.

5. A szirupot alacsony lángon, időnként megkeverve melegíteni kezdjük. Mikor a cukor felolvadt, magasabb hőfokra kapcsolunk, és forrástól számítva kb. 3-4 percig lobogva forraljuk a szirupot. Ha van maghőmérőnk, ellenőrizhetjük is a hőfokát: kb. 114 °C-ig kell melegíteni.

6. Míg készül a szirup, a 15 g meggypürét és a 15 g vizet összekeverjük, és felmelegítjük: nem kell forralni, de legyen már csípős. Ebben feloldjuk a kicsavart zselatinlapokat.

7. Ekkor beindítjuk az elektromos habverőt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a forró szirupot a keverőtálban lévő keverékhez adjuk, majd pár pillanattal később a feloldott zselatint is hozzáöntjük. Ekkor az elektromos habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, és így keverjük a masszát jó öt-hat percig. Ezalatt a bordó színű massza halvány rózsaszínűre vált, habos-levegős lesz, és megnégyszereződik a mennyisége.

8. Ha eléri ezt az állapotot, a masszát a sütőpapírral bélelt edénybe simítjuk. Egy darab, olajjal vékonyan átkent sütőpapírt simítunk a tetejére, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.

Pillecukor1
Ötvös Zsuzsanna

9. A kukoricakeményítőt és a porcukrot összekeverjük, és ebből a keverékből szitálunk a sütőpapírral bélelt munkapultra. Ide borítjuk ki a kész pillecukrot. Kiszúróval szívecske-formákat szúrunk ki belőle vagy késsel hasábokra vágjuk. A kiszúrót érdemes rendszeresen a keményítős keverékbe mártani, hogy ne tapadjon rá a pillecukor, a kést pedig átkenhetjük vékonyan olajjal. Végül a pillecukrokat egyenként megforgatjuk a keményítő és a porcukor keverékében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra