Pénteki süti: könnyű narancsos piskóta

Ebben a sütiben a legbonyolultabb a tepsiben való elsimítása, mert a tészta sűrű; de sütés után levegős, a szimpla piskótához képest a vaj miatt az íze intenzívebb, a citrusoktól illatos és szaftos – és cseppet sem édes, nyugodtan mehet a plusz máz a tetejére, de langyosan minden díszítés nélkül is lesz vállalkozó a tesztelésre.

2013. dec 077
Piszke

Hozzávalók: (20x30-as tepsihez, 24 szelet)

17 dkg liszt
12 gr sütőpor
12 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
25 ml citromlé
25 ml narancslé
1 narancs lereszelt héja
1 citrom lereszelt héja

a mázhoz:

8 dkg porcukor
20 ml narancslé
fél narancs lereszelt héja

2 kocka étcsokoládé

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a lisztet és a sütőport átszitáljuk.
  2. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt habosra keverjük, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd sorban a többi hozzávalót, végül a sütőporral összeszitált lisztet.
  3. Sütőpapírral bélelt – vagy vajazott és kilisztezett - tepsiben elegyengetjük a sűrű tésztát, és a középső rácson 15-18 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színű lesz.
  4. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a narancslével, a langyos tészta felére rákenjük, megszórjuk a narancshéjjal. A csokit mikróban 800 watton egy picike csészében 3x10 mp. alatt felolvasztjuk, közben kevergetve, és becsíkozzuk vele a tészta másik felét.

Aki kedveli ezt a narancsos vonalat, de valami ütősebbre vágyik, annak itt egy recept egy nagyon csokis, nagyon narancsos, dobozformában sült süteményhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek