OFFLINE

Miért ne csinálhatna otthon kókusztejet?

2014. február 6., csütörtök 18:33

A kókusztej nem más, mint a kókuszdió húsából kinyert lé: ízletes, egészséges és nem is drága. Jó, persze csak ha saját kezűleg gyártja. Ebben az esetben viszont készüljön fel rá, hogy ugyanabban az időben kókuszlisztet és kókuszzsírt is kap mellé, hát nem remek?!

A kókusztejnek ezer forint körül van litere a Culinarisban, és sajnos még a hiperekben sem találni sokkal olcsóbbat ebből az italból. Pedig ha otthon készíti el, ugyanez a mennyiség nem kerülhet belőle többe 400 forintnál. Szóval simán megéri a fáradozást, arról nem is beszélve, hogy a házilag készített változat tartósítószermentes, és kedvére ízesítheti is. 

Így készítse el

  1. A már megpucolt és felkockázott (darabolt) kókuszdió húsát és a kókuszvizet öntse turmixgépbe és adjon hozzá 5 dl forró vizet. (Egy liter tejhez két kókuszdióra lesz szükség.)
  2. Állítsa a legmagasabb fokozatra a gépet, és addig pépesítse az egészet, amíg teljesen homogén nem lesz. Ez simán eltarthat akár 5-10 percig is, attól függ, mennyire erős turmixgépet használ.
  3. Ezt a masszát tegye egy textilpelenkába, kösse fel egy fakanálra, amit keresztbefektet egy edényen úgy, hogy ne érjen az edény fenekére a batyu. Így simán ki tud csepegni egy éjszaka alatt a folyadék. Egy másik nagyon jó megoldás, ha sajtruhán/sajtvásznon keresztül szűri meg a levet, de használhat harisnyát is erre a célra. (Utóbbi technikákkal egyébként sokkal gyorsabban kinyerheti a tejet, és nem kell rá egy egész éjszaka várakozni.) 
  4. Öntse a tejet egy jól zárható üvegbe és tartsa a hűtőben. Fogyasztás előtt rázza fel. 
  5. Az így kapott kókusztej körülbelül egy hétig áll el.

Ízesítés

A kókusztejnek eleve nagyon finom íze van, de ezt lehet még fokozni. Ha egy-két szem datolyát is beleturmixol, kellemes édeskés íze lesz. Darálhat még bele magvakat is (persze szűrés előtt!), mandulát, mogyorót, diót, ezek is mind nagyon feldobják az ízét.

Ne dobja ki a kókusz húsát sem!

Remek kókuszliszt készíthető belőle, ízesíthet vele ételeket, adhatja süteményhez, müzlibe és pudingba is teheti. A liszthez szárítsa ki a kókuszhúst, darálja le, és már kész is van. A szárítást sütőben is végezheti: tegyen a tepsibe sütőpapírt és 130-140 fokon 1,5-2 órán keresztül szárítsa a kókuszt. Akkor jó, ha már aranybarna.

DSCN1307
Fotó: Dívány

Előfordul, hogy zsír is hátramarad a turmixgépben, ezt kanalazza ki és szűrje le, ahogyan a tejjel is tette, az így kapott tömb lesz a kókuszzsír/kókuszvaj. 

Így válasszon kókuszdiót

Emelje a füléhez a kókuszdiót, rázza meg, és ha hallja, hogy lötyög benne a kókuszlé, akkor nyert ügye van. Azért nem árt minimum négy-öt darabot átnézni, sokszor előfordul, hogy az egyik gyümölcsben sokkal több a lé, mint a többi társában, válassza azt, amiben a legtöbb lötyög. Ha egyáltalán nem hall semmilyen folyadékot a kókuszban, semmiképpen se vegye meg, mert akkor vagy kilyukadt és kifolyt a leve, vagy már túlérett, és ilyenkor elég szappanos az íze. (Egyébként, ha sok a folyadék benne, kicsi az esélye annak, hogy lukas legyen a gyümölcs, bár repedt attól még simán lehet!)

Ha megtalálta azt, amelyikben a legtöbb a lé, nézze meg, hogy nem sérült-e sehol a gyümölcs héja. Ha repedt, vagy talán lyukas, szintén ne vegye meg. Ellenőrizze, hogy a három sötét „szem” is ép és sértetlen legyen, ehhez nem árt ezeket is óvatosan megnyomkodni. Ha mindhármat puhának találja, ne vegye meg, de ha csak egy puhább és a maradék kettő még kemény, akkor nincs semmi baj, megveheti.  Amire még érdemes figyelni, az a kókusztermés súlya. Az egészséges kókuszdió méretéhez képest nehéz. Csekkolja le a többit is, érezni fogja a különbséget!

Ha még több dolgot szeretne megtudni a kókuszdióról, olvassa el előző cikkünket, melyben leírtuk  hogyan kell egyszerűen felbontani, tárolni és milyen érdekes ételek készíthetők belőle. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta