OFFLINE

Egészségre károsak a divatos holmik?

2014. február 4., kedd 10:25

Remek infografikát találtunk a Huffington Post egyik cikkében, amiben azt mutatják be, hogyan károsítják egészségünket a manapság felkapott divatos holmik és kiegészítők. A legújabb trendek követése sokszor lemondásokkal és áldozatokkal jár, fontos azonban mérlegelni, hogy valóban megéri-e a szenvedés. Gondolta volna például, hogy a túl vékony pántú megpakolt táskája akár fej- és nyakfájást is okozhat? Továbbá az sem tesz jót, ha annyira szűk nadrágot hord, hogy esténként cipőkanállal kell lehámoznia magáról, de a posztunk második felében megtalálja a többi intelmet is.

Óriás méretű, nehéz fülbevalók: A fertőzésveszélyen kívül a súlyos ékszerek hosszú távon megnyújthatják a fülcimpát, sőt, könnyebben bele is akadhatnak dolgokba, ami szintén veszélyes.

Rendesen megpakolt táska vékony pánttal: Habár a legújabb trendek szerint az oversize divat, legyen óvatos. A nagyobb táska szinte kiált azért, hogy telepakolják (sokszor akár felesleges dolgokkal is), és így rontja a testtartást (az egyik vállunk folyamatosan feljebb lesz, mint a másik) és az egyensúlyérzéket, hordása fej- nyak-, illetve hátfájdalomhoz vezethet.

Túl szoros, nem a testalkatnak megfelelő melltartó:A nem jól megválasztott fehérnemű miatt izomszövet károsodhat, ami a mell idő előtti lógásához vezethet. Bár a minőségi melltartókért kisebb vagyonokat kérnek el, ezen ne spóroljunk, pár évtized múlva hálásak leszünk.

Szűk öv: A szorosan meghúzott övek csípő fájdalmat és a láb zsibbadását okozhatják.

Farzsebben hordott pénztárca: Bár ez inkább a táskától irtózó férfiaknál gyakoribb jelenség, de ha huzamosan ülünk egy vastag pénztárcán, akkor aszimmetrikus lesz a tartásunk, ami kényelmetlenséget és fájdalmat is okozhat.

Tanga: Úgy tűnik, a 2010-es években is velünk tart a hétköznapokban is az a fehérnemű, ami például ha csipkéből készül, akkor megtartja a nedvességet, az pedig fertőzéshez is vezethet. A vékony, farpofák közötti pánt pedig a székletben lévő baktériumoknak is hídként szolgál az elülső részekre. Maradjon csak a hálószoba kelléke!

Szűk nadrágok/szoknyák: a fenti pontokból is sejthető, hogy a túl szűk ruhák korlátoznak a mozgásban, ez pedig a testtartásra és a gerincre is rossz hatással van. Az idegeket is összenyomhatják, ami fájdalomhoz, zsibbadáshoz és akár gombás fertőzéshez is vezethet.

Magassarkú cipők: ezek a lábbelik a testsúlyt a talppárnákra helyezik át, így a nyomás kisebb felületen oszlik el, mintha lapos talpú cipőben járnánk. A térdek és a csípő is elveszti az egyensúlyát, előrefeszül, így akár bokaficamot, idegdaganatot és középtalp-terhelést is elszenvedhetünk - nem beszélve a bütykökről és a kalapácsujjról.

Ha tetszett önnek ez a poszt, akkor látogasson el a Facebook oldalunkra ide kattintva és nem marad le a következőről sem!

Az alakformálók is veszélyesek

A sminktermékek után a második legjobb retushelyettesítő az alakformáló, aminek a legnépszerűbb amerikai változatáról, a Spanx-ről már biztosan mindenki hallott, akit érdekelnek a celebhírek. A HuffPost oldalán videóban is beszámolnak az ilyen és ehhez hasonló ruhadarabok veszélyeiről, a HealthNewsLine pedig figyelmeztet, hogy bár a nemkívánatos redőktől, zsírpárnáktól szabadulhatunk, ha viseljük, de ezzel együtt az izmaik elernyednek, a belső szerveinket pedig szokatlanul erős nyomásnak tesszük ki.

Azzal persze semmi gond nincs, ha egy-egy esti buliba vagy esküvőre felvesszük, de hosszú távon többet árt, mint használ. A szerkesztőségben is felmerült a téma, többen meg is osztották gondolataikat és tapasztalataikat. "Amúgy jó az alakformáló fehérnemű, csak nehéz benne ülni. Szorításr-a hasonló, mint egy fűző" - mondta gr. Észrevételei nem alaptalanok, gondoljunk csak bele, a nyomás miatt nemcsak az izmainkban, de az ereinkben kárt tehetünk. "Nekem bejön" - zárta rövidre zs.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta