Francia srác rabolta el a H&M zsűríjének szívét

Nemcsak akkor érdemes gondolni a H&M-re, ha éppen a plus-size témakörben borzolja a leendő vásárlók kedélyeit, hanem akkor is, amikor fiataloknak biztosít kitörési lehetőséget. Teszi is, méghozzá minden évben egy tervezői versennyel. A 2014-es év nyertesének neve például nemrég látott napvilágot.

A győztes mellett posztunkban megmutatjuk még a másik 7 döntős munkáit is, illetve a svéd márka David Beckham nevével fémjelzett legújabb kollekcióját is.

A döntősök

A hosszas versengés után végül nyolc tervezőt válogattak be a döntőbe. Közös bennük - a kiírásnál is feltétel volt -, hogy mindannyian dizájnnal foglalkozó iskolában tanultak és fejenként 5 ezer eurót, tehát körülbelül másfél millió forintot vághattak zsebre az utolsó fordulóért. A zsűriben helyet foglalt a nemrég díjat nyert, amúgy tervezéssel foglalkozó Erdem, a stílusszakértő Michelle Harper, a Vogue angol és olasz kiadásának szerkesztői és a H&M képviseletében Ann-Sofie Johansson, a divatszekció vezetője, valamint Margareta van den Bosch kreatív tanácsadó.

"Annyira izgatott vagyok! Minden tervező egy egyéniség sajátos és egyben lenyűgöző technikai tudással és eltökélt szándékkal. Alig győzöm kivárni, hogy ki nyer majd" - nyilatkozta Johansson még decemberben. Nem kellett sokat várnia, pár nappal ezelőtt kihirdették a nyertes nevét.

A nyolc finalista név szerint:

Eddy Anemian: a 24 éves Anemian a franciaországi Saint Chamond-ból származik és jelenleg Brüsszelben tanul. A versenyen a negyedik évfolyamos kollekciójával indult, amit Tilda Swinton Szerelmes lettem című filmben nyújtott alakítása és a francia festő, Ingres ihlettek.

Camilla Blase Woodman: Woodman 26 éves és az Egyesült Királyságban, Bristolban született. A Royal College of Arton tanult kötészetet, kollekcióját pedig az 1988-as  Elpusztíthatatlanok képi világa ihlette, ami végül grafikai mintákkal tarkított, metálos csillogású kötött ruhákban materializálódott.

Jia Hua: a kínai Hua a híres New York-i Parsons-ban tanult, kollekcióját pedig olyan művészek inspirálták, mint például Dan Flavin, Mickalene Thomas és Caroline Larsen. A hagyományos kézműves technikákat ötvözte a kortárs sportruházattal, és olyan anyagokat párosított, mint a sifon és a háló.

Devon Halfnight Leflufy: a 29 éves Leflufy Antwerpenben tanult és a férfiaknak szánt luxustermékeiből már fel is tankolt az Opening Ceremony és az RA is.

Xiao Li: a 26 éves Li Kínából származik és Woodmanhez hasonlóan ő is a londoni Royal College of Arton végezte tanulmányait. Fokozott érdeklődést mutat a futurisztikus anyagok iránt, szívesen kombinálja a szilikont kötött ruházattal.

Lina Michal: Göteborgban született, 25 éves és a stockholmi Beckmans College of Designon diplomázott nemrég. Kollekcióját a természet ihlette, és a svéd tradíciókat eleveníti fel ruhadarabjaival.

Sophie Sälekari: a 22 éves Sälekari Helsinkiben született és itt is folytatta tanulmányait. Kollekcióját az orosz népművészet inspirálta.

Henriette Tilanus: a 23 éves tervezőtanonc Hollandiában született és Arnhemben diplomázott. Ruháira Edith Sitwell volt nagy hatással és meglehetősen egyedi technikákkal dolgozik, például műanyagot hímez.

A nyertes

Bár a győztes tízszer annyi pénzt, tehát megközelítőleg 15 millió forintot kapott, a legnagyobb nyeremény talán mégis az volt, hogy lehetőséget kapott kollekciójának bemutatására a stockholmi divathéten. Most képzeljen ide egy pár másodperces dobpergést, ugyanis a nyertes nem más lett, mint Eddy Anemian, akinek a munkáit év végén a H&M üzleteiben is megvásárolhatóak lesznek.

"Mindenki beleszeretett Anemian munkájába: egyszerre imádtuk a romantikus kisugárzásukat és a fiú különleges szakértelmét" - mondta Ann-Sofie Johansson. "Eddy munkája lenyűgözőre sikerült. Nagyon érdekesen dolgozik az anyagokkal és a ruhák sziluettei is csodásak. Fényes jövő áll előtte, izgulok, hogy mit láthatok legközelebb tőle" - tette hozzá Erdem, akinél három hónapot tölthet el gyakornokként az internetes szavazás közönségdíjasa, Henrietta Tilanus.

Beckham és a Super Bowl

Több szezon is eltelt a H&M David Beckhammel közös vonalának indulása óta és már meg is találhatjuk a boltokban az idei tavaszi kollekciót. A focista nevével fémjelzett darabokat nemsokára az egész világ megcsodálhatja, ugyanis a róluk szóló kisfilmet levetítik majd a Super Bowl szünetében is. "Izgalmas volt együtt dolgozni az egyik kedvenc rendezőmmel, Nicolas Winding Refnnel. Végig kiváló instrukciókat adott, így egy izgalmas film készülhetett, ami a lehető legjobban mutatja be a hagyományokat felelevenítő tavaszi kollekciót" - mondta Beckham.

Oszd meg másokkal is!
Mustra