Zöldség ellenkezés nélkül: brokkolikrémleves

A zöldségkrémlevesek nem csak finomak és laktatóak, de gyorsa elkészülnek, és még egészségesek is. A sűrítésükhöz nincs szükség se lisztre, se keményítőre, csupán egy botturmixot kell a lábasba engednünk és már is kész a tökéletes krém. A brokkoli könnyen beszerezhető, gyorsan megfő, és a gyerekek általában különösebb ellenállás nélkül eltüntetik.

DSC 1449
Mirelle

Persze ezer és egy módon turbózhatjuk ezeket a fogásokat. Egyrészt nem csak vízben főzhető a zöldség, hanem jóféle alaplében is készülhet, az elkészült krémet gazdagíthatjuk tejszínnel/tejföllel/joghurttal, vagy egy kis vajjal. Ezen kívül a leveseket a fűszerezéssel is sokféleképp hangolhatjuk, s az elkészült krémek tetejére pirított magokat, szalonnát, sonkát is szórhatunk.

 Brokkolikrémleves sajtos pirítóssal crostinivel

50 dkg brokkoli
2 l csirke alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes krumpli
1 dl tejszín
1 nagyobb baguette
15 dkg ementáli

frissen őrölt fekete bors

  1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát is.
  2. Ezután hozzáadom a kis kockákra vágott krumplit és a rózsájára szedett brokkolit.
  3. Az egészet felöntöm csirkéből vagy zöldségből készített alaplével és addig főzöm, amíg minden alkotóelem meg nem puhul.
  4. Amíg főnek a zöldségek, addig a sütőt grillfokozatra állítom, egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a baguetteből szelt formás szeletekkel megpakolom. A sajtot lereszelem, majd a kenyérszeletekre ültetek belőlük egy-egy adagot. Tipp: akkor nem fog lemászni a kenyérről, (se a pogácsáról) a sajt, ha a reszeléket óvatosan összecsippentjük, mielőtt a tésztán landolna.
  5. A kenyérszeleteket a grill alá teszem, a krémlevest elturmixolom, fűszerezem, majd tálaláskor szép íveket húzok bele egy kis tejszínnel, esetleg egy kis friss borsot is tekerek rá, és ropogós, olvadt sajtos kenyeret kínálok mellé.
DSC 1479
Mirelle
Oszd meg másokkal is!
Mustra