no

Cukor-, tej- és gluténmentes csokihabos narancstorta

Örömmel jelentem be, hogy a lehetetlen igenis lehetséges: létezik glutén, hozzáadott cukor és zsiradék-mentes, 100% vegán torta – amely ráadásul sütés nélkül készül. Varázslatos kvalitásai közé tartozik továbbá, hogy finom, és hogy egy szeletben kábé 200 kalória van  - ami kevesebb, mint egy marék gumicukor, vagy mondjuk egy nagy(on nagy, és zsíros) pohár tej energiatartalma. Persze jogosan kérdezheti bárki: “Akkor mégis mi van benne?”. Természetesen elárulom, de előtte kénytelenek leszünk eloszlatni néhány városi, illetve konyhai legendát.

IMG 2175
Steiner Kristóf

Az egyik az, hogy az avokádó csupán salátákban, és guacamoléban működik – ez a csodálatos gyümölcs (igen, gyümölcs – botanikailag egy hatalmas bogyó) ugyanis egyáltalán nem sós, hacsak nem sózzuk meg.

A másik, hogy az aszalt gyümölcsök és a magvak megfizethetetlenül drágák, dióval és mazsolával kalkulálva (ha nem a DM-ben, vagy a sarki éjjel-nappaliban vesszük meg, hanem mondjuk a piacon) nagyjából 1000 forintra jön ki, cserébe viszont nincs benne liszt, tojás, vaj és cukor – ami összesen kábé ugyanennyit tenne ki.

A harmadik pedig - ez most kimondottan mazsigyűlölőknek szól - hogy a mazsola undorító dolog. Rengetegszer hallottam, hogy sokan gyűlölnek ráharapni a szottyadt szőlőszemre a nagyi túróspitéjében, de örömmel jelentem, hogy itt ez nem történhet meg: a mazsola állaga, mi több, íze is elvész, igazából csak csak a természetes cukortartalma, és a tömege miatt fontos - ezzel együtt ha valaki nagyon idegenkedik tőle, bármilyen más aszalt gyümölccsel kiválthatja, elsősorban azért ezt használtam,mert klasszisokkal olcsóbb a többinél. 

Na, akkor vágjunk bele!

A tésztához

2 csésze olajos mag (kesudió, dió, mandula – ami tetszik... vagy ami épp a legolcsóbb)
1 csésze aranymazsola, vagy aszalt sárgabarack (vagy fele-fele)
1 kiskanál vaníliakivonat
1 csipet só

A narancsos krémhez

1 csésze aranymazsola, és/vagy aszalt sárgabarack
1.5 csésze olajos mag – a fentiekből válogatva, vagy azok keverékéből
4 narancs kifacsart leve és 1 lereszelt héja
2 banán

A csokihabhoz

1 kiskanál vaníliakivonat
1/2 tábla étcsokoládé
3 kanál kakaópor (természetesen nem a cukrozott, instant fajtából)
2 puha avokádó

1. A konyhai robotgépbe dobálom a magvakat és meghintem egy kis sóval, majd addig pörgetem őket, míg morzsára emlékeztető textúrát kapok.

2. Ekkor utánaküldöm az aszalt gyümit is, és ismét robotolok.

3. A kapott morzsás masszát egyenletesen egy pite formába nyomkodom, és betolom a mélyhűtőbe, amíg összedobom a narancskrémet és a csokoládéhabot. (Ha kicsit több "tésztát"csináltam volna, a peremet is körberaktam volna, hogy egyben tartsa a cuccot - így biztonságosabb, de egyébként enélkül is összeáll.)

4. Kilötybölöm a robotgéphez tartozó edényt, és a narancsos töltelék összes hozzávalóját egyszerre belepakolom, majd addig pörgetem őket a masinában, míg sűrű krémet kapok. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, mint a körözöttnek. Ha megvan, kikapom a pitét a mélyhűtőből, és megpakolom az illatos narancskrémmel, majd szépen elsimítom a tetejét, és visszatolom a mélyhűtőbe, hogy még jobban megszilárduljon.

IMG 2180
Steiner Kristóf

5. Már csak a csokikrém van hátra. A meghámozott, kimagozott avokádót egy keverőtálba kanalazom, majd meglocsolom a vaníliával, beleszóróm a kakaóport, és a botmixeremmel sűrű habbá keverem.

6. Eztán kezelésbe veszem a fél tábla csokit – előbb apró kockákra töröm, majd lassú tűzön megolvsztom (én nem szoktam a vízgőz fölött olvasztással vacakolni, de lehet azt is). A csokiszirupot az avokádókrémbe keverem, és egy haberővel eldolgozom benne, majd – épp csak annyi időre, míg rendet rakok a konyhában – ezt is a mélyhűtőbe küldöm, hogy elgondolkozzon az élet dolgairól.

7. Végezetül a csokoládéhabot (ami egyébként már önmagában is varázslatosan finom) a narancskrém tetejére halmozom, és elsimítgatom.

8. Utolsó simításként az olvasztott csoki maradékát a torta tetejére csepegtetem egy kanállal, körkörösen, csigavonalban. 

Volilá, a torta készen van – a rossz hír az, hogy néhány órára pihennie kell a hűtőben, hogy elérje a szeletelhető állagot. Felgyorsítjaa folyamatot, ha két órára a mélyhűtőbe rakom, de a legjobb, ha egy éjszakára békénhagyom a hűtőben.

A türelmetlen várakozásután eltávolítom a pite forma peremét, és láss csodát, a rétegek láthatóan elkülönülnek egymástól, pont olyan stabil, mint egy sütőben sült torta, könnyedén szeletelhető nedves késsel, és olyan elképesztően finom, hogy kedve támad megismerkedni egy másik “nyers” torta receptjével... jövőhéten.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra