Pénteki süti: sült alma, extrákkal

Egyszerű hozzávalókból is lehet elegáns és finom desszertet villantani a családi ebéd/vacsora végére, és nem fog senki tiltakozni, amikor a marcipánnal-konyakkal átjárt sült almát rumos karamellszószba kell tunkolni.

Keményebb húsú fajtákból, a savanykásabb Idaredből vagy az édesebb fajta Goldenből is készíthető, kinek melyik jön be ízben és színben.

2013. dec 076
Piszke

Ha az almák megvágott fölső részét kevés citromlével átkenjük, akár előző nap is bekészíthetjük a hűtőbe, a kész karamellszósz is csendben elhallgat mellettük, így csak az előmelegített sütőbe kell beraknunk, amikor már mindenki kipihegte magát a főfogás után.

Marcipános töltött sült alma rumos karamellszósszal (4 személyre)

4 db 12-15 dkg-os alma (a képen Idared és Golden)
10 dkg marcipán
4 szem aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt tőzegáfonya
4 ek konyak
8 dkg cukor
2 dl felforrósított tejszín
2 ek. rum

1. Az almák magházát karalábévájóval vagy egy éles késsel/éles szélű kiskanállal kivájjuk – óvatosan, hogy alul ne sérüljenek meg. Hogy sütés közben ne repedjenek ki, késheggyel a héjukat körben két sorban bemetsszük.

2. A marcipánt és a barackot apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az aszalt áfonyát, megtöltjük az almákat a keverékkel, jól bele is nyomkodjuk, és a nyílásba locsoljuk a konyakot is.

3. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, a tetejét kis darab alufóliával lazán takarjuk.

4. A szószhoz a cukrot egyenletesen egy kicsi lábasba szórjuk, közepes lángon, lehetőleg keverés nélkül melegítjük, míg sötét aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a forró tejszínt (vigyázat, erősen felhabzik), majd a rumot. Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen fel nem oldódik, ekkorra a szósz is besűrűsödik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra