Zanza!

Egyszerű hozzávalókból is lehet elegáns és finom desszertet villantani a családi ebéd/vacsora végére, és nem fog senki tiltakozni, amikor a marcipánnal-konyakkal átjárt sült almát rumos karamellszószba kell tunkolni.

Keményebb húsú fajtákból, a savanykásabb Idaredből vagy az édesebb fajta Goldenből is készíthető, kinek melyik jön be ízben és színben.

2013. dec 076
Fotó: Piszke

Ha az almák megvágott fölső részét kevés citromlével átkenjük, akár előző nap is bekészíthetjük a hűtőbe, a kész karamellszósz is csendben elhallgat mellettük, így csak az előmelegített sütőbe kell beraknunk, amikor már mindenki kipihegte magát a főfogás után.

Marcipános töltött sült alma rumos karamellszósszal (4 személyre)

4 db 12-15 dkg-os alma (a képen Idared és Golden)
10 dkg marcipán
4 szem aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt tőzegáfonya
4 ek konyak
8 dkg cukor
2 dl felforrósított tejszín
2 ek. rum

1. Az almák magházát karalábévájóval vagy egy éles késsel/éles szélű kiskanállal kivájjuk – óvatosan, hogy alul ne sérüljenek meg. Hogy sütés közben ne repedjenek ki, késheggyel a héjukat körben két sorban bemetsszük.

2. A marcipánt és a barackot apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az aszalt áfonyát, megtöltjük az almákat a keverékkel, jól bele is nyomkodjuk, és a nyílásba locsoljuk a konyakot is.

3. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, a tetejét kis darab alufóliával lazán takarjuk.

4. A szószhoz a cukrot egyenletesen egy kicsi lábasba szórjuk, közepes lángon, lehetőleg keverés nélkül melegítjük, míg sötét aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a forró tejszínt (vigyázat, erősen felhabzik), majd a rumot. Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen fel nem oldódik, ekkorra a szósz is besűrűsödik.

Blogmustra