Modellek, akik megváltoztatták a divatszakmát

A modellek az átlag emberek szemében gyakran a divatipar szükséges rossz elemeként tüntetik fel magukat azzal, hogy rögeszméjük a megtestesült tökéletesség, aminek köszönhetően a legtöbb nő bizonytalan a saját külsejét illetően. A 2013-as év sok változást hozott azzal, hogy olyan szereplők is megjelentek a kifutókon, akik úttörőként képviselik a természetes testképet és sokszínűséget. A Huffington Post szerkesztői összegyűjtötték azokat a modelleket, akik egy új, nyitottabb oldalát mutatták be a divatszakmának, és akiknek hála mára már nem csak egy fajta női ideál él a fejünkben. Nézze meg a galériában, hogy kik ezek a korszakalkotó modellek, akiknek hála mi is vonzónak érezhetjük magukat a divatlapok lapozgatása közben!

Robyn Lawley szerint nem minden modell koplal betegesen

Az 1989-ben született ausztrál modell pár szezon alatt az élvonalba tornázta fel magát magabiztosságával és kisugárzásával. Amellett, hogy ő volt Ralph Lauren első plus-size modellje, felkerült a Vogue Italia, a Marie Claire és az Elle címlapjára is az elmúlt években. A szókimondó Lawley arra is felhívta a hitetlenkedők figyelmét, hogy a modellek egyáltalán nem koplalnak, sőt, egyes kolléganői, köztük ő is még gasztroblogot is vezetnek.

Jennie Runk divatba hozta a plus-size fogalmát

A svéd H&M első plus-size modellje elmagyarázta nekünk az elmúlt évben, hogy mit jelent, és miért is van szükség a plus-size jelenségre. A New Yorkban élő 24 éves modell állítása szerint sosem diétázott még azért, hogy megkapjon egy munkát, mégis dolgozott már vele a Cosmopolitan, a Glamour és a Marie Claire is. Runk ahol csak teheti elmondja véleményét arról, hogy milyen károkat okoznak a lányok önértékelésében azok a divatházak, akik szándékosan csak kisfiús testalkatú lányokat alkalmaznak bemutatóikhoz.

Nicole Gibson felvállalta önmagát

A nemváltó modell kamaszként még csak álmodozott arról, hogy egy napon modell lesz. A 32 éves Gibson a huszas éveiben még meleg férfiként, Glen néven élte mindennapjait, majd hormonkezeléseknek vetette alá magát és nemet váltott. Az átalakítás után tavaly egy orosz származású luxusfehérnemű-tervező, Sonata Rapalyte bemutatóján debütált a londoni divathéten a 'Diversity Ideal Home Show' kampány keretében. „Azt mondják, hogy nem vagy igazi modell, míg mellbimbót nem villantasz a kifutón. Nos, én az első bemutatómon megcsináltam. A hormonkezeléseknek hála szerencsére szép bimbóim vannak.” – örült a sikernek a transznemű modell.

Crystal Renn a plus-size mozgalom egyik szimbóluma

Rennt 14 éves korában fedezték fel szülővárosában, Clintonban, ahol a modellügynökségen azt mondták neki, hogyha leadja teljes testsúlyának egyharmadát, akkor sikeres modell lehet belőle. Az egykor anorexiával küzdő Renn életének nehéz időszakáról és a modellszakma veszélyeiről 2009-ben könyvet is írt: Hungry: A Young Model's Story of Appetite, Ambition and the Ultimate Embrace of Curves címmel. A 27 éves modell - aki pár évvel ezelőtt még 44 –es konfekcióméretű ruhákat hordott - továbbra is keresztes hadjáratot folytat a pozitív testkép elfogadásáért, ahol csak teheti felszólítja a divatszakmát arra, hogy a tervezők gondolkodjanak változatosabb méretekben és bátran készítsenek akár 38-as méretben is ruhákat, mivel kevés egészséges nő él 32-es vagy 34-es mérettel a világban.

Iman kiharcolta a helyet a színes bőrű modelleknek

David Bowie felesége, a veteránnak számító szomáliai modell és Naomi Campbell az őszi divathéten emelték fel hangjukat annak érdekében, hogy még több színesbőrű modellt lehessen látni a kifutókon. „Van egy pont amikor már  nincs helye a hallgatásnak. És ha ezt nem lehet megvitatni az iparággal, akkor valami baj van a szakmával” – nyilatkozta a négy évtizede modellkedő Iman, aki szerint még a hetvenes években is több feketebőrű modell volt a kifutókon, mint napjainkban. A szupermodellek közbenjárásának köszönhetően egyébként a mind a divathéten, mind a 2014-es kampányanyagokban több színesbőrű modell kapott helyet, mint az elmúlt években bármikor.

Cameron Russel szerint hazugságokra épül a divatszakma

A 26 éves modell fiatal kora ellenére meglehetősen bátran osztotta az észt és szállt szembe a modellszakmával. Russel szerint ugyanis ez az iparág a fehér, vékony és a fiatal lányokat részesíti előnyben. „Mindig azt mondták, hogy tehetséges vagyok, de ez nem jelent semmit. Az igazi oka annak, hogy modell vagyok, az az, hogy nyertem a genetikai lottón és kedvezményezett lettem. Az elmúlt néhány évtizedben az általunk meghatározott szépség nem csak az egészségről, ifjúságról és a szimmetriáról szól, hanem a magas, karcsú alkatról és a fehér bőrről. Ez olyan örökség, amit nem tudsz felépíteni magadnak, csak kihasználni a kapott lehetőséget” – beszélte le a modellkarrierről az ábrándozó kamaszlányokat a TEDxTalk-nak tartott előadásán a Victoria's Secret modellje.

Doutzen Kroes elismerte, hogy szétretusálják a modelleket

A Victoria's Secret egyik normálisabb alkattal megáldott modellje mindig is öntudatosan és nyíltan nyilatkozott a divatszakmáról, nem volt ez máshogyan a Telegraphnak adott interjújában sem, ahol bosszantónak nevezte, hogy mikor kilép az utcára az emberek meglepődnek, hogy milyen átlagosan néz ki, mikor a reklám anyagokban mennyire elérhetetlennek és tökéletesnek tűnik. „ Az ilyen eltorzított képek befolyásolják a vásárlókat” – mondta Kroes, akinek 2012-ben a Vogue China retusőrei radírozták le az egyik lábát.

Christie Brinkley szerint az életkor csak egy szám

A világ 20 leggazdagabb modellje közé tartozó 59 éves Brinkley a hetvenes években a Sport Illustrated fürdőruha modelljeként szerzett magának hírnevet a szakmában. „Nem kell soványnak lenni a modellkedéshez, elég ha boldognak, magabiztosnak és fittnek tűnünk„ – mondta tinédzser lányának egy TV műsorban a színészkedéssel és fotózással is kacérkodó szőkeség. Brinkley több, mint 25 évig volt a Cover Girl arca, több, mint 500 magazin címlapján szerepelt, elfogyasztott három tehetős férjet és szült három gyereket. Mégis simán letagadhat korából 10-15 évet. Ha nem többet.

Tara Lynn rácáfol a soványság kultuszra

A 46-48 mérettel megáldott nyelvésznek tanult modell igencsak ösztönzőleg hatott a divatvilágra az elmúlt években. Több ismert magazin készített vele fotósorozatot, sőt még egy erotikus hangvételű anyagba is beválogatták a szemfüles divatszerkesztők. A francia Elle például az ideális női testként emlegette „The Body” névre keresztelt anyagában, de pózolhatott a H&M „ Big is Beautiful” elnevezésű kampányában is olyan legendás fotósok kamerája előtt mint Patrick Demarchlier és Steven Meisel. A modell saját bevallása szerint nehezen szedte össze bátorságát, hogy becsengessen egy modellügynökségre, de nem bánta meg döntését, mivel ez a lépés, amellyel egy mozgalmat indított el, gyökeresen változtatta meg az életét.

Velvet D'Amour szerint a szépség nem jelent egyet a boldogsággal

D'Amourt 21 évesen 53 kilós testsúlyával túl kövérnek titulálták a modellügynökségeken, ennek ellenére mégis úgy döntött, hogy plus-size modellként sikeres karriert csinál magának. Szerencséjére volt olyan divatház, ahol nem utasították vissza igencsak telt idomai miatt, így 117 kilósan helyet is kapott Jean Paul Gaultier illetve John Galliano 2007-es tavaszi-nyári bemutatójának kifutóján Párizsban. „Túl nagy a kulturális nyomás, hogy megfeleljünk a szépség ideáloknak. A nők nem kifejezetten tartják boldognak a szépség ikonokat. De ha ők nem boldogok, akkor ki boldog? A divat csak úgy lehet innovatív, ha eltér az elfogadott normáktól. Én nem nézem meg a divatlapok tanácsait. Túl egyszerűek, ennél jóval mélyebbre kell ásni" – mondta a 46 évesen saját magazint, a Volup2-t elindító modell.

Daphne Selfe bebizonyította, hogy az ősz hajszín is lehet divatos

A 85 éves brit modellt a világ egyik legidősebb modelljeként tartják számon. Szezonról szezonra felbukkan a divathét kifutóin, a divatmagazinok hasábjain és a legmenőbb kampányokban. „ Szerintem a plasztika és a botox csak kidobott pénzt” – mondta meggyőződve a hajfestést is mellőző idős modell a New York Daily Newsnak.

Kate Upton szexivé tette a telt idomokat

A pattogó melléről elhíresült modell a Sports Illustrated címlaplányaként robbant be a köztudatba. 2013-ban pedig ugyanennek a lapnak az olvasói az év legszexisebb modelljének választották az 1992-ben született Uptont, ezzel elismerték, hogy a dögös külső nem feltétlenül jelent egyet a soványsággal. „Úgy érzem, hogy inspirálom a többi a nőt, hogy legyenek magabiztosabbak az alakjukkal kapcsolatban” – nyilatkozta a merész fotósorozatokat is bevállaló modell a Vogue-nak.

Georgia May Jagger bebizonyította, hogy szépséghibával is be lehet futni

A világ egyik legismertebb frontemberének, Mick Jaggernek és a veterán modellnek, Jerry Hallnak a lányát napjaink egyik legnépszerűbb modelljei között tartják számon. Az 1992-ben született modellért annak ellenére kapkodnak a divatházak és a magazinok, hogy fogai között igencsak nagy hézagok vannak, ám ő ennek ellenére ezt a foghíjat inkább szexepilnek használja, mintsem hiúságból kiretusáltassa azt a fotósokkal. „Van ez a mítosz, hogy csak a modellek tökéletesek. Emiatt a fiatal lányok azt képzelik, hogy a modelleknek nincsenek hibáik. Pedig az emberek észrevehetnék, hogy mindenki egyforma valahol” – nyilatkozta a szerencsés celebgyerek.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra