A pizzát mindenki szereti, ugye?

Még rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, hogy így kell, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Aki a minimalista, az eredeti olasz hagyományokhoz közelebb álló verzióra vágyik, az süsse ezt.

A tésztát lusta, és hozzáteszem roppant kényelmes módon a kenyérsütő gépemmel készíttetem. Nem márkás darab, az egyik nagyáruház kiárusításán jutottam hozzá egyszer potom ötezer forintért, de nagyon jó szolgálatot tesz azóta is. Ha van ilyen gépünk, csak pakoljunk bele mindent. A receptben természetesen leírom, hogyan készítsük gép nélkül a tésztát, ami egyaránt alkalmas a vékony és vastag verzióhoz is.

pizza3
Katuci

Hozzávalók (négy pizzához):

a tésztához:

70 dkg liszt (lehetőleg kenyérliszt)
3,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
1 dl langyos tej
½ dl olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só

a szószhoz:

2 x 40 dkg-os hámozott és aprított paradicsom konzerv
3 evőkanál pesto vagy 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, egy csokor friss vagy 2 evőkanál szárított bazsalikom
1 teáskanál só

tetszőleges feltétek

Elkészítés kézzel

  1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a munkalapra halmozzuk, közészórjuk a sót, a közepébe lyukat fúrunk. Ide öntjük az élesztős tejet, a langyos vizet és az olajat.
  3. Egy villával elkezdjük befelé söpörni a lisztet a folyadékok felé, addig keverjük a villával a tésztát, ameddig csak tudjuk. Letesszük a villát, lisztezett kézzel folytatjuk a tészta összegyúrását, míg már nem ragad a kezünkre.
  4. Nagyjából 10 percig dagasztjuk a lisztezett felületen a tésztát, négy részre osztjuk, cipókat formázunk. A kis cipókat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, 30-45 percig kelesztjük őket (közben ne legyen hideg a helyiségben).

Kenyérsütőgéppel

a tartály aljába öntjük a folyadékokat, beleszórjuk a cukrot és a sót, rákanalazzuk a lisztet, végül elmorzsoljuk a liszt tetején az élesztőt, dagasztó, kelesztő programot állítunk be.

pizza1
Katuci

A szósz

  1. A tésztaszószhoz lábasba tesszük a paradicsomkonzervet, a sót, és a pestot, összeforraljuk.

Ha nem pestoval dolgozunk: a megtisztított, felaprított fokhagymát megfuttatjuk az olívaolajban egy serpenyőben, ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot is.

A sütés

  1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
  2. Az első cipót lisztezett felületen kinyújtjuk az általunk kívánt vastagságúra. Megkenjük a szósszal, ráhelyezzük a feltételeket (ne túl sokat!), sütőlemezre tesszük, és 7-10 perc alatt (vastagságtól függ) készre sütjük.
  3. Ameddig sül az első pizza, kinyújtjuk a következő lapot, és így tovább.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek