Kínos helyzetbe került a Vogue a kiskorú modellek miatt

További képekért kattintson!
További képekért kattintson!

A Vogue újra megszegte a 2012 júniusában hatályba léptetett egészségügyi kezdeményezését, mely szerint a foglalkoztatott modellek minimum életkora 16 év kell legyen. Ezúttal a Vogue Mexikó szegte meg a szigorításokat azzal, hogy novemberi kiadásában egy 15 éves lengyel modellel, Julie Borawskával készített egy sorozatot a lapnak – írja a fashionista.com.

De nemcsak a mexikói Vogue sértette meg a „Health Initiative” névre keresztelt ötletet idén, augusztusban a Vogue Kína főszerkesztője, Angelica Cheung sem vette túl komolyan a szabályokat és leszerződtette egy divatanyagához a mindössze 15 éves Ondria Hardint, akivel egyébként a Chanel is készített egy szezonális kampányt 2013-ban.

Cheung gyorsan rájött a bakira és szinte azonnal bocsánatot kért a Condé Nast International elnök-vezérigazgatójától, aki nagyon súlyosnak titulálta a lap hibáját. „Mindent megteszünk, hogy a jövőben ne kövessünk el ilyen baklövést” – tett ígéretet a főszerkesztő.

A szeptember sem telt el szabálysértések nélkül a Vogue háza táján, akkor az olasz Vogue a 15 éves Sarah Kees-szel dolgozott együtt, a japán kiadásban ezzel nagyjából egy időben pedig a 14 éves Thairine Garciával lőttek egy sorozatot, bár az az anyag kiadatlan maradt.

A lengyel modell, Julie Borawska egyik munkáján sem tűnik 15 évesnek
A lengyel modell, Julie Borawska egyik munkáján sem tűnik 15 évesnek

Bár az is tény, hogy ettől a néhány kiábrándító esettől eltekintve a Vogue kiadásaiból idén már kimaradoztak a kiskorú modellek; a legutóbbi kutatásokból kiderült, hogy a Vogue szigorításának hatására több modellügynöks kamuzik a modellek valódi koráról és jóval idősebbnek állítja be őket, mint amennyiek valójában, továbbá jóval kevesebb tinédzser veszi a magazint, mint az egészséges testkép-project előtti időkben.

„Nem vettünk részt a modellválogatáson, így nem sértettünk meg semmilyen szabályt. Kevin Sinclair divatfotóst kértük fel a munkára, ő „castingolta” a munkához a modellt is” – mosta ki magát a balhéból a mexikói Vogue és a Latinoamerica főszerkesztője, Kelly Talamas.

Gondolta volna, hogy Thairine Garcia mindössze 14 éves?
Gondolta volna, hogy Thairine Garcia mindössze 14 éves?Fernanda Calfat / Europress / Getty

„Tisztában vagyok azzal, hogy mi a Condé Nast-nál a korhatár. Nem tudtam, hogy a modellem csak 15 éves. A lengyelországi ügynökség soha nem említette, hogy ilyen fiatal. Mindannyiunknak az volt a benyomása, hogy legalább 18 éves, vagy több, de semmi esetre sem 15" – reagált Kevin Sinclair fotós az esettel kapcsolatban.

Sajnos a fotós jogsértő esete nem egyedülálló, az elmúlt években ugyanis többen hivatkoztak arra, hogy nem voltak tisztában a modellek életkorával. Pedig a divatszakmában érvényesülni kívánó lányok kora kevésbé titkos, mint bárki másé az interneten.

A modellek profilképére rá lehet keresni a modellügynökségek oldalán, vagy telefonon lehet adatokat egyeztetni az ügynökökkel is.  Plusz szinte az összes modell Instagram oldalán is megtalálhatóak a személyes adatok, valamint a Google keresője is egy pillanat alatt kidob efféle információt a lányokról.

A 15 éves Ondira Hardin-ra igényt tartott idén a Chanel és a Vogue is
A 15 éves Ondira Hardin-ra igényt tartott idén a Chanel és a Vogue isFrazer Harrison / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra