Íme Jean Paul Gaultier 10 kedvenc kollekciója

Hihetetlen, de Jean Paul Gaultier már 35 éve a divatszakma egyik legelismertebb francia fenegyereke. A hatvan éves tervezőnek az elmúlt években két nagyobb szabású életműkiállítást szerveztek, 2011 nyarán Montreálban, majd idén a rotterdami Kunsthal galériában.

Ezúttal a Harper's Bazaar kíváncsi szerkesztői szólították meg a provokatív designert, hogy elevenítse fel élete legmeghatározóbb állomásait és legmerészebb pillanatait. Nézze meg a hajtás után, hogy mik inspirálták munkásságának első felében a világ egyik vezető tervezőjét!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

1. Az első kollekció 1976-ban

"Az első kollekciómat 1976-ban mutattam be. Összepárosítottam egy motorosdzsekit egy hosszú tütüvel és tornacipővel. Mindig is szerettem a váratlan, nem odaillő dolgokat. Nem volt még sok tapasztalatom a színpadi bemutatókkal kapcsolatban, talán még hivatalos meghívóim sem voltak, így végül a bemutató egy időben volt Emmanuelle Kahn showjával, aki nagy sztár volt abban az időben. Mondanom sem kell, hogy nem sok ember vett részt az én bemutatómon."

2. High-tech kollekció 1980 őszén

"Abban az évben készítettem szemeteszsákból ruhákat és konzervdobozból ékszereket. (Azóta ezekkel az anyagokkal több divatház is kísérletezett.) Mindig is hittem abban, hogy ott is megtalálhatjuk a szépséget, ahol a legkevésbé számítanánk rá. Mikor a macskámnak nyitottam ki egy dobozt macskaeledelt, hirtelen rájöttem, hogy az ón lapok mennyire hasonlítanak a törzsi ékszerekre. Így a dobozból karkötőt, a fedeléből pedig nyakláncot csináltam. Később ez a motívum visszaköszönt a parfümöm csomagolásán is.

3.Az egzisztenciális show 1982 őszén

"Ezt a kollekciót javarészt a híres francia színésznő és sanzonénekes, Juliette Gréco és Párizs egyik bohém kerülete, a Rive Gauche ihlette. Ebben a kerületben élt és alkotott többek között Pablo Picasso, Henri Matisse, illetve Jean-Paul Sartre is. A kifutón gyakran feltűnt harisnyakötő és cigarettatartó nagyon párizsias hatást kelt."

4. Szoknyás férfiak 1985 tavaszán

"Az első szoknya, amit férfiaknak terveztem az valójában egy nadrágszoknya volt. Soha nem akartam sokkolni senkit, egyszerűen csak azt gondoltam, hogy eljött ennek is az ideje. Amikor erre a kollekcióra készültem, éppen akkor jött vissza egy barátom a nyaralásból és besétált egy sarongban a stúdiómba májusban. Megmutatta nekem is és igaza volt, a szoknya a férfiak esetében is egy kellemes, szellős viselet."

5. Az orosz konstrukció

"Az orosz avantgárd egyik legnagyobb hatású irányzata, a konstruktivizmus az 1986-os őszi-téli kollekciómban jelent meg. Érdekes, hogy az általam felhasznált geometriai minták és cirill betűk később mindenhol nagyon népszerűek lettek a divatvilágban."

6. Főszerepben a fűző

1989 tavaszán egyik kedves barátom, Christine Bergstorm mutatta egyik kedvenc darabomat, a ketrecbe zárt fűzőruhát. A fűző többször is megjelent már kollekcióimban, először 1982-ben, de átdolgozott, különböző módokon valahogy mindig vissza-visszatér."

7. Így fest egy sikkes rabbi Gaultier szerint

"Az 1993-as őszi-téli kollekciómhoz New Yorkban kaptam ihletet. Láttam, hogy az ortodox zsidó csoportok milyen tradicionális öltözékekben jönnek-mennek a New York-i Közkönyvtár környékén. Az egész olyan elképesztően szép volt, hogy úgy éreztem, meg kell mutatnom az embereknek, hogy mennyire fontos megőrizni a hagyományainkat."

8. Kultúrák keveredése 1994 őszén

"A kilencvenes évek közepén utazásaimból, a hazatérés öröméből inspirálódtam. Sokféle kultúra és népcsoport megihletett a Mongol sztyeppéken át a Kelet-Európai hegyvonulatokig."

9.Tisztelgés Frida Kahlo előtt

"1998-as tavaszi-nyári kollekciómmal Frida Kahlo előtt szerettem volna tisztelegni. Nem szeretem az álmokat vagy a valóságot. Szeretem, ha az álmok valóra válnak, mert ez az életem."

10. Romantikus couture kollekció máshogy

"2000 tavaszán olyan anyagokból és motívumokból szerettem volna elkészíteni az Haute Couture gyűjteményemet, ami a szó szoros értelemben véve nem tekinthető „nemesnek”. Egy teljesen új utat kerestem a couture irányába. Ezért szeretem a sötétkék-fehér csíkos pólót a strucc tollas alsórésszel, vagy a camouflage mintát kapott ruhát, amihez több száz méter sifon anyagot használtunk fel."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek