Sós mogyoró-teszt: van különbség?? VAN!

Mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen különbségek vannak sós mogyoró és sós mogyoró között, mikor elkezdtük a kóstolót. Aztán már az első három terméknél látszódott, hogy ez egy érdekes teszt lesz. Az egyik kóstoló kedvenc mogyorójában csalódott hatalmasat, sőt, fel sem ismerte első kóstolásra. Ugye milyen jó egy vakteszt?

Tízféle terméket ettünk végig, mind, a sós, pörkölt változatból valók voltak. Négy mogyoró is dobogós helyezést is ért el (holtverseny a harmadik helyen), az már más kérdés, hogy a kettőnek ugyanaz a gyártója, a Mogyi Kft. A teszten összesen két termék szerepelt igazán rosszul, nyolc viszont valahol 19,5 és 23 pont között teljesített.

Nézzük is a mogyorókat a legrosszabbtól, a legjobbig:

10. helyezett: Sunsnacks, 11 pont

Az Aldi saját márkása az utolsó helyen kullog, a maximális 35 pontból csak 11-et tudott elérni. Többen nehezményezték, hogy borzasztóan olajos, és túlságosan sós is. Sőt, az is felmerült, hogy halszaga van (sajnos igaz. - a szerk.).

„Óriási szemű a mogyoró, de tök égett szaga van, pedig nagyon világos. Annyira sós, hogy azonnal vizet vedeltem rá, az utóíze meg pocsék.” „Ez olyan mint a kocsmai mogyoró ami ki van rakva a vendégek elé. De nem, nem az amelyikért fizetni kell, hanem az ingyenes amibe mindenki belenyúlkál nyálas kézzel, és már napok óta aszalódik az általában csorba tálkában.” „Olyan az egész, mintha összekeverték volna az összes maradék mogyorót gazdaságossági okokból.” „Baromi olajos és sós cucc, ez rohadtul hizlalhat!!” „Olajos, avas és halszaga van.” „Ugye gyorsan elillan ez a rettenetes íz a számból??” 

9. helyezett: Kalifa pörkölt, sós földimogyoró, 12,5 pont

Sosem gondoltuk volna, hogy a Kalifa mogyoró nem lesz dobogós. Kedveljük az aszalt gyümölcseit és a török mogyorója is nagyon jó. Na, meg ugye a magvak a fő profiljuk, szóval meglepő lett ez az eredmény. Talán a többi termékét is kellene kóstolni vakteszten, ki tudja milyen eredményeket kapnánk...

„Erre csak jó öreg Woody barátomat tudnám idézni, vagyis majdnem ugyanazt: „Érdekes íze van. Érdekes, hogy ez egy íz.” „Ennek tök töpörtyűszaga van, az íze meg olyan mintha égetett olajban pörkölték volna.” „Keserű, nem sós, viszont nagyszemű.” „Tényleg szeretnék jót írni, de nem tudok. Az hogy lehet, hogy valami ennyire szar? Ennek megnéztétek a lejárati dátumát? De most komolyan...” „Ez annyira rossz, hogy még az anyósomat sem kínálnám meg vele, mert akkor ezt is évekig hallgathatnám tőle.”

6. helyezett: Alesto Peanuts, 19,5 pont

Hármas holtverseny alakult ki a hatodik helyen. A Lidl mogyorójának állítólag enyhén nyers érzete van, valószínűleg nem annyira pörkölt változat, viszont teljesen ehető. Annyira, hogy anyósnak sincs ideje háborogni, ha eléraknak egy tállal belőle!

„Olyan a színe mint a vízihullának, a szaga is egészen bizarr, viszont ezeket leszámítva tök jó!” „Ez valami mutáns olajos fenyőmag? Egyébként finom.” „Egy kicsit nyers érzete van, pörköletlen. A mogyoró viszont nagyon finom még így is.” „Jó, ez már mehet az anyós elé! Egye csak ő, addig sem károg!”

6. helyezett: Chio földimogyoró, 19,5 pont

Íme a tökéletes sörkorcsolya: baráti beszélgetések(sörözések) elmaradhatatlan kelléke a mogyoró meg a chips (jelentjük, hamarosan chips-teszt is lesz!). Előbbit ebből a fajtából válassza, ha szeret felvágni a márkával, ugyanis ez volt a második legdrágább mogyoró a teszten. 

„Világos, enyhén zöldes színe van, és a szaga sem bizalomgerjesztő, viszont nincs mellékíze, és jól ropog.” „Olyan veled is jó, de nélküled sem szar termék. Ha van megeszem, ha nincs, nem sírok utána. Teljesen átlagos. Azért adok neki mégis 1 ponttal többet, mert nincs utóíze.” „Nem rossz, de semmi extra. Inkább el tudom képzelni sör mellé, mintsem csak úgy ropogtatni tévézés közben.”

6. helyezett:  Auchan (kék-fehér) Pörkölt, sós földimogyoró, 19,5 pont

Mi sem értjük miért, de kétféle auchanos földimogyorót lehet kapni: a zöld, átlagos auchanos logóval ellátottat, és a fehér kék csomagolásút. A fajlagos - kilóra számított - áruk összesen 170 forinttal tér el - az átlagos javára -, ahogyan ízben sem sok különbség van közöttük: összességében 1 ponttal maradt le „zöld” testvérétől a „kék-fehér”.

„Jó pörkölt ízű, de nagyon büdös sajnos. Nem fogtörős, de azért kemények a mogyorók.” „A nagyiféle avas szag ennél is megvan, de legalább ehető.” „Kicsik a mogyorók, nem annyira olajosak (végre!), ropognak, és enyhén égett.”

5. helyezett: Aucahn pörkölt, sós földimogyoró, 20 pont

Érdekes, a kommentekből úgy gondolnánk nem valami jó ez a mogyoró, mégis a pontszámok alapján egészen jó helyre került a megmérettetésen. Ez az abszolút megosztó mogyoró, ugyanis fogalmunk sincs miért kapott ennyi pontot, ha nem kifejezetten kedvelték a teszten, mert nagyon égett íze van és olajos (vagy pont emiatt kedvelték?). A lényeg, ha ön is kedveli az égett ízeket, ezzel jól fog járni.

„Oké, hogy szeretem az extrán pörkölt mogyorót, de ez már annyira meg van pörkölve, hogy szinte odakozmált, és kesernyés az íze is.” „Apró mogyorók, kesernyés ízvilág.” „Túl olajos, nagyon égett íze van, és talán mintha avas szaga lenne.” „Oké, ha még egy olyan mogyorót kell kóstolnom ami úszik az olajban hányni fogok!, ezt leszámítva ennél már volt rosszabb mogyoró is a számban pár perccel ezelőtt.” „Vészjóslóan aprócska magok, nem kifejezetten sós, de egészen jó ízű. Moziba ajánlanám, mert erre nem kell sokat inni, így tuti nem kell majd percenként a vécére járni pisilni.”

3. helyezett: Salty Földimogyoró (Mogyi Kft.), 21pont

A Pennyben vettük a tök noname-nek tűnő Salty földimogyorót, ami be is zsebelte magának a harmadik helyezést a Mogyi pörkölt mogyorójával egyetemben. Utólag kiderült, ez nem is akkora szó, hiszen mind a két mogyorónak egy és ugyanaz a gyártója. Ami viszont nagyon szomorú a Penny által forgalmazott mogyoróban az az, hogy rohadt drága: 2380 forint a fajlagos ára, ami azt jelenti, hogy pontosan 821 forinttal drágább, mint az „eredeti” mogyis mogyoró, és ezzel ez lett a teszt legdrágább versenyzője. Hm, hm...

„Az első olyan mogyoró ami jó sötétre van pörkölve, pont ahogy szeretem! Emellett még extrán ropogós is, klassz!” „Na, ennek olyan kávészaga van, hogy most fel is ébredtem. Még egy dózist kérnék belőle!” „Az aprócska magok jól ropognak, és nem tikkasztóan sós.”

3. helyezett: Mogyi pörkölt, sós földimogyoró, 21 pont

Talán nem meglepő, hogy dobogós lett a népszerű mogyis mogyoró. Jó értékeléseket kapott, ahogyan vártuk: nincsen mellékíze, kellemesen sós, jól ropog, és a pörkölése is finom.

„Eddig ez a legjobb amit ettem! Kicsik a mogyorók, kellemesen pörkölt, sós, az illata is jó, és nincs utóíze.” „Na, szerencsére nem tocsog az olajban, van viszont zöldborsó íze amit kedvelek.” „Tuti, hogy ezt már kóstoltam, sőt, szerettem is!” „Nem fuldoklom az olajtól, pont jól sós, és ropog is. Simán tömném marokszámra!”

2. helyezett: Tesco value pörkölt, sós földimogyoró, 21,5pont

És mostantól jöhetnek a nagy meglepetések: úgy tűnik földimogyoróban nagyon erős a Tesco, mivelhogy az ezüst-, és az aranyérmet is az ő termékük nyerte. Már a szaloncukorkóstolón is feltűnt egy igényesebb teszkós saját márkás, most meg a mogyoróikkal arattak osztatlan sikert. Jó hír még, hogy ez volt a legolcsóbb portéka a kóstolón, így ha eddig csak az ár szabott volna határt a mértéktelen mogyorófalásnak, ezentúl ez az akadály elhárítva.

„Sajnos van pár olyan mogyoró ami nagyon finom, holnap dupla edzést kell tartanom emiatt. Tudtátok, hogy rohadtul hízlal a mogyoró?? Ja, egyébként ez is egy jobb fajta.” „Teljesen jó a pörkölése, klasszul ropog, finom, és még a szaga sem rossz.” „Semmi rosszat nem tudok mondani róla, vegyék meg nyugodtan!”

1. helyezett: Tesco Pörkölt sózott földimogyoró , 23 pont

„Ez a tökéletes vendégváró” - fogalmazta meg az egyik tesztelő. A Tesco saját márkása ezúttal bizonyított: aranyérmes lett. Mindenképpen próbálja ki ha kedveli az enyhén édeskés, kellemesen pörkölt, sós mogyoró ízét. Garantáljuk a sikert! 

„Enyhén édeskés utóíze van, ami egyáltalán nem hátrány. Inkább olyasmi mint az enyhén odakapott sárgarépának az íze. A mogyoró mérete az átlagosnál kicsit nagyobb, jól ropog, és az illata is rendben van.” „Ha valami olyan finom mint ez, akkor hogyan is lehetne belekötni??” „Elég kicsik a mogyorók, viszont pont jó a pörkölése, és egy kicsit édeskés az utóíze.” „Úgy ropog a fogam alatt, mint a friss jégretek, kellemesen pörkölt, nem túl sós. Viszont most annyi mogyorót ettem, hogy legalább egy évig rájuk sem bírok majd nézni.”

Termék neve (gramm) Ár Fajlagos ár Pont (max. 35) Itt vettük
Tesco Pörkölt sózott földimogyoró (200) 275 1375 23 Tesco
Tesco value pörkölt, sós földimogyoró (500) 489 978 21,5 Tesco
mogyi pörkölt, sós földimogyoró (320) 499 1559 21 Tesco
Salty Földimogyoró (Mogyi Kft.) (100) 238 2380 21 Penny
Pörkölt, sós földimogyoró Auchan (500) 494 988 20 Auchan
Pörkölt, sós földimogyoró Auchan (500 - kék-fehér) 579 1158 19,5 Auchan
Chio földimogyoró (175) 279 1860 19,5 Tesco
Alesto Peanuts Lidl (250) 299 1196 19,5 Lidl
Kalifa pörkölt, sós földimogyoró (400) 599 1498 12,5 Tesco
Sunsnacks Aldi (500) 499 998 11 Aldi
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek