Hihetetlen szabásminták a hetvenes-nyolcvanas évekből

A napjainkban egyre nagyobb teret kapó „Do It Yourself” (Csináld magad) mozgalom nem újdonság a háziasszonyok és pepecselni szerető nők körében. A hetvenes évektől talán egészen a fast-fashion üzletek felbukkanásáig divat volt házilag, szabásminták alapján elkészíteni a divatlapokban kiszemelt darabokat.

Hazánkban leginkább a Fürge Ujjak és a Burda szabásmintái szerint varrhattuk le és köthettük meg a szezonális női, gyermek és férfi ruhákat. A Buzzfeed.com szerkesztői összegyűjtötték a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek leghihetetlenebb szabásmintáit, melyek szinte alig térnek a mostani ruhatárunk egyes darabjaitól.

A tavalyi kollekciókban újra megtalálható overál a nyolcvanas évek elején is trendi volt, férfiaknak például 2.75 dollárért, mai árfolyamon számolva 3800 forintért szerezhettünk be a kezeslábashoz szabásmintát.

Neves divatlapok is gyakran jelentettek meg szabásmintákat tartalmazó különkiadást, mint ahogy a Vogue is nyilvánosságra hozta a divatházaktól vett mintáit, melyek levarrásához valószínűleg gyakorlott varrónőnek kellett lenni: nem tudjuk elképzelni, hogy egy hobbiból varró háziasszony ripsz-ropsz összedobott volna egy Donna Karan féle kantáros nadrágot, vagy egy designer menyasszonyi ruhát egy hétvége alatt. Ha elég erőt érez magában, az Etsyről simán rendelhet magának szabásmintát, a "vintage dress pattern" szavakra keresve.

A mai árfolyamon átlagosan 1590-3450 forintba kerülő szabásmintákra és kellékeire specializálódott Simplicity nevű cég még a nyaralókra is gondolt, amikor piacra dobta Hawaii ing mintáját, vagy az elmúlt években újra trendi pulóver, illetve ing fölé felvehető gallér elkészítésének trükkjeit. A galériában ön is megtekintheti, hogy mi számított menőnek és mik voltak a legfelkapottabb szabásminták az elmúlt negyven évben!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek