OFFLINE

Hihetetlen szabásminták a hetvenes-nyolcvanas évekből

2013. december 26., csütörtök 11:29

A napjainkban egyre nagyobb teret kapó „Do It Yourself” (Csináld magad) mozgalom nem újdonság a háziasszonyok és pepecselni szerető nők körében. A hetvenes évektől talán egészen a fast-fashion üzletek felbukkanásáig divat volt házilag, szabásminták alapján elkészíteni a divatlapokban kiszemelt darabokat.

Hazánkban leginkább a Fürge Ujjak és a Burda szabásmintái szerint varrhattuk le és köthettük meg a szezonális női, gyermek és férfi ruhákat. A Buzzfeed.com szerkesztői összegyűjtötték a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek leghihetetlenebb szabásmintáit, melyek szinte alig térnek a mostani ruhatárunk egyes darabjaitól.

A tavalyi kollekciókban újra megtalálható overál a nyolcvanas évek elején is trendi volt, férfiaknak például 2.75 dollárért, mai árfolyamon számolva 3800 forintért szerezhettünk be a kezeslábashoz szabásmintát.

Neves divatlapok is gyakran jelentettek meg szabásmintákat tartalmazó különkiadást, mint ahogy a Vogue is nyilvánosságra hozta a divatházaktól vett mintáit, melyek levarrásához valószínűleg gyakorlott varrónőnek kellett lenni: nem tudjuk elképzelni, hogy egy hobbiból varró háziasszony ripsz-ropsz összedobott volna egy Donna Karan féle kantáros nadrágot, vagy egy designer menyasszonyi ruhát egy hétvége alatt. Ha elég erőt érez magában, az Etsyről simán rendelhet magának szabásmintát, a "vintage dress pattern" szavakra keresve.

A mai árfolyamon átlagosan 1590-3450 forintba kerülő szabásmintákra és kellékeire specializálódott Simplicity nevű cég még a nyaralókra is gondolt, amikor piacra dobta Hawaii ing mintáját, vagy az elmúlt években újra trendi pulóver, illetve ing fölé felvehető gallér elkészítésének trükkjeit. A galériában ön is megtekintheti, hogy mi számított menőnek és mik voltak a legfelkapottabb szabásminták az elmúlt negyven évben!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta