Mézeskalácsfűszeres csokimousse pohárban

Igazi jolly joker lehet bármikor, akár karácsonykor ez a desszert, mert előző este is készíthető! Habos-könnyű állagú, fűszeres csokimousse, melyet rétegezhetünk bármilyen morzsásra tört keksszel, ami éppen otthon van: jó hozzá a maradék mézeskalács, babapiskóta, amaretti keksz, zabkeksz is – mi most mogyorós-csokis kekszet használtunk hozzá. Akár egy adag tejszínhabbal is megfejelhetjük, ha hedonista napot tartunk éppen!

Csokimousse1b
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 tojássárgája
160 g tej
2 lap zselatin
220 g habtejszín
200 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
kb. 2 tk. mézeskalácsfűszer

tetszőleges keksz a rétegezéshez

pár kocka fehér csokoládé a díszítéshez

1. A tojássárgákat habosra keverjük a mézeskalácsfűszerrel, majd hozzáadjuk a tejet. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.

2. A tejes-tojásos elegyet lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, benne marad a nyoma. Semmiképp se forraljuk, mert akkor a tojás összeugrik! Ha a krém besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kicsavart zselatinlapokat.

3. Beledobjuk a kockára tört étcsokoládét is a tojásos-tejes krémbe, és egyneművé keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A tejszínt habbá verjük: nem kell teljesen kemény habbá verni, csak legyen éppen tartása. Két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a csokis masszához.

5. A kekszet aprítógépben vagy nejlonzsákban nyújtófa segítségével morzsásra törjük.

6. Poharakba rétegezzük a kekszmorzsát és a csokimousse-t felváltva. Egy éjszakára, de minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük.

7. Tálalás előtt nagylyukú reszelőn lereszelt fehér csokoládéval szórjuk meg.

Csokimousse3b
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek