Gyerekruhát koppintott a H&M

Nem újkeletű dolog, hogy egy-egy fast fashion márka inspirálódik a nagyobb divatházaktól és általában szerencséjük is van, hiszen a luxuscégnek van jobb dolga is, mint perelni és bíróságra járni – igaz, a Louboutin elég keményen nekiment a Zarának, de hiába. Ennél is kínosabb, mikor kisebb tervezőcsapatok vagy egyedülálló alkotó művét nyúlják le, ahogyan a H&M tette legutóbb a szintén svéd illusztrátorral, Camilla Lundstennel.

Az alaptörténet

Camilla Lundsten a gyerekkönyv-sorozatként induló, majd később ruházati márkaként felbukkanó Littlephant megálmodója az egyik H&M-ben tett látogatása során fedezte fel, hogy a gyerekruházati osztályon az ő dizájnjára tökéletesen hasonló összeállítást árulnak. A Wall Street Journal beszámolója szerint Lundsten próbálta elérni az üzletláncot az üggyel kapcsolatban, de válasz nem érkezett. Végül az instagramot hívta segítségül, ahova feltöltötte az alábbi képet a saját ruhájáról és a H&M-es verzióról. "Ez így rendben van? NEM!" – kérdezi és válaszol is saját magának Lundsten.

A reakció

Nem meglepő módon pár nappal később meg is érkezett a válasz. "Elnézést kértek és elismerték, hogy az inspiráció túl nagy méretett öltött. Azt mondták, hogy azonnal leveszik a polcokról a kollekciót" – mesélte a tervező a Wall Street Journalnak. "Hetekig, sőt, hónapokig árulhatták azokat a ruhákat, biztos sokat kerestek rajta! Ha felhasználod valakinek a terveit, főleg egy kis dizájnerét, mint például én, akkor az az első, hogy engedélyt kérsz" – méltatlankodott.

Más is érintett

Ugyanezen a véleményen van Tori LaConsay is, az ő terveit 2012 januárjában nyúlta le a H&M. A szomszédos kisváros táblájára szánt You look nice today (Csodásan nézel ma ki) és I'm So Happy You're Here (Annyira örülök, hogy itt vagy) feliratait később H&M-es pólókon, táskákon és lábtörlőkön látta viszont. A svéd márka először tagadott, de később felajánlott 3000 dollárt (660 ezer forintot) olyan szervezeteknek, amelyek ott működtek, ahol LaConsay táblája is lógott.

Tavaly augusztusban pedig Estevan Oriol fotós hívta fel a H&M figyelmét arra, hogy az ő egyik 1995-ben készült fotóját használták fel női felsőkön az engedélye – és nyilván a jogdíj megfizetése – nélkül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek