OFFLINE

Gyerekruhát koppintott a H&M

2013. december 21., szombat 14:32

Nem újkeletű dolog, hogy egy-egy fast fashion márka inspirálódik a nagyobb divatházaktól és általában szerencséjük is van, hiszen a luxuscégnek van jobb dolga is, mint perelni és bíróságra járni – igaz, a Louboutin elég keményen nekiment a Zarának, de hiába. Ennél is kínosabb, mikor kisebb tervezőcsapatok vagy egyedülálló alkotó művét nyúlják le, ahogyan a H&M tette legutóbb a szintén svéd illusztrátorral, Camilla Lundstennel.

Az alaptörténet

Camilla Lundsten a gyerekkönyv-sorozatként induló, majd később ruházati márkaként felbukkanó Littlephant megálmodója az egyik H&M-ben tett látogatása során fedezte fel, hogy a gyerekruházati osztályon az ő dizájnjára tökéletesen hasonló összeállítást árulnak. A Wall Street Journal beszámolója szerint Lundsten próbálta elérni az üzletláncot az üggyel kapcsolatban, de válasz nem érkezett. Végül az instagramot hívta segítségül, ahova feltöltötte az alábbi képet a saját ruhájáról és a H&M-es verzióról. "Ez így rendben van? NEM!" – kérdezi és válaszol is saját magának Lundsten.

A reakció

Nem meglepő módon pár nappal később meg is érkezett a válasz. "Elnézést kértek és elismerték, hogy az inspiráció túl nagy méretett öltött. Azt mondták, hogy azonnal leveszik a polcokról a kollekciót" – mesélte a tervező a Wall Street Journalnak. "Hetekig, sőt, hónapokig árulhatták azokat a ruhákat, biztos sokat kerestek rajta! Ha felhasználod valakinek a terveit, főleg egy kis dizájnerét, mint például én, akkor az az első, hogy engedélyt kérsz" – méltatlankodott.

Más is érintett

Ugyanezen a véleményen van Tori LaConsay is, az ő terveit 2012 januárjában nyúlta le a H&M. A szomszédos kisváros táblájára szánt You look nice today (Csodásan nézel ma ki) és I'm So Happy You're Here (Annyira örülök, hogy itt vagy) feliratait később H&M-es pólókon, táskákon és lábtörlőkön látta viszont. A svéd márka először tagadott, de később felajánlott 3000 dollárt (660 ezer forintot) olyan szervezeteknek, amelyek ott működtek, ahol LaConsay táblája is lógott.

Tavaly augusztusban pedig Estevan Oriol fotós hívta fel a H&M figyelmét arra, hogy az ő egyik 1995-ben készült fotóját használták fel női felsőkön az engedélye – és nyilván a jogdíj megfizetése – nélkül.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta