Alapkonyha karácsony: ne stresszeljen, tervezzen!

A karácsonyi készülődés legtöbb esetben sem mondható stresszmentesnek. Általában minden az utolsó pillanatra marad, amikor már nem vásárlással, jobb esetben csomagolással kellene teljen az idő, hanem a karácsonyi menü összeállításával. Persze, ez sem annyira egyszerű. Hogy ne a haját tépje a konyha kellős közepén kétségbeesetten azt dünnyögve, hogy: „Már megint nem lesz kész időben semmi!”, összeállítottunk egy listát: miket szerezzen be/készítsen elő  feltétlenül, hogy az ünnepi készülődés gördülékenyen menjen.

Első a lista

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lista mennyire jó találmány. Nem csak pénzt, de időt és energiát is megtakaríthat a használatával. Tehát üljön le, amikor van egy szabad pillanata, sorolja fel azokat az ételeket, amiket az ünnepi asztalon látni szeretne, és kezdje el összeírni, hogy mi mindenre lesz szüksége az elkészítésükhöz. Így biztosan nem felejt majd el semmit a bevásárlásnál.

shutterstock 147489233

Felejtse el a karácsonyi nagy bevásárlást

Higgye el, sokkal jobban jár, ha nem mindent egyszerre akar begyömöszölni a kosarába és aztán meg cipekedni hazáig, főként, ha egyedül kell felvonszolnia a hatodik emeletre. Ehelyett a szokásos napi  bevásárlások alkalmával tegyen be valami olyan dolgot a kosarába, ami biztosan eláll – akár egy hónapig is, például: liszt, margarin, tartós tej, zsemlemorzsa, gríz, vaj, aszalványok. És ne felejtse el közben frissíteni a bevásárlólistáját!

Vannak dolgok amikből több kell

Ne felejtse el: előfordulhat, hogy nem kel meg az élesztő, romlott a tojás, avas a dió, vagy éppen a tejnek járt le a szavatossága. Ilyenkor csak bosszankodhat, főleg, ha már egy közért sincs a közelben ahol beszerezhetné a hiányzó kellékeket a édességekhez, sósakhoz. Éppen ezért mindig 1 kg liszttel, pár tojással, 1 doboz tejjel és 1-2 db élesztővel többet vegyen, nehogy úgy járjon, hogy nem tud nyalánkságot tenni a karácsonyi asztalra.

Szaggató, sütőforma, alufólia és társaik

Már megírtuk, hogy milyen sokféle sütikiszúrót lehet kapni. Nem árt ha ezeket is időben beszerzi a mézeskalácsokhoz és aprósüteményekhez, illetve vásároljon a szokásosnál több alufóliát, sütőpapírt és frissentartó fóliát is. 

shutterstock 161105678

Ne felejtse el a kiegészítőket sem

Ne hagyja az utolsó pillanatra a karácsonyi terítő, szalvéta és konyharuha vásárlását sem. Ilyenkor még van belőle választék, és ha hétköznap el tud menni megvenni ezeket a nélkülözhetetlen darabokat, még tömeg sem lesz a boltokban. (Igen, sajnos tapasztaltuk, hogy néhány héttel karácsony előtti hétvégén már mozdulni sem lehet a hiperekben, áruházakban, szóval ha utálja a tömeget és teheti, semmiképpen se hétvégén intézze a bevásárlásokat!)

A menütervezés és a főzés viszonya

Karácsonykor nagyon is ki szeretnénk tenni magunkért, a legjobb előétel, a legfinomabb leves, őrületes főételek, és százféle édesség. De ahhoz, hogy ne őrüljön ebbe bele, először is azt döntse el, a karácsonyi napokon mennyi időt hajlandó a konyhában tölteni. Van, aki nem bánja, hogy órákig tesz-vesz ott, más viszont szívesebben letudná a munka javát már előre.

Ha tisztázta magában, ön hogy áll a kérdéssel, ellenőrizze a tervezett menüt ezzel a szemmel is. A hirtelen pirított libamájszelet, a borleves, a serpenyőben sütött lazac mind finom, de mindegyik fölött ott kell állni. Ha ez nem szimpatikus, keressen más receptet, olyat, ami kevesebb élőmunkával jár.

Gondolja végig, mit tud előre elkészíteni, mi mennyi ideig tart, és a kiszámolt időhöz mindig adjon hozzá még 20 százaléknyit, ha nem profi szakács.

Készüljön fel a maradékra is

Karácsonykor a legtöbb háztartásban rengeteg étel halmozódik fel. Készüljön fel erre is: ha nincs otthon elegendő, akkor szerezzen be olyan jól zárható műanyag edényeket, amelyekben le tudja fagyasztani a maradék ételeket. És készüljön fel azzal is, hogy igyekezzen helyet felszabadítani a mélyhűtőben, hogy legyen majd hova pakolni a sok finom kaját.

A bejglit és a sütiket is nyugodtan tárolhatja ilyen edényekben, mondjuk ezekből általában nem marad egy kis morzsa sem. Tényleg, ön fagyasztott már le karácsonyi süteményt??

Ne feledkezzen meg a házi kedvencről 

shutterstock 75208735

És ha már karácsony és konyha, ne hagyja, hogy házi kedvence csurgó nyállal nézze végig, ahogyan önök jókat falatoznak az asztalnál. Sőt, ha tudja, hogy háklis vendég érkezik, aki nem szívesen veszi a bociszemű kutya(?) arcát, még inkább figyeljen oda erre. Vegyen a hentesnél ritka/velős csontot, és lepje meg vele kutyáját, valami finom sonkával, hallal a macskáját. Végül is karácsony van, vagy mi a szösz…

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek