no

15 alapdarab, amiben húsz év múlva is jól fog kinézni

Bár a legtöbb divatmániás nőhöz hasonlóan mi is szeretjük pár ezer forintért beszerezni a Zarában és a többi fast-fashion üzletben a legújabb divatnak megfelelő kollekciókat, azért valljuk be őszintén, ezek a darabok pár hónap elteltével a szekrény legalján végzik és már rohanunk is lecserélni azokat valami trendibbre.

A megfontoltabb, bölcsebb vásárlók persze ennél jóval előrelátóbbak és inkább több pénzt áldozva befektetnek egy-egy megbízható, kiváló minőségű termékbe, ami garantáltan húsz év múlva sem fog kikopni a divatból. A Huffington Post szerkesztői készítettek egy tizenötös listát azokról a designercuccokról, amikbe célszerű befektetni a jövőben. Nézze meg, miben lesz menő még évek múlva is, vagy esetleg mire érdemes becserélni a rosszul elsült karácsonyi ajándékokat!

1. A bőrdzseki

A klasszikus darabot jó pár szezon óta divatban tartják a divatházak, sőt tele vannak vele a hazai üzletek polcai is. Egy nő ruhatárának kötelező darabja egy jó szabású bőrdzseki, kortól és alkattól függetlenül. Manapság akkora a kínálat műbőr és valódi bőrdzsekikből egyaránt, hogy nem jelenthet problémát megtalálni a hozzánk illő darabot. Természetesen jobb valódi bőrbe fektetni, hiszen ez minősége miatt több tízév múlva is ugyanolyan tartós és mutatós marad, mint amikor megvásárolta. Ha viszont nem szeretne sokat költeni, követheti azt a taktikát is, hogy inkább műbőrből vesz kettő-három különböző darabot, és ezeket váltogatja szettől és kedvtől függően.

Tipp:

A valódi bőrdzseki sokkal melegebb, mint egy műbőr, úgyhogy ezt akár a hidegebb szezonban is viselheti sállal és sapkával, míg a műbőr verziókra gyakran szőrmemellényt kell húzni, hogy ne fagyjon ketté benne.

A Zarában 22900 forintért találni  jó szabású műbőrdzsekit, de ha már ennyit rászán egy kabátra, jobb ha az igazi bőr – a Bershkában és a Mangóban a leárazások elején amúgy ennyiért jó bőrdzsekik kaphatók. Érdemes elnéznie a Jajcica nevű secondhand shopba is, ahol már jelentősen kevesebbért, akár 5-6 ezer forinttól is találhat valódi bőr csodákat, ha szerencsés kézzel vásárol. Műbőr dzsekiket a New Yorkerben (is) keresgéljen, itt főleg leárazáskor lehet jókat találni, a Mangóban pedig a valódi bőrökből van zseniális kínálat. Ha többet is rászánna erre az örök darabra, a Mackage Kenya-Ap nevű kabátját, a Veda x Madewell féle motoros dzsekit, illetve a Belvedere és az All Saints kollekcióiban található fazonokat ajánljuk.

2. A bőrtáska

A táskáknál már sokkal szembetűnőbb a műbőr és a valód bőr közti különbség. Míg egy bőrtáskát akár tíz évig is elhordhat az ember anélkül, hogy különösebb baja lenne, addig egy műbőr már egy-két év után darabokra foszolhat vagy csúnyán megrepedezhet. A műbőr táskák vállpántja sokkal kevesebb terhelést bír, így a túlzott pakolástól hamarabb leszakadhat, miközben a bőr sokkal megbízhatóbb és tartósósabb.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Valódi bőrtáskából érdemes olyan fazonra befektetni, ami se nem túl kicsi, se nem túl nagy: válasszon közepes méretűt és kerülje az élénk színeket. Egy fekete vagy barna alapdarab bármikor és bárhova jól jöhet, míg egy sárga bőrtáskát sokkal nehezebb nem csak viselni, de kombinálni is. Ha befektetne egy drágább bőr táskába akkor 428-1995 dollár (95.313 – 444.291 forint) között kell kalkulálnia. Előbbi árkategóriában a Marc by Marc Jacobs kollekcióiból válogathat, utóbbiban pedig a Proenza Schoulernél, a Murberry-nél, sőt, akár a Louis Vuittonnál is.

3. Szép napszemüveg

Az ár gyakran összefügg a minőséggel, mégsem kell vagyonokat áldoznia arra, hogy szert tegyen egy vagány napszemüvegre. Az elsősorban nyári kiegészítő egyik legidőtlenebb stílusú darabja kétségkívül a Ray-Ban pilóta szemüvege, az Aviator, amit aranykeretes változatban 145 dollárért (32.286 forint) lehet megtalálni az üzletekben. Ha ennél komolyabb luxus-cuccra vágyik, klasszikus fazonokat talál még a Prada és Gucci kínálatában is. Ha nem fél a rendeléstől, a Bloomingdales oldalát tudjuk ajánlani, minőségi és drága cuccaik vannak, ráadásul valami csoda folytán szállítanak Magyarországra.

4. A jól szabott blézer

A 20. század eleje óta nem volt olyan korszaka a divatvilágnak, mikor a blézer kiment volna a divatból. Egy jól szabott fekete blézer jó befektetés, mindig lehet rá számítani, sosem megy ki a divatból, ráadásul számtalan verziója létezik a hosszított fazonútól a derekat kiemelő zakón át a dupla gombolásúig. 

Egy jól szabott, az alakot és a mellrészt kiemelő darab mindenkin jól mutat, népszerűségüknek hála ma már elég jó áron ki lehet fogni néhány szemrevaló darabot, a titok csak annyi, hogy megfelelő méretűt, és önhöz passzoló színűt válasszon, ezzel garantáltan nem lő mellé és évekig jó hasznát fogja venni.Kiváló blézereiről ismert a hazánkba is szállító Nordstrom.com-on megtalálható Kensie, ahol 21 ezer forintot kérnek egy pöttyös béléses zakóért, a Theory Blazer, mely 137 ezer forintot kér egy szmoking-szerű darabért.A Juicy Couture-nél 148 dollárt (32.949 forintot) kérnek egy fényes gombbal feldobott zakóért, nézze meg a galériában!

5. Az igazi kötött pulcsi

Bár a vastag kötött pulóver hivatalosan sosem volt besorolva a legdivatosabb és stílusosabb darabok közé, mégis évről-évről megjelenik egy-egy neves divatház kollekciójában. A szekrény egyik legmelegebb tartozékát, a vastag pulóvert Írország egyik legnagyobb becsben tartott kötött áru üzletében, az 1892-ben alapított Aranban érdemes beszerezni, ahol 86.95 dollárt (19.355 forint) kérnek egy pulóverért. Ezenkívül érdemes azL.L. Bean-ben illetve az Orvisban kötött pulóverre vadászni, ezekben az üzletekben 109 és 159 dollár (24.259 – 35.387 forint) között mozognak az árak. Színben mindenképpen valamilyen alapszínt, fehéret, feketét vagy kapucsínó színűt válasszon, ezek egy egyszerű farmerhoz, de akár bordó vagy törtfehér szoknyához is passzolnak, gyakorlatilag bármivel kombinálhatja őket. Egy igazi kasmírpulcsinak megkérik az árát, hosszú távon viszont higgye el, tényleg megéri. Az angórát viszont egyelőre hanyagolja.

6. Kristály ékszerek

A kristály bár nem gyémánt, de ragyogóan tud csillogni. A csillogás pedig nem fog kimenni a divatból. Ilyen ékszert, legyen az cseppformájú fülbevaló vagy kristályokkal kirakott háromszög alakú nyaklánc, a legbarátibb áron és a legjobb minőségben a J.Crew kínálatában találtunk, ahol 135 dollárt (30.034 forint) kérnek egy szemkápráztató kiegészítőért. Ha drágább kristályra vágyik, nézelődjön a Swarovskinál!

7. Gyémánt ékszer

Persze nincs semmi bajunk a gyémánttal sem. Aki megengedheti magának, hogy beruházzon egy egyszerű gyémánt karkötőre, annak mindig ízlésesen fog mutatni egy ilyen kiegészítő a csuklóján. A Bloomingdales-ben egy 14 karátos, gyémántokkal kirakott arany karperecért 3395 - 4500 dollár (755 ezer - 1,02 millió forint) közötti összeget kell otthagyni. A gyémánt fülbevaló bár pofátlanul drága, de ha nem veszítjük el, egy életen át végig kísérhet. Mivel örök darabról van szó, az ára sem hétköznapi, átlagosan 399 és 1049 dollárt (88.960 – 233.883 forint) kérnek egy 14 karátos fehér arannyal bevont gyémánt fülbevalóért a Macy's-ben vagy a Zales-ben.

8. A minőségi bőrszandál

A nyári szezonban, főleg nyaralás alatt nem feltétlenül tartunk igényt a legszebb és legkényelmetlenebb cipőinkre. Emiatt érdemes befektetni egy nem túl esztétikus, de jó minőségű, elnyűhetetlen, lapos talpú bőr szandálba, ami jó néhány évig elővehető a cipős szekrényből. Ilyen tartós darabokat készít az Ancient Greek Sandals márka is, aki Alcyone fantázianéven dobta piacra a 168 dollárba (37.392 forint) kerülő lábbelit.

9. A minőségi bőrcsizma

A bőr lábbelikkel hasonló a helyzet, mint a fent említett bőrtáskákkal: tartósabbak, mint egy műbőr darab és tisztítás után is úgy néznek ki, mint amikor megvásárolták őket. A bőr felületének berepedése csak jót tesz a cipőnek, ami a műbőr esetében gagyi látszatot kelt, arról nem is beszélve, hogy egy bőrcipő szavatossága háromszor annyi, mint az egy szezont is alighogy megérő, töredékébe kerülő műanyag verzió. Fazont illetően itt is érdemes olyat keresni, amit nagy valószínűséggel öt év múlva is felvenne. Motoros bakanccsal, kerek orrú bokacsizmával, és lovaglócsizmával garantáltan nem lő mellé, a combközépig érő csizmákat viszont mellőzze.

10. Fekete gyapjú télikabát

Ha a kabát valóban minőségi anyagból készült, azaz nem valami kevert poliészterből, akkor ki kell szolgálnia minket évekig. Csak tartsuk tisztán és tároljuk megfelelő helyen! Egy ilyen megbízható gyapjúkabát ára 239 és 350 dollár (53.182 – 77.881 forint) között mozog, be lehet szerezni többek között néhány fast fashion boltban, aMadewellben,illetve aBabatonban.

11. Bőr pénztárca

Több szempontból is érdemes bőr pénztárcába fektetni a hagyományos műbőr helyett: mivel a tárca mindennap használatos, ezért erős igénybevételnek van kitéve, amit egy műbőr darab nem feltétlen bír fél évnél tovább. A jól kinéző műbőrtárcák kb. fél, de maximum egy évig bírják a szolgálatot, utána elkezdenek foszladozni, berepedezni és szétszakadni. Ezzel szemben egy bőrtárca évekig megmarad és nagyon szépen öregszik. A Mangóban szép műbőr pénztárcákat lehet találni 5-10 ezer forint között, ezek – személyes tapasztalat – maximum egy évet bírnak, utána lejön róluk a díszítés és elég silányul festenek. Márpedig ennyi pénzért már bőr tárcát is vehet, ami legalább négy-öt évig ugyanúgy néz ki – szőröset ne vegyen, mert az lekopik egy év alatt, bármilyen árfekvésről legyen is szó!

12. Puha, luxus-anyagból készült sál

Néhány nő esküszik rá, hogy megérte a Hermès sálra kidobott pénz. Persze a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak ilyen luxust, azért nekik is készítenek kasmírból sálakat. A Hermès szintjén álló Loro Piana 995 dollárra (221. 585 forint) értékeli sáljait, de a Tory Burch, vagy a Burberry kínálatában már 165 és 295 dollár (36.759 – 65.720 forint) között találni pihe-puha gyapjú sálakat.

Tipp:

Ha mégis Hermès vagy Gucci kendőre vágyna, de nincs rá több százezer forintja, nézzen szét a vintage boltokban, különös tekintettel az Ómama Antikra!

13. Rolex-szerű óra

Nem kell feltétlenül évekig kuporgatnunk egy Rolexre, Cartier-re vagy Piaget-re. Elég ha az óránk ezüstből készül, vagy aranyozott, klasszikus formájú, sportos és felnőttnek érezzük magunkat tőle. A Fossilnál például egy rozsdamentes acélból készült óráért 99 dollárt (22.052 forint) kérnek, a Marc by Marc Jacobsnál egy sikkes aranyozott darab 129 dollárba (28.743 forint) kerül, a Seikónál pedig 216 dollárt (48.120 forint) kérnek egy férfias óráért. Egy minőségi óra akár tíz évig is megbízhatóan működik, negyven-ötvenezer forint között pedig már széles palettából válogathat, gyakorlatilag csak az évenkénti elemcserével kell foglalkoznia.

14. Fekete tűsarkú 

A klasszikus fekete tűsarok nem hiányozhat egyetlen magassarkú-függő kollekciójából sem. Bár Christian Louboutinre vagy Manolo Blahnikra sajnos csak kevesen tudnak beruházni, a több százezres dizájner tűsarkúkon kívül is lehet találni elegáns, időtálló darabokat. A Zara mellett jól teszi, ha minőségi cipőboltokban, például a Salamanderben próbál szerencsét, itt jóval több garanciát vállalnak a termékre, mint a fast fashion üzletekben.

Ha csak szökőévente visel magas sarkakat, akkor is kényelmeset kell vennie, hisz senkinek nem öröm – évente egyszer sem – sajgó lábfejjel végigbulizni egy 8 órás esküvőt. A Salamanderben és a nagyobb Humanicok kínálatában valószínűleg nem fog csalódni, és ha nagyon nem bírja a tűsarkat, keressen törpesarkú vagy platformos körömcipőt – a legjobb, ha bokapántja is van adott darabnak, az jobban tartja a bokát, kevésbé fárasztó benne billegni.

15. Óriástáska utazgatásokra

Bármikor előfordulhat, hogy utazni kell valahova, erre az alkalomra érdemes időben felkészülni és beszerezni egy trendi, bőrönd méretű bőr táskát, amibe mindent belepakolhatunk. Egy jól megválasztott táska évtizedek múltán is felidézi bennünk a közös utazások emlékeit. A divatmániások természetesen a Louis Vuitton utazó-kollekcióra esküsznek, és mi sem láttunk még ebben a kategóriában menőbbet.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra