Depressziós lett az eladó a kőgazdag ügyfelek miatt

Kifakadt egy amerikai luxus-bevásárlóközpont eladója, Carmen Maria Machado azon, hogy számára, aki óránként 10 dollárért (2190 forint) gürizik, nagyon megterhelő azt nézni, ahogy a gazdagok szórják a pénzüket és szemrebbenés nélkül, mértéktelenül költekeznek.

A Philadelphia külvárosában található bevásárlóközpont értékesítési ügyintézője „kulturális sokknak” titulálta a munkahelyi élményt, amitől saját bevallása szerint depresszióba esett. Az abszurd helyzet állítólag olyan negatív hatással van Machadora, hogy úgy érzi, antiszociális lett és érdektelenné váltak számára más emberek – írja a dailymail.co.uk.

„Az én nehéz pénzügyi helyzetem és a vevők hihetetlen gazdagsága egyfajta napi kulturális sokként ér, amihez képtelen vagyok hozzászokni. Minden nap a lerobbant autómmal parkolok a BMW-k és hibrid járgányok mellett. A pláza-cicák, akik a bejárat előtt dohányoznak, olyan márkás farmereket hordanak, amilyenekről még csak álmodni sem mernék” – panaszolja Machado, aki szerint nem korosztályfüggő a jelenség.

„Egy 11 éves kislány múltkor bejött az üzletbe és minden lelkiismeret furdalás nélkül megvett egy 50 dolláros (10.980 forint) hidratáló krémet. Aztán egy húszas éveiben járó férfi vett egy pár cipőt, ami többe került, mint a lakásom havi bérleti díja” – mondja Machado, aki nap végén, amikor hazatér a plázából szorong és teljesen immunisnak érzi magát mindenre.

186456144
Bloomberg / Europress / Getty

A kétségbeesett eladó egyik legemlékezetesebb ügyfele mégis az a hölgy volt, aki mindent megvett, amit Machado ajánlott neki, anélkül, hogy bárminek is megnézte volna az árát. Machado panaszai egy nemrég végzett kutatás szerint nem egyediek; ugyanis ilyenfajta érzelmi zsibbadás tapasztalható számtalan más embernél is, aki folyamatosan ki van téve a pénzzel való közvetlen kapcsolatnak.

Sőt, a Science Magazin egy 2006-ban végzett tanulmányából kiderült, hogy az emberek nehezen teszik túl magukat azon, hogy mások többet költhetnek,mint ők. „A pénzes emberek kevésbe segítőkészek. A kutatásban résztvevők közül a jobb anyagi helyzetűek jobb szerettek egyedül játszani, dolgozni és nagyobb fizikai távolságot tartottak másokkal” – mondja az egyik kutató, aki szerint mások vagyoni helyzete igenis befolyásolja az egyén boldogságát.

184646036
Bloomberg / Europress / Getty

A Psychological Science egy 2011-ben megjelent tanulmánya is megállapította, hogy az amerikaiak boldogabbak, ha a „nemzeti vagyon egyenletesebben oszlik el, mint amikor egyenetlenül.” Ami leginkább azzal magyarázható, hogy a megnövekedett pénzügyi egyenlőtlenség hatására kevésbé vagyunk bizakodóak, illetve kevésbé vagyunk meggyőződve arról, hogy egy igazságos társadalomban élünk.

Miközben a gazdaság valamelyest fellendülőben van, a kutatás megállapította, hogy a gazdagok sokkal jobban jöttek ki a válságból, mint a szegények, vagy a középosztály. Machado esete azért hat extrémnek, mert ő valóban első kézből lehet szemtanúja a gazdagok és a kevésbé gazdagok pénzügyi szakadékának, azaz ő gyakrabban szembesül a helyzettel, mint egy átlag amerikai.

”Sokkoló egy ilyen helyen dolgozni, különösen az ünnepek környékén. Ennyi pénz, ez jóval több, mint amit valaha is láttam egy helyen. És hogy szórják körülöttem!” – írja követőinek a Twittere a felháborodott eladó.

170269199
Bloomberg / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra