OFFLINE

Magyar divatfotósok: a gyerekszínészből lett fotós, Trunkó Bálint

2013. december 16., hétfő 21:07

A magyar divatfotósokat bemutató sorozatunk második részében az 1982-ben született Trunkó Bálintot ismerhetik meg, aki meghatározó divatfotóival és portréival hamar felhívta magára a figyelmet a szakmában. A korábban színészkedéssel kacérkodó fotóst karrierjének alakulásáról és eddigi sikereiről kérdeztük, az általa lőtt képeket pedig megtekintheti a galériában!

Mikor vagy minek hatására döntötted el, hogy fotózással szeretnél foglalkozni? Nem akartak otthon lebeszélni?

Vörös hajamnak és szeplőimnek­, valamint színitanodás hátteremnek köszönhetően nagyon sok filmben szerepeltem tizenéves koromban. A forgatásokon lenyűgözött az operatőrök munkája. Egyik legemlékezetesebb, amikor komoly amerikai színészek vártak türelmetlenül a felvételre, amíg Koltai Lajos magyarázta nekem, hogy hogyan világította be a jelenetet. Talán ilyen élményeim miatt döntöttem úgy, hogy képalkotással fogok foglalkozni. Később volt egy bátortalan kísérletem bekerülni a Filművészeti Egyetemre, de az akkori tanárok úgy döntöttek, hogy a magyar filmipar nélkülem is primán boldogul... Nyilvánvaló, hogy már belátták tévedésüket, viszont én fotósként közben megtaláltam a helyem és végülis örülök, hogy így alakult.

Van olyan hazai vagy külföldi szakmabeli, aki olyan nagy hatással volt rád, hogy a példaképednek tartod?

Természetesen a leghíresebb külföldi divatfotósok képeit én is csodáltam, amikor foglalkozni kezdtem a témával. Aztán az irántuk érzett csodálatom folyamatosan kopott, amikor kezdtem megismerni a fiatalabb, kevésbé híres fotósokat, akik sokkal elevenebben képesek ábrázolni egy hangulatot. De nem megkerülve a kérdést: külföldi fotós rengeteg van, aki nagy hatással van rám, itthoni fotósok közül talán Labády Istvánt emelném ki, aki a szakmánk színvonalát szerintem messze felülmúlja.

Milyen arányban keresnek meg ajánlatokkal itthon, illetve külföldön?

Azt mondhatom, hogy a tendencia biztató, egyre több külföldi ügyféllel dolgozunk, akik nálunk fotózzák az image-képeiket vagy katalógusukat. Ők azok, akik anyagi megfontolásból választják hazánkat, de elvárják a megszokott, úgymond „nyugati” színvonalat. De ha valaki rendszeresen akar például külföldi magazinban publikálni, ahhoz kinti ügynökségnél kell elhelyezkednie.

Figyelemmel kíséred a többi fotós pályafutását?

Igen, és ez nem is kerül különösebb erőfeszítésembe, olyan kevesen vannak. Fontosnak tartom, hogy ne csak figyelemmel kísérjük, hanem véleményezzük is egymás munkáját. Vagyok egy-­két fotós kollégámmal olyan kapcsolatban, hogy megmondhatom a véleményemet, cserébe én is elfogadom tőlük a kritikát (hát még a dicséretet).

Általában honnan meríted az ihletet a munkáidhoz? Van olyan, ami leginkább inspirál?

Nincs konkrét válasz, lehet az egy helyszín, egy filmjelenet, zene, bármi. Ennél sokkal fontosabb, hogy ez egy csapatjáték, ahol mindenki beleadja a saját ötletét, kreativitásat és végül összeáll egy egésszé. Az elkészült kép a szerzőijog szerint a fotós tulajdona, pedig neki csak egy része van benne.

Mik a jövőbeni terveid?

Azt látom, hogy nagy a mozgástér, rengeteg tervem van mind szakmai, akár üzleti és családi vonalon is! Sajnos most csak ennyit mondhatok, de a majdani megvalósult terveimről majd szívesen dicsekszem itt a divány.hu olvasóinak.

Mivel töltöd a szabadidődet a legszívesebben?

Számomra, mint nemsokára két gyerekes családapának a szabadidő szó már egész más fogalmat takar. Én nagyjából az éjjel 11 és reggel fél 7 közötti időszakot nevezném annak. Ilyenkor sokat olvasok és egy keveset még alszom is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta