Karácsonyi bólé pasiknak is

A bóléra azt szokás mondani, hogy "női ital", pedig ez nagyon is szexista kijelentés, és nem lennék meglepve, ha az én bólém a bólészakszervezethez fordulna ezért a hímsoviniszta megjegyzésért. Az igazán jó bólé ugyanis abszolút uniszex. Mint például ez, a Kata barátnémről származó változat. 

IMG 20131127 155139
Steiner Kristóf

Mostanra hagyománnyá vált, hogy néhány baráttal nyár utolsó napjaiban leugrunk a Balatonhoz, és pár napra kizárjuk a külvilágot. Az időt általában az ágy, a part, és a konyha közöttosztjuk meg. De akárhol vagyunk is e három közül, egyvalami elengedhetetlen kelléke ezeknek a kiruccanásoknak: Kata karácsonyi bóléja.

Jóllehet, elég hülyén hangzik, hogy nyár utolsó napjaiban fűszeres ünnepi italt kortyolgatunk, de mivel sokan egy egész even át nem látjuk egymást, igazából ez a néhány nap a nyaralásunk, és a közös karácsonyunk is. A hűvös, későnyári éjszakákon egy (két, három) pohárka ebből a csodából egészen elképesztő hatással van az emberre. Tavaly például benyakalva ebből néhány pohárral remek ötletnek tűnt, hogy a fiúk horgászcsónakját kiemeljük a stégre, és beleállítsuk a kempingasztalt, majd rápakoljunk egy kistányér palacsintát. Reggelre persze – látva a srácok arckifejezését - már sokkal kevésbé tűnt jó ötletnek. 

Na, de beszéljünk magáról a bóléról!

Azt mindenki tudja, hogy “sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör”, de arról senki sem beszél, hogy mi történik akkor, ha a kettőt összekeverjük. Valószínűleg erre sokan egyszerűen csak azt felelnék: “Hogyhogy mi történik? Nyilvánvalóan hányni fogunk”, ám jó tudni, hogy számtalan csodálatos koktél alapja a sör és a bor házasítása: a híres Black Velvet például nem más, mint habzóborral megboldondított barnasör.

IMG 20131127 155323
Steiner Kristóf

A két jóbarát ebben az elképesztően finom és baromi ütős bóléban is összefutnak – igaz a sör éppen, hogy csak megmutatja magát. Ha el akarja készíteni, sietnie kell, mert már egy hónap sincs karácsonyig, ennek a csodának pedig bőhárom hétre van szüksége, míg úgy Isten igazából összeérnek az ízek. Ha viszont kicsit megcsúszik vele, semmi pánik: szilveszter délután, afféle alapozó piaként is rendkívüli. És ha sokat készít belőle – mint Kata - akkor még jövő nyárra is marad...

Hozzávalók (1 literhez, azaz kb 6 pohárhoz)

1 üveg testes vörösbor, példáulCabernet Sauvignon
1.5 dl barna rum
20 dkg nádcukor
1 db vanília rúd
1 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 db fahéjrúd
1 dl barnasör, például Guinness

IMG 20131127 155233
Steiner Kristóf

A jó hír az, hogy a dolog semmiféle főzést nem igényel. Nincs vele más teendő, mint a hozzávalókat alaposan összekeverni egy kancsóban, majd egy kistányérral letakarni, és megvárni, míg a cukor elolvad. Ha ez megvan, egy tölcsér segítségével mehet egy jól záródó, csinos, egyliteres üvegbe, majd fel a polcra, ahol három héten át szigorúan tilos zargatni.

IMG 20131127 155104
Steiner Kristóf

A karácsonyi vacsora első előtti fogásaként, vagy – egy szaténszalaggal az üveg nyakán - ajándékként is tökéletes választás, és nem kell vele annyit pepecselni, mint mondjuk a házi limoncelloval.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek