OFFLINE

Karácsonyi bólé pasiknak is

2013. december 15., vasárnap 13:39

A bóléra azt szokás mondani, hogy "női ital", pedig ez nagyon is szexista kijelentés, és nem lennék meglepve, ha az én bólém a bólészakszervezethez fordulna ezért a hímsoviniszta megjegyzésért. Az igazán jó bólé ugyanis abszolút uniszex. Mint például ez, a Kata barátnémről származó változat. 

Mostanra hagyománnyá vált, hogy néhány baráttal nyár utolsó napjaiban leugrunk a Balatonhoz, és pár napra kizárjuk a külvilágot. Az időt általában az ágy, a part, és a konyha közöttosztjuk meg. De akárhol vagyunk is e három közül, egyvalami elengedhetetlen kelléke ezeknek a kiruccanásoknak: Kata karácsonyi bóléja.

Jóllehet, elég hülyén hangzik, hogy nyár utolsó napjaiban fűszeres ünnepi italt kortyolgatunk, de mivel sokan egy egész even át nem látjuk egymást, igazából ez a néhány nap a nyaralásunk, és a közös karácsonyunk is. A hűvös, későnyári éjszakákon egy (két, három) pohárka ebből a csodából egészen elképesztő hatással van az emberre. Tavaly például benyakalva ebből néhány pohárral remek ötletnek tűnt, hogy a fiúk horgászcsónakját kiemeljük a stégre, és beleállítsuk a kempingasztalt, majd rápakoljunk egy kistányér palacsintát. Reggelre persze – látva a srácok arckifejezését - már sokkal kevésbé tűnt jó ötletnek. 

Na, de beszéljünk magáról a bóléról!

Azt mindenki tudja, hogy “sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör”, de arról senki sem beszél, hogy mi történik akkor, ha a kettőt összekeverjük. Valószínűleg erre sokan egyszerűen csak azt felelnék: “Hogyhogy mi történik? Nyilvánvalóan hányni fogunk”, ám jó tudni, hogy számtalan csodálatos koktél alapja a sör és a bor házasítása: a híres Black Velvet például nem más, mint habzóborral megboldondított barnasör.

A két jóbarát ebben az elképesztően finom és baromi ütős bóléban is összefutnak – igaz a sör éppen, hogy csak megmutatja magát. Ha el akarja készíteni, sietnie kell, mert már egy hónap sincs karácsonyig, ennek a csodának pedig bőhárom hétre van szüksége, míg úgy Isten igazából összeérnek az ízek. Ha viszont kicsit megcsúszik vele, semmi pánik: szilveszter délután, afféle alapozó piaként is rendkívüli. És ha sokat készít belőle – mint Kata - akkor még jövő nyárra is marad...

Hozzávalók (1 literhez, azaz kb 6 pohárhoz)

1 üveg testes vörösbor, példáulCabernet Sauvignon
1.5 dl barna rum
20 dkg nádcukor
1 db vanília rúd
1 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 db fahéjrúd
1 dl barnasör, például Guinness

A jó hír az, hogy a dolog semmiféle főzést nem igényel. Nincs vele más teendő, mint a hozzávalókat alaposan összekeverni egy kancsóban, majd egy kistányérral letakarni, és megvárni, míg a cukor elolvad. Ha ez megvan, egy tölcsér segítségével mehet egy jól záródó, csinos, egyliteres üvegbe, majd fel a polcra, ahol három héten át szigorúan tilos zargatni.

A karácsonyi vacsora első előtti fogásaként, vagy – egy szaténszalaggal az üveg nyakán - ajándékként is tökéletes választás, és nem kell vele annyit pepecselni, mint mondjuk a házi limoncelloval.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta