OFFLINE

"Fiatalok voltunk, vékonyak és átkozottul szerencsések"

2013. december 8., vasárnap 14:44

Barbara Mullen az ötvenes évek egyik legtöbbet fotózott arca volt. A Daily Mailnek beszélt arról, hogy milyen volt akkor modellnek lenni, hogyan csöppenhetett valaki a modellek közé, és hogy nem érti, mi folyik ma a szakmában. Miért szól arról, hogy egymást tapossák le a modellek?

Mullen idén 86 éves, Svájcban él a második férjével, és a írás alapján nem hiányzik neki New York és a pezsgés, bár az ablakpárkányon azért felsorakoztatta a Chrysler Building, a Szabadságszobor és az Empire State Building miniatűr mását. Mullen egy el is csodálkozik azon, hogy valakit még érdekelhet a története. Mint mondta, ők nem voltak különlegesek, senki nem tudta régen a nevüket, nem fütyültek utánuk az utcán. "De fiatalok voltunk, vékonyak voltunk és átkozottul szerencsések."

A legújabb szépség

barbara

A nő a Bergdorfban dolgozott, és lényegében az volt a dolga, hogy élő próbababaként bemutassa a ruhákat a tehetős vendégeknek. Utálta, de a szerencse többek között ahhoz is hozzásegítette, hogy ettől az állástól megszabaduljon. A nagy pillanata 1947 őszén érkezett el, amikor a Vogue-nak akartak egy ruhát fotózni, azonban az éppen az ő törékeny alkatára volt szabva, így hiába érkeztek a munkára modellekkel. Mullen hirtelen John Rawlings fényképezője előtt találta magát, amint kapja az udvarias utasításokat, hogyan pózoljon.

Még mindig megvan neki a szám, amibe az ekkor készült kép került: egy ideges lány látható rajta, aki egy zöld kanapén ücsörög hatalmas tüllruhában. Az alatta lévő szavak pedig a következő évtized hírnökei voltak. "Az új szépség részben hozzáállás."

Az ötvenes évek előtt a divatmodellek többnyire olyan társasági előkelőségek voltak, akik meg tudták engedni maguknak, és viselték is a ruhákat, aztán különleges kinézetű, mégis hétköznapi lányok lettek a befutók. Mullen arcának tagoltsága nem az akkori szépségideált idézte, a szemei túlságosan hangsúlyosak voltak, a feje túl kicsi, a nyaka túl hosszú volt, a modern ruhákat viszont pontosan az ő finoman nyúlánk testére tervezték.

Úgy érezte, hogy ők átlagos lányok, akiket mégis előkelővé, emelkedetté tettek az egyéni tervezésű ruhák. Keményen és gyorsan kellett dolgozniuk, maguknak készítették el a sminkjüket, csinálták meg a hajukat, de hatalmas összegeket kerestek. Akkoriban 3000 dollár volt az átlagos éves fizetés az Egyesült Államokban, ő ennek a hússzorosát kereste.

1955-ben aztán a Photography magazin címlapjára került Jean Patchetttel, Evelyn Tripptel és Dovimával azzal a szöveggel, hogy: "Ismerje meg a világ legdrágább modelljeit". A csillogásnak viszont hamar véget vetett, hogy férjénél agydaganatot diagnosztizáltak. Három hónappal a lap megjelenése után a férje halott volt.

Nem tarthat örökké

Nem sokkal később Mullen Párizsba bent, hogy újrakezdje a karrierjét, amit a férje halála után különböző pletykák az Egyesült Államokban megtépáztak, Végül 16 évvel a szerencsés és váratlan felbukkanása után befejezte a modellkedést. 1963-ban Londonban ugyanis William Klein egy húszéves buckinghamshire-i lányt fotózott a Vogue számára. Jean Shrimpton képe aztán azokkal a kísérő szavakkal jelent meg, hogy: "az új szépség".

A kortársai közül többen katalógus modellek lettek, formálódó ügynökségekhez kerültek, de ő továbblépett. Mullen, ahogy a Daily Mail írja, nem érti a modern magazinokat, nem érti a kicsavart pózokat, és nem hiszi, hogy ilyen körülmények között ő modellnek állt volna. Szerinte modellnek lenni már nem egy csodás véletlen szüleménye, hanem heves versengés eredménye.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta