Gyors indiai egytálétel lencséből

Szükséghelyzeti ebéd volt, a nincs otthon semmi, és vásárolni sem tudok, viszont gyorsan kaja kell fajtából. Ha van aprítógépük, vagy szeletelni is tudó robotgépük, esetleg egy mandolinjuk, az előkészítés sem tart túl sokáig.

Legnagyobb meglepetésemre még a gyerekek is megették, őszintén szólva erre nem nagyon számítottam. Ha valaki szereti a csípőset, főzheti eleve úgy is, vagy tálalásnál megtolhatja tetszőleges mennyiségű jó csípős paprikával.

sárgarépás lencse1
Koncz Andrea

A sokféle fűszertől nem kell sokkot kapni, a legtöbb kapható a hiperekben. Ha nincs minden, vagy valamit nem kapnak, lehet trükközni. Meg lehet csinálni csak garam masalával, de akkor az elején tegyék bele, és jócskán emeljék meg a mennyiségét. Ha viszont pont az hiányzik, akkor duplázzák a római köményt, a koriandermagot és a kardamomot is. Én a fűszereket mozsárban őrlöm meg frissen, akinek van kávédarálója, az is tökéletes hozzá. De persze lehet elve őröltet venni mindenből, akkor még egyszerűbb az ügy.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
70 dkg sárgarépa
1 csésze megmosott vöröslencse (2,5 decis csésze)
1 csésze híg kókusztej vagy főzőtejszín (nálam kókusztejpor+víz volt)
1 kis sűrített paradicsom
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriandermag
1 tk őrölt mustármag
1 szem kardamom őrölt magjai
negyed tk őrölt édeskömény
2 tk garam masala fűszerkeverék
só, bors
olaj/vaj

opcionális: jó csípős paprika a tálaláshoz

sárgarépás lencse2
Koncz Andrea

1. A hagymákat és a sárgarépákat felaprítottam, nem kell nagyon finomra, kb fél centi vastag karikák jöttek ki a robotgépből. A fokhagymagerezdeket nem túl apró darabkákra vágtam.

2. Nagy, lapos edényben a forró olajon megpirítottam az első négy fűszert (római kömény, koriandermag, mustármag, kardamom).

3. Amikor illatos lett, hozzádobam a hagymát, a fokhagymát és a répát, só, bors, és kis-közepes lángon nagyjából 10 percig pirítottam, néha átkevertem.

4. Amíg pirult, kikevertem a kókusztejport a vízzel, ehelyett főzőtejszín is teljesen oké, nekem nem volt otthon.

5. Amikor a répa már kapott egy kis színt, hozzáöntöttem az egy csésze megmosott vöröslencsét, még egy kis sót, egyszer átkavartam, és ráöntöttem a kókusztejet, plusz egy csésze vízet.

6. Lefedve 18-20 percet főtt, ennyi idő alatt a lencse felszívta a folyadék javát, és szétfőtt. (A kerekszemű vöröslencse nem marad egyben, bár csinosabb lenne.)

7. Tálalás előtt belekertem a sűrített paradicsomot és a két kanál garam masalát.

Sima főtt rizzsel ettük, de jól passzol hozzá a lepénykenyér is.

sárgarépás lencse3
Koncz Andrea
Oszd meg másokkal is!
Mustra