Gasztroajándék: sváb fűszeres, mézes gyógylikőr

Zanza!

Családi körünkben senki nem szereti a pálinkát, ennek ellenére literszám kapjuk folyamatosan a nálunk vendégeskedő ismerősöktől, úgyhogy az elmúlt időszak során szépen felhalmozódtak az üvegek a kamrában.

PB140290
Fotó: kh

Épp itt volt az ideje annak, hogy felhasználjuk valamire, ami még nekünk is ízlik. Származásom miatt mostanában egyre többször kacérkodom a sváb receptekkel, a karácsony közeledtével pedig találtam is egy megfelelő sváb receptet: egy gyógylikőrét. Elkészítése egyszerű és villámgyors, az eredmény pedig egy édes, kicsit fűszeresen-csípős ital, csak ki kell várni azt a pár hetet, míg összeérik.

Hozzávalók:

  • egy db. közepes nagyságú, friss gyömbér, vagy ha az épp nem kapható, akkor egy diónyi szárított gyömbér
  • egy tasak darabos fahéj
  • egy tasak szegfűszeg
  • 50 dkg méz
  • 7 dl házipálinka

1. A gyömbért meghámozom, vékonyra felszeletelem. 

2. Egy nagyobb befőttes üveg alját megszórom a fűszerekkel és a gyömbérrel.

3. Ráöntöm a mézet, majd a pálinkát. 

4. Rácsavarom az üvegre a tetejét és állni hagyom. Naponta meglögybölöm, hogy a méz rendesen feloldódjon. 

PB142635
Fotó: kh

2-3 hét múlva már finom lesz, addigra jól összeérnek az ízek, de ez a likőr is annál kellemesebb, minél tovább áll a kamrában. Színe szép borostyánsárga, felrázva kissé zavaros, de hamar leülepszik. Díszüvegekbe öntve kitűnő karácsonyi ajándék lehet. 

Blogmustra