Zanza!

Kisgyerekkoromban biztos nem ismertem volna meg a Stollent, ha nem éltek volna Németországban családi barátaink. A feladott csomagjuk viszont elmaradhatatlan volt az ünnepek előtt, az édességek mellett a dobozban mindig helyet kapott a püspökkenyér, vagyis a gyümölcskenyér, vagyis a Stollen, ami nélkül nincsen advent Németországban.

stollen2
Fotó: kh

A drezdai kalácsot általában Mindenszentekkor készítik el, majd fóliába csomagolva tárolják karácsonyig. Szerencsére már itthon is kapható sok helyen, de ahogyan a bejgli, ez is akkor az igazi, ha házi sütésű. A nálunk szokásos, kevert tésztás püspökkenyér recepttel ellentétben a német változat kelt tésztából készül.

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dl zsíros tej
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg mazsola
  • 0,3 dl rum - barna
  • 1 közepes méretű tojás 
  • 7 dkg hántolt mandula 
  • 2 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 1 csipet só
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg 
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

A tetejére:

  • 2 dkg vaj megolvasztva
  • sok-sok porcukor

1. A rumhoz egy kis langyos vizet öntök, beleáztatom a mazsolát. 

2. A tejet összekeverem az élesztővel és a porcukorral. Félreteszem. 

3. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát apróra vágom/tördelem. 

4. A lisztet egy tálba öntöm, a közepébe egy kis mélyedést készítek. 

5 . A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a tojást, az olvasztott, de már nem forró vajat, az őrölt fűszereket, a citrom és a narancs reszelt héját. 

6. Kézi mixerrel alaposan összedolgozom, majd ráöntöm a lisztre, összegyúrom. 

7. Legalább tíz percig alaposan gyúrom, ha van, a robotgép spiráljával dagasztom, hogy a tészta szép fényes legyen.

8. Hozzáadom a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és az aszalt gyümölcsöket. 

9. Ismét alaposan átgyúrom a tésztát, majd langyos helyen a duplájára kelesztem. 

10. A kelés után kb. 30 cm hosszúra nyújtom, a hosszanti széleit két oldalról középre visszahajtom, így kapja meg a formáját. 

PB142638
Fotó: kh

11. Még 15 percig keleztem tepsiben, sütőpapíron. 

12. 180 fokos előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt készre sütöm. 

13. A forró, kisült kalács tetejét megkenem olvasztott vajjal, és vastagon megszórom porcukorral. 

Fóliába csomagolva nagyon sokáig eláll. Vékonyra szeletelve tejjel vagy borlevessel nagyon finom. 

Blogmustra