Bonthatja a Louis Vuitton az óriásbőröndöt

A francia divatház a moszkvai Vörös térre, a GUM áruház 120 születésnapja alkalmából emelt hatalmas, bőröndöt formázó pavilont. Az építmény állítólag nagy ellenkezést váltott ki orosz politikai és társadalmi körökben, az államfői hivatal szerdán már nem is simán csak kérte, hanem követelte a bontást ­ írja az MTI.

452238023
Victor Boyko

A márka logójával díszített pavilonban jövő hétfőn nyitott volna meg egy, az utazás fogalma köré szervezett kiállítás, olyan világhírességek bőröndjeit és utazótáskáit akarták bemutatni, mint Ernest Hemingway amerikai író, vagy Greta Garbo svéd, valamint Catherine Deneuve francia színésznő.

A valóban monumentális Louis Vuitton ház nem csak a Vörös téren álló Lenin-mauzóleumot védő kommunistákat és a kormányzó Egységes Oroszország pártot zavarta, de városvédők is felemelték szavukat az ideiglenes építmény ellen. Szerintük az rontja az UNESCO által kulturális világörökségnek nyilvánított és 1990-ben a világörökségi listára felvett Vörös tér műemlékegyüttesének látványát. Kreml-közeli források azt mondták, hogy az államfői hivatal nem is adott engedélyt a 9 méter magas és 30 méter hosszú építmény felhúzására.

„Értesítettük a Louis Vuitton orosz képviseletét, hogy azonnal tüntessék el a pavilont. És azonnal cselekedni fogunk, hogy a Louis Vuitton pavilon okozta kellemetlenségek megszűnjenek” – nyilatkozta a GUM sajtósa a Ria Novostinak. A Louis Vuitton azzal védekezik, hogy a kiállítással Natalia Vodianova orosz topmodell jótékonysági alapítványának, a Naked Heart Foundationnek gyűjtöttek volna pénzt, a pavilont pedig az orosz Wladimir Orloff herceg utazóládája inspirálta, ezért látható rajta a P.W.O. monogram.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek