OFFLINE

Almás kifli szénsavas üdítőben sütve

2013. november 26., kedd 18:57

Nem múlhat el az őszi-téli szezon klasszikus idény gyümölcsökből készített illatos és finom édességek nélkül. A hűvösebb hónapok elmaradhatatlan gyümölcse az alma, amit nassoláshoz többféleképpen is elkészíthetünk a szárított almától az almaszószon át a jól ismert almás pitéig.

Ezúttal nagyobb bűnözésbe fogtam, mikor nekiláttam a leírhatatlanul finom és ropogós, extra cukros- vajas almás kifli elkészítésének, amire ráadásként még egy kis cukros Mountain Dew-t is öntöttem a sütés előtt. Íme a könnyen elkészíthető recept:

Hozzávalók:

1 csomag vajas-leveles tészta
4-5 közepes méretű alma
kb. 10-15 dkg vaj
1/2 csésze cukor
1/4 csésze liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors ( opcionális )
1 doboz Mountain Dew ( Culinarisban és a British Store-ban beszerezhető )
vanília rúd, esszencia vagy vaníliás cukor
vanília fagylalt

Elkészítés:

1. Kezdjük azzal, hogy meghámozzuk és kimagozzuk az almákat. Nem számít, ha kicsit sérültek, vagy kopottak. Ezután vágjuk fel nyolc egyenlő gerezdre és forgassuk bele a cukorral elkevert fahéjba, szerecsendióba illetve szegfűborsba.

2. A félkész leveles tésztát terítsük ki egy belisztezett deszkára, majd vízszintesen vágjuk félbe. A félbevágott részeket pedig vágjuk öt egyforma részre.Majd ahogy a croissant formáknál szokás, vágjunk hosszúkás formájú háromszögeket.

shutterstock 94303282
Fotó: Shutterstock

3.  Vajazzunk ki egy körülbelül 23 x 33 cm-s tepsit. Tekerjünk bele egyes szelet almát minden egyes háromszög formájú tésztába és helyezzük őket a kivajazott tepsibe.

4. Az öntethez egy serpenyőben olvasszunk körülbelül 10 dkg ( sós ) vajat, majd adjunk hozzá 1,5 csésze cukrot és alaposan keverjük össze. Adjunk hozzá egy teáskanál vanília aromát és dolgozzuk simára, hogy ne legyen darabos vagy szemcsés az állaga.

shutterstock 132532715
Fotó: Shutterstock

5. Az így kapott masszával öntsük nyakon a már így is magas kalóriatartalmú tekercseket, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson belőle. Végül fejeljük meg az egészet azzal, hogy meglocsoljuk körülbelül 1,5 dl cukros Mountain Dew üdítővel is, a tetejét pedig szórjuk meg fahéjjal.

6. Tegyük be a sütőbe és 175 fokon körülbelül 30-45 percig süssük. Nézzünk rá időnként, hogy nem túl barna-e a teteje. Akkor kész, ha a színe aranybarna, a teteje pedig ropogós. Ha még mindig nem elég a bűnből, vanília fagylalttal tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta