Almás kifli szénsavas üdítőben sütve

Nem múlhat el az őszi-téli szezon klasszikus idény gyümölcsökből készített illatos és finom édességek nélkül. A hűvösebb hónapok elmaradhatatlan gyümölcse az alma, amit nassoláshoz többféleképpen is elkészíthetünk a szárított almától az almaszószon át a jól ismert almás pitéig.

shutterstock 62092912

Ezúttal nagyobb bűnözésbe fogtam, mikor nekiláttam a leírhatatlanul finom és ropogós, extra cukros- vajas almás kifli elkészítésének, amire ráadásként még egy kis cukros Mountain Dew-t is öntöttem a sütés előtt. Íme a könnyen elkészíthető recept:

Hozzávalók:

1 csomag vajas-leveles tészta
4-5 közepes méretű alma
kb. 10-15 dkg vaj
1/2 csésze cukor
1/4 csésze liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors ( opcionális )
1 doboz Mountain Dew ( Culinarisban és a British Store-ban beszerezhető )
vanília rúd, esszencia vagy vaníliás cukor
vanília fagylalt

Elkészítés:

1. Kezdjük azzal, hogy meghámozzuk és kimagozzuk az almákat. Nem számít, ha kicsit sérültek, vagy kopottak. Ezután vágjuk fel nyolc egyenlő gerezdre és forgassuk bele a cukorral elkevert fahéjba, szerecsendióba illetve szegfűborsba.

2. A félkész leveles tésztát terítsük ki egy belisztezett deszkára, majd vízszintesen vágjuk félbe. A félbevágott részeket pedig vágjuk öt egyforma részre.Majd ahogy a croissant formáknál szokás, vágjunk hosszúkás formájú háromszögeket.

shutterstock 94303282
Shutterstock

3.  Vajazzunk ki egy körülbelül 23 x 33 cm-s tepsit. Tekerjünk bele egyes szelet almát minden egyes háromszög formájú tésztába és helyezzük őket a kivajazott tepsibe.

4. Az öntethez egy serpenyőben olvasszunk körülbelül 10 dkg ( sós ) vajat, majd adjunk hozzá 1,5 csésze cukrot és alaposan keverjük össze. Adjunk hozzá egy teáskanál vanília aromát és dolgozzuk simára, hogy ne legyen darabos vagy szemcsés az állaga.

shutterstock 132532715
Shutterstock

5. Az így kapott masszával öntsük nyakon a már így is magas kalóriatartalmú tekercseket, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson belőle. Végül fejeljük meg az egészet azzal, hogy meglocsoljuk körülbelül 1,5 dl cukros Mountain Dew üdítővel is, a tetejét pedig szórjuk meg fahéjjal.

6. Tegyük be a sütőbe és 175 fokon körülbelül 30-45 percig süssük. Nézzünk rá időnként, hogy nem túl barna-e a teteje. Akkor kész, ha a színe aranybarna, a teteje pedig ropogós. Ha még mindig nem elég a bűnből, vanília fagylalttal tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra