Jó ötlet vagy egyszerű reklámfogás a 44-es méretű próbababa?

Tavasszal óriási internetes siker lett egy svéd fehérneműmárka nőiesen telt próbababáiból, és most az egyik brit ruházati cég, a Magyarországról nemrég kivonult Debenhams is belehúzott. Ugyan ők már három évvel ezelőtt is kísérleteztek itthoni számozás szerint 44-es méretű próbababákkal, csak mostanra forrta ki magát ez az ötlet, és az egyik londoni üzletükben pár teltebb alkatú babát is beöltöztettek, és ha minden igaz, az elkövetkezendő pár hónapban egyre több helyen tűnnek majd fel. Képek, előzmények és magyarázatok a hajtás után!

Ugyan a brit nők nagy része a helyi számozás szerint 12-es (azaz 40-es), 14-es (azaz 42-es) és 16-os (azaz 46-os) méretű ruhát hord, a legtöbb üzletben 10-es, esetleg 12-es méretű bábuk vannak. Hogy ez a kezdeményezés mennyire jó ötlet, arról természetesen megoszlanak a vélemények itthon és külföldön is. Jo Swinson egyenlőségügyi miniszter természetesen nagyon örül az új próbababáknak. Neki is elege van abból, hogy a divatvilág képviselői azt üzenik, csak akkor nézel ki jól, ha sovány, fiatal és fehérbőrű vagy.

Swinson nem akart persze egyetlen márkát sem kipécézni, szerinte mindenki hibás abban, hogy egyre nő az étkezési rendellenességgel küzdő fiatal száma – írja a Telegraph. A politikusasszonynak természetesen van egy érve is, ami talán jobb belátásra bírja a gyártókat és kereskedőket. „Egy friss felmérés szerint a nők sokkal szívesebben vásárolnak ruhát, ha olyan modellen mutatják be, akik ugyanolyan méretűek” – nyilatkozta. Nem tudjuk, hogy ezzel sikerül-e meggyőzni őket, ugyanis a plus-size ruhák forgalma még mindig nem akkora, mint amekkora indokolt lenne.

A Guardian egyik szerzője, Harriet Walker nem ért egyet Jo Swinsonnal. Szerinte a Debenhmas illetékeseit csak a profitmaximalizálás érdekli, és nem érti, miért gondolják egyesek azt, hogy a nők ennyire buták. Úgy véli ugyanis, hogy a molettebb próbababák sem tükrözik elég jól a valóságot, hiszen egy a 44-es méretű nők többségének kizárt, hogy olyan teste van, mint a bábuknak, és badarság azt hinni, hogy egy próbababa ilyen nagy hatással van a nők önképére és vásárlási szokásaira. Mert nem, a többségünk nem hiszi el, hogy pár cucc megvásárlásával nekünk is olyan lakásunk lesz, mint amilyet az Ikea katalógusban látni, és nem omlunk össze, ha a hamburgerünk nem úgy néz ki, mint a reklámokban.

Ezzel párhuzamosan Tara Lynn, az egyik legmenőbb plus-size modell a spanyol Elle magazinnak adott interjújában mesélt arról, hogy mennyire van szükség méretesebb lányokra a divatiparban. Szerinte teljesen érthető, hogy sovány modelleken mutatják be a ruhákat, mivel a molett és túlsúlyos nőknek a testüket fedő kisebb-nagyobb zsírréteg miatt nagyon eltérő alkatuk lehet, így nem lehet rájuk tökéletesen passzoló ruhákat alkotni. Persze a parfümreklámoknál és a dekorkozmetikumok hirdetéseivel teljesen más a helyzet, ott igenis érdemesem teltebb modellekkel dolgozni - állítja Lynn.

Neki sokakkal ellentétben egyébként nincs kifogása a plus-size kifejezés ellen, sőt, szerinte segít az embereknek megtalálni a megfelelő ruhákat. Egyúttal reméli, hogy kolléganőivel egyre több kampányban szerepelnek majd, és egyre többször láthatóak teltebb lányok a magazinok címlapjain. Hozzátette, nemcsak a hírverés miatt kérik fel őket ilyen munkákra, hanem azért, mert a fotósokat nagyon érdekli, hogy mit is lehet kihozni belőlük. 

Tara Lynn
Tara LynnElle Spain

Mit gondol a 44-es próbababákról?

Visszatérve a brit márka talán nem is annyira hősies küzdelmére, nem ez az első eset, hogy a Debenhams kedveskedni akar azoknak, akik nem modellkülsővel vannak megáldva és kiáll amellett, hogy a változatosság gyönyörködtet. Röviddel azután, hogy 2010-ben bejelentették az új próbababákat, egy mozgáskorlátozott lányt választottak meg reklámarcuknak, és folyamatosan küzdenek a túlzott retusálás ellen. Legutóbb például nyáron mutatták be, hogy a bevett gyakorlat szerint mennyi mindent változtatnak meg egy nőn a retusáláskor.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek