OFFLINE

A tökéletes, ropogós házi nápolyi

2013. november 16., szombat 10:34

Milyen a jó házi nápolyi? Természetesen extra ropogós! Ahhoz, hogy a nápolyihoz használt ostyalapok megőrizhessék a ropogósságukat, olyan tölteléket kell használnunk, ami garantáltan nem tartalmaz nedvességet – az ostyalapok ugyanis a töltelék plusz nedvességtartalmát gyorsan magukba szívják, és felpuhulnak.

Nápolyi3b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A töltelék alapja az úgynevezett pralinémassza, amelyet bonbonoknál már sokat használtam: ez készülhet bármilyen olajos magból (dió, mogyoró, pisztácia stb.), amelyet először karamellizálunk, majd aprítógépben addig aprítunk, míg a magok kiengedik olajtartalmukat, és egy krémes, egynemű massza lesz a végeredmény. Ehhez már csak olvasztott csokoládé kell, és tölthetjük is a nápolyit!

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

150 g durvára tört dió (vagy mogyoró, pisztácia) 
120 g cukor
200 g csokoládé (én fele-fele arányban ét- és tejcsokoládét használtam, de ez ízlés szerint változtatható; pisztáciához például fehér csokoládét is használhatunk)
5 db készen kapható ostyalap

1. A cukrot alacsony lángon, néha-néha megkeverve sötét borostyánszínűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáforgatjuk a durvára tört diót. A karamellizált diót sütőpapírral fedett hőálló felületre borítjuk, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

2. A karamellizált diót nagyobb darabokra törve S-késes aprítógépbe tesszük.

Nápolyi1b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Óvatosan aprítani kezdjük: az aprítógépet pulzálva járatjuk, gyakran megállítjuk, hogy a motor ne égjen le. Közben a gép falára tapadt diót kiskanállal mindig visszakaparjuk, majd folytatjuk az aprítást. Először csak morzsásra aprítja a gép, majd látjuk, hogy egyre jobban kezd összeállni a karamellizált dió. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egynemű, sima masszát nem kapunk.

Nápolyi2b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

3. A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diós masszát. Ez lesz a töltelékünk. Ízlés szerint akár fűszerezhetjük is pl. fahéjjal, szerecsendióval, tonkababbal.

4. Az első ostyalapra rákenjük a töltelék kb. egynegyedét. Erre óvatosan ráfektetjük a második ostyalapot, amelyre szintén kenünk a töltelékből. Így folytatjuk a rétegezést, míg az ötödik ostyalaphoz nem érünk.

5. A betöltött ostyalapokat alaposan becsomagoljuk alufóliával, majd nejlonzacskóba tesszük. Fontos, hogy légmentesen csomagoljuk, hiszen a levegőből felvett nedvesség szintén megpuhíthatná a nápolyit. A becsomagolt nápolyira egy vastagabb könyvet teszünk nehezéknek, és egy éjszakán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ezalatt a töltelékben lévő olvadt csokoládé megszilárdul, így össze fogja tartani szépen a nápolyit.

6. Másnap fűrészes élű késsel tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Légmentesen záró dobozban tároljuk.

Nápolyi4b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta