OFFLINE

Pénteki süti: duplakaramelles almás piskóta

2013. november 15., péntek 11:35

Karamellel minden jobb, nem? Most van a piskótában, amitől extra mély, felnőttes ízt kap a tészta – itt nyugodtan meg is állhatunk, és csinálhatunk mellé egy gyors csokiszószt vagy tejszínhabot, és kész is a desszert. De ha van plusz húsz percünk, az egyszerű tejszínkrém és egy kis tejszínes karamellszósz nagyot dob a sütin, az alma opcionális, mehet hozzá banán, körte, lecsöpögtetett ananász, ami épp van otthon a kamrában.

b 029
Fotó: Piszke

Hozzávalók: (16 darabhoz)

A tésztához:

5 dkg cukor
0,5 dl forró víz 
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
8 dkg vaj
csipet só 
2 tojás
1 dl tej
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor

1. A cukrot egy kicsike lábasba egyenletesen beleszórjuk és közepes lángon forrósítjuk, míg elkezd olvadni és lassan karamellizálódni - ekkor lejjeb is lehet venni a lángot. Ha lehet, ne kevergessük, csak rázogassuk a lábost, hogy egyenletesen érje a hő, egyenletesen piruljon a cukor. Amikor sötét borostyánszínű lett, épp csak nem füstöl, a tűzről lehúzzuk és óvatosan, fel ne fröccsenjen, hozzáöntjük a forró vizet, közben villával kevergetjük. Visszatesszük nagy lángra és addig keverjük, - ez kb 2 perc - míg teljesen felolvad a karamell. Félretesszük.

2. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A lisztet,cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és kézzzel elmorzsoljuk.

3.Elkeverjük a tejet, tojásokat és a vaníliát. Kézi mixerrel, a karamellel felváltva öntjük hozzá a lisztes keverékhez, és fél perc alatt sima, sűrű tésztává keverjük.

4.20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt formában 20 percig sütjük. Rácson hűtjük ki.

b 051
Fotó: Piszke

A krémhez:

25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 teáskanál porcukor
1 habfix

5. A tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixszel, és beleforgatjuk a mascarponéba.

Az almás réteghez

30 dkg (3 db) alma
fél citrom leve

A karamellöntethez:

10 dkg cukor
0,5 dl tejszín
1dl tej
2 dkg vaj

6. A karamellöntethez a cukrot a tésztánál leírtak szerint karamellizáljuk, a forró tej-tejszín keverékkel lassan és óvatosan öntjük föl, közben kevergetjük, a tűzre visszatesszük, kevergetjük, míg sima nem lesz, majd a végén hozzáadjuk a vajat.

7. Az almákat négybevágjuk, magházát kivágjuk, 12 szeletre vágjuk, citromlébe forgatjuk. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk, kirakjuk az almaszeletekkel (de beleforgathatjuk a kis kockára vágott almát a krémbe magába is), meglocsoljuk a kihűlt karamellöntettel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta