Zanza!

A kacsa combját szeretem lassan, alacsony hőfokon sütni vagy főzni, meghálálja. Ez is egy ilyen recept, valódi munka nem nagyon van vele, simán elsülöget magában a sütőben, sem locsolgatni, sem kevergetni nem kell a tökéletes végeredményhez. Amikor megsül, omlós lesz kiszáradás nélkül, jóval tartalmasabb, mint egy csirkecomb.

 shutterstock 156291341
Ez egy ügynökségi kép, de ilyesmi lenne az én képem is, ha nem este, mobillal próbáltam volna fotózni

Hozzávalók (4-6 személyre)

6 kacsacomb
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2,5 dl vörösbor
2,5 dl szűretlen, 100 százalékos almalé
6 nagy alma, negyedelve, csumázva
1,5 kg meghámozott, feldarabolt krumpli
só, bors
pár ág kakukkfű, levelek leszedegetve
néhány levél zsálya finomra vágva
egy ágacska rozmaring finomra vágva

Friss zöldfűszerek híján gyakorlatilag bármilyen só és ízfokozómentes fűszerkeveréket rászórhatunk, jó lesz.

1. A kacsacombok bőrét bevagdostam, és egy nagy serpenyőben hármasával előpirítottam őket. Először a bőrös oldalukat sütöttem 7 percig közepes lángon, aztán fordultak, és újabb hét percet kapott a másik oldal.

2. Amikor ez megvolt, előkészítettem a nagy sütőtepsit, és rátettem, bőrös oldallal fölfelé a combokat. Körészórtam az elnegyedelt hagymákat, és a fokhagymagerezdeket. A húst sóztam, borsoztam, és belemasszíroztam a bevagdosott, megpirult bőrbe a fűszereket. Köréöntöttem a bor és az almalé kétharmadát. Mostanra az alma és a krumpli kivételével minden sorra került, azokhoz viszont még nem kell nyúlni.

3. Az egészet jó szorosan lefóliáztam, és betettem a 150 fokos sütőbe (alsó-felső, nem légkeverés), másfél óráig nem kell hozzányúlni.

4. Mielőtt letelt volna a másfél óra, megpucoltam és felvagdostam a krumplit, előkészítettem az almanegyedeket.

5. Az almát és a krumplit a kacsa köré szórtam, a krumplidarabokat megsóztam. Aláöntöttem a maradék bort, almalevet. Ment rá vissza a fólia, és sült további bő egy órát.

6. Az egy óra elteltével ellenőriztem, puha-e a krumpli. Amikor ez rendben volt, a fóliát levéve pirítottam rá a tetejére.

Fekete-fehérben kevésbé látszik, mennyire rémesek lettek az éjszakai, mobilos képek
Fekete-fehérben kevésbé látszik, mennyire rémesek lettek az éjszakai, mobilos képek

Párolt lilakáposztával, és a mellette sült almával, krumplival ettük.

Blogmustra