Csak azért kelendőek a fiatal modellek, mert olcsók

Még mindig kihasználják a tapasztalatlan, többnyire 16-20 év közötti újonc modelleket, most viszont nem az ügynökségekkel, hanem a divattervezőkkel van a baj, akiknek továbbra is jobban megéri fiatal modelleket alkalmazni, mivel sokkal kevesebbe kerülnek, mint veterán társaik. Pénz helyett általában egy-egy bemutató ruháit kapják meg fizetség gyanánt, legtöbbjük pedig még csak kiállni sem mer magért, mivel már annak örülnek, hogy ott vannak.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

"A tervezők úgy állítják be, mintha egy bemutató megnyitása lenne a legnagyobb elismerés a világon, közben meg csak nagyot szakítanak az egészen" – fejtette ki véleményét a modellszakma egyik veteránja, Yasmin Le Bon, aki szerint szomorú, hogy manapság szinte csak tapasztalatlan lányok tipegnek végig elsőként a kifutón.

A tervezők nem gardedámok és cseppet sem törődnek fiatal alkalmazottjaik körülményeivel, nekik csak az a lényeg, hogy a ruhák jól mutassanak rajtuk és lehetőleg minél kisebb befektetésből megússzák az egészet. Miután a 17 éves Hailey Hasbrook 17 órát végigrobotolt a tavalyi divathét Marc Jacobs bemutatóján, a végén még csak nem is pénzben, hanem ruhákban kapta meg a fizetségét." Egy teljes szettet, dzsekit, ruhát, táskát és cipőt kaptam a majdnem egy teljes napos munkámért cserébe" – tálalt ki később egy interjúban a modell, a szomorú az egészben pedig az, hogy még csak nem is egyedi esetről beszélhetünk.

A divatipar egy-két bennfentese szerint ritkaságszámba megy, hogy tényleg pénzben fizessék ki a modelleket,  mivel a tervezőknek sokkal egyszerűbb és persze olcsóbb, ha az egyébként is legyártott kollekciójukból adnak oda valamit fizetségképpen, a modellek pedig nem ellenkeznek. "A fiatal lányok  nem mernek kiállni magukért, örülnek, hogy egyáltalán ott lehetnek egy-egy nagyobb bemutatón" – foglalta össze Le Bon, akinek a válaszában van ráció, hiszen minél több nagy név szerepel egy modell portfóliójában, annál több esélye lehet később magasabbra kerülni a ranglistán. 

Két fiatal modell, Sasha és Malina a párizsi divathéten.
Két fiatal modell, Sasha és Malina a párizsi divathéten.Getty Images / www.gettyimages.com

"Azok más idők voltak, amikor a tapasztalt Christy Turlington nyitott meg egy bemutatót: neki már igenis volt annyi tapasztalat a háta mögött, hogy ki tudjon állni magáért, ha úgy érzi, kihasználják, de a legtöbb, pályája elején lévő kislánynak még a szülei is legalább egy repülőútnyi távolságra vannak, csoda, hogy nem elég bátrak hozzá? Ha a helyzet továbbra is így marad, a kihasználás csak folytatódni fog" – jellemzi a modellek drasztikus kihasználását Le Bon. A felháborodás abszolút jogos: a helyzeten csak a modellügynökségek és a tervezők kollaborációja változtathatna, addig pedig ne lepődjön meg senki, miért nézi rossz szemmel a legtöbb szülő a modellkarriert.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek