Currys sültkarfiol-főzelék

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de nálam Pavlovi a reakció, ahogy a hidegebb idő beálltával automatikusan ráállok a fűszeresebb, vastagabb ételekre. Már régebben is megfigyeltem, hogy pár fok hőmérsékletcsökkenés is mennyire képes befolyásolni a döntésünket abban, hogy milyen ebédet, vagy vacsorát kívánunk meg az adott pillanatban.

Ősszel - és még inkább télen - zsigerből kívánjuk a nehezebb, zsírosabb, fűszeresebb egytálételeket, jobban vonzódunk a sűrűbb, krémesebb levesekhez és furcsán, kérdően tudunk nézni azokra, akik csak egy könnyű salátával akarják kiszúrni a szemüket. Ebben a főzelékben is együtt van minden ahhoz, hogy átmelegítsen, jóllakasson és nem utolsó sorban egy kicsit meghökkentsen azzal, hogy egy karfiolból még ezt is lehet. Peace.

Recept 2 főre

80 dkg karfiolrózsa
1 dl étolaj
1 ek currypor
1 tk só
késhegynyi chilipor

Az alaphoz

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk currypor
4 dl alaplé vagy víz
fél citrom leve
1 dl natúr joghurt
friss koriander vagy petrezselyemzöld

1235370 10202350798357965 541652688 n
Feri, a főzelékes

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

2. Az 1 dl olajat elkeverem a curryvel, a sóval és a chilivel. A falatnyi méretű rózsákra szedett karfiolt egy zacskóba teszem és ráborítom a fűszeres olajkeveréket. Szorosan befogom a száját és alaposan összerázom az egészet, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a rózsákat.

3. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd erre borítom a karfiolt. 20-25 perc alatt megsütöm.

4. Közben a vöröshagymát vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Finoman sózom. Rászórom az egy tk curryt, ráreszelem a fokhagymát majd felöntöm az alaplével, felforralom.

5. A megsült karfiol negyedét beleteszem, és az egészet összeturmixolom. Citromlével és ha kell sóval ízesítem.

6. Hozzákeverem a joghurtot, beleforgatom az egészben hagyott rózsákat, és friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom. Jól passzol hozzá a halfasírt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek