Ilyen az eredeti szerb ajvár

Szerencsére az eredeti szerb avjár recept sokkal egyszerűbb, mint hittem. Tulajdonképpen semmi más nem kell hozzá mint padlizsán, paprika és még főzni sem kell.

Amikor tuti ajvár recept felkutatása céljából a hazai weboldalakat elkezdtem böngészni, csupa bonyolult megoldásra bukkantam. Ez egy kicsit el is vette a kedvemet az ajvár készítéstől, és már-már feladtam az egészet, amikor eszembe jutott, hogy megkérdezzem egy gyerekkori barátom édesanyját (aki történetesen szerb állampolgár), hogy hogyan is készül az eredeti szerb ajvár, és tényleg kell-e bele paradicsom, kakukkfű, rozmaring, vöröshagyma, zeller és más hasonló – magyar emberek ízvilágát kielégítő – adalék. Jót mosolygott, majd egyszerűen megjegyezte: „Nem, nem kell, és a recept sem komplikált!” Felsóhajtottam, és elkezdtem jegyzetelni. Tényleg igaza volt: baromi egyszerű, költséghatékony és nagyon ízletes! Egy nagy befőttes üvegnyit körülbelül 800 forintból ki lehet hozni, és persze az sem mellékes, hogy nincsen benne semmilyen mesterséges ízfokozó és még tartósítószer sem. Lehet enni csevapcsicsa mellé vagy egyszerűen friss, ropogós kenyérrel. Mi utóbbit próbáltuk (ahogyan a házi gulyáskrémet is ettük), és meggyőzött. Isten veled bolti ajvár, ezentúl már csak a házit esszük!

Annyira kevés alkotóeleme van az eredeti ajvárnak, hogy még bevásárlólistát sem kell írni róluk, mert simán megjegyezhetőek, és elég csak a zöldségesig leszaladni:

  • 1 padlizsán (kb. 400 g)
  • 6 darab pirospaprika 
  • (kápia paprika, esetleg piros kaliforniai paprika)
  • 50 ml olívaolaj
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • kevés só, bors
  • ecet (a borecet tökéletes) – opcionális
  1. Tegye a padlizsánt és a paprikát a sütő rácsára; előbbit 30, utóbbit 20 percig kell sütni.
  2. Miután letelt a húsz perc, óvatosan helyezze a paprikákat egy mély edénybe, majd fedje le frissen tartó fóliával pár percre. A lényeg, hogy pára alakuljon ki a fólia alatt, így nagyon egyszerű lesz a paprikát megszabadítani a héjától. Ezután csumázza ki a paprikát, és távolítsa el a magokat is belőle.
  3. Tisztítsa meg a padlizsánt is a héjától, majd a húsát a fokhagymával együtt dolgozza el nagy teljesítményű turmixgépben, vagy botmixerrel pépesítse.
  4. Adja a masszához a paprikát, és addig turmixolja az egészet, amíg szép egységes krém nem lesz belőle.
  5. Ezután jöhet az olívaolaj és a fűszerek (só,bors). Ha kedveli a borecet ízét, itt már azt is hozzáadhatja az ételhez – nem kell belőle sok, egy evőkanál épp megteszi.

Ezennel el is készült az eredeti ajvár

Ugye, hogy nem nagy ördöngösség? Írjon nekünk levelet, ha elakadna! Segítünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek