Pénteki süti: diós-szőlős rétes

Zanza!

Egy gyümölcsös rétes, ami nem ázik el a tölteléktől, mégis könnyű marad, és 15 perc alatt összedobható.

okt 078
Fotó: Piszke

Ha egy egyszerűsített elkészítésű, háromperces,  pici étkezési keményítőt is, tartalmazó gyors vaníliasodót is adunk  mellé pénteki süti helyett nyugodtan lehet a vasárnapi ünnepi ebéd desszertje is.

Új szerző!

Piszkét az Alapkonyha indulása óta szerettük volna a szerzőink között tudni, és íme. Őt a legtöbben talán fáradhatatlan macaron kísérletei miatt ismerik, de a többi receptjét is érdemes átböngészni a blogján. Ezt a csokitortát például igen nehéz überelni.

Hozzávalók: ( két kb. 30 centis rúdhoz)

4 kész réteslap (35x30 cm-es)
5 dkg olvasztott vaj
fél kiló leszemezett, leszárított vegyes csemegeszőlő
5 dkg darált dió, és kevés durvára vágott dió a tetejére
5 dkg babapiskóta
1 citrom lereszelt héja
2 tojás
2 ek. cukor

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk.

2. A babapiskótát a dióval együtt ledaráljuk, belereszeljük a citrom héját, és elkeverjük.

3. Az egész tojásokat egy mélyebb tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral 10 perc alatt könnyű, világossárga krémes habbá verjük, majd belekeverjük a diós morzsát, és a leszárított szőlőszemeket.

4. Az egyik réteslapot nedves, tiszta konyharuhára terítjük, olvasztott vajjal kenjük, ráillesztjük a másikat, majd a töltelék felét az egyik rövidebbik oldalához halmozzuk egy körülbelül 5 centi széles csíkban. Elegyengetjük, a széleken és a rövidebbik oldalon is 2-2 cm ráhagyással.

5. A réteslap két hosszabbik oldalát 2 cm széles sávban ráhajtjuk, hogy ne folyjon ki majd a rétes két végén a töltelék, azután a megkent rövidebbik oldal felől óvatosan,  lazán – nehogy a sütés során megrepedjen - feltekerjük a tésztát. Ugyanígy készül a második adag is.

6. A tekercsek tetejét kevés vajjal kenjük, durvára tört dióval szórjuk, és 20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Vaníliaszósz:

3 dl tej
negyed rúd vanília
2 tojás sárgája
1 ek. cukor
10 gr étkezési keményítő

Fél deci tejjel simára keverjük a tojássárgájákat és a cukorral előzőleg elkevert keményítőt. A többi tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a tojásos keveréket majd közepes lángon kevergetve még egy percig főzzük.

Blogmustra