Pénteki süti: körtés, mogyorós, étcsokis

Zanza!

Most, hogy egyre kevesebb a bevethető gyümölcs, azzal kell ügyeskedni, amink van: jön tehát az almás, banános, narancsos, körtés sütemények szezonja.  Mi most az őszi sütik sorozatát egy körtés darabbal folytatjuk.

kortes mogyoros
Fotó: Doctor Pepper

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához:

2 db tojás
175 g szobahőmérsékletű vaj
100 g cukor
4 db körte
135 g liszt
2 teáskanál sütőpor
100 g darált sótlan mogyoró
50 g étcsokoládé

3 evőkanál sárgabarack lekvár
2-3 evőkanál tejszín

1. Előkészítünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és sütőpapírral béleljük ki.

2. A körtét meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, az étcsokit felaprítjuk, a mogyorót ledaráljuk.

3. A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyorót, a körtedarabkák 2/3 részét és az apróra vágott étcsokit, és elkeverjük.

4. A masszát a tortaformába egyengetjük, a maradék körtét a tetejére szórjuk, kicsit belenyomkodjuk, majd sütőbe toljuk, és 40-50 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, hogy megsült-e.

5. A kész sütemény tetejére tűzhelyen a néhány perc alatt megfolyósított sárgabarack lekvárt csorgatunk, majd közvetlenül tálalás előtt tejszínnel locsoljuk meg.

kortes mogyoros 3
Fotó: Doctor Pepper


Ha tetszett a mogyoró-körte társulás, akkor érdemes kipróbálni ezt a mandulás-körtés süteményt is, hasonlóan jó párosítás.

Blogmustra