OFFLINE

Már a húszas években is koplaltak a hollywoodi dívák

2013. szeptember 29., vasárnap 14:02

A sztárok őrültebbnél-őrültebb diétái rendszeres vitára adnak okot a sajtóban. Mariah Carey például csak lila színű ételeket fogyaszt, míg Beyonce a juharszirupos tisztítókúrára esküszik. Az efféle bizarr étkezési szokások már divatban voltak a húszas-harmincas években is Hollywoodban, melyek közül a dailymail.co.uk szerkesztői összegyűjtötték a leghihetetlenebb sztárdiétákat. Nézze meg, hogy mitől fogytak a dívák anno!

Először 1929-ben az amerikai Photoplay magazin közölte le Katherine Albert írónő Diet- The Menace Of Hollywood (A hollywoodi diéta veszélyei) című cikkét, mely a sztárok hóbortos diétáinak veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Albert cikkéből – melyhez segítségére volt egy hollywoodi élelmiszer szakértő, Dr.Willis is – megtudtuk, hogy egy fogyni vágyó színésznő reggelire mindössze egy csésze nulla kalóriát tartalmazó meleg vizet és nyolc evőkanál erőlevest (13Kcal) fogyaszthatott. Ami az írónő állítása szerint nem egy hollywoodi csillag halálát okozta akkoriban.

Ebédre sem kényeztették szénhidráttal magukat a hírességek, csupán kék darab sós kekszet (100 kcal) és negyed kiló paradicsomot (25 kcal) engedélyeztek maguknak. Az A-listás diéta vacsoramenüje 1929-ben pedig nem volt más, mint egy kis túró (50 kcal), 5 dkg ananász (50 kcal) illetve egy pohár író (67Kcal értékű lefölözött tej), mellyel együtt a teljes napi kalória bevitel 305-re jött ki.

Ezzel szemben a Dr. Willis által ajánlott étrend – ami ebédre marhasültet, reggelire pedig fésűkagylót és párolt paradicsomot ír elő – 1-2 kiló súlycsökkenést ígért hetente. Az írónő azt állítja, hogy a kor egyik ismert színésznője, Pola Negri 4,5 kilótól szabadult meg spenót és tojás diétával. Negri a siker érdekében 170 gramm spenótot és főtt tojást falt be reggelire, ebédre illetve vacsorára.

Albert azonban az efféle értelmetlen hollywoodi étrendet teszi felelőssé egy másik színésznő,a 29 évesen tuberkulózisban elhunyt, vérszegény Barbara LaMarr haláláért is. De felelőssé teszi azokat az uzsorás producereket is, akik éhbért fizettek a színészeknek munkájukért.

Albert egy másik anekdotája szerint a húszas évek ismert dívája, Joan Crawford ebédje néhány evőkanál hideg erőlevesből, egy tál rebarbarából és fél tucat mustárral vastagon megkent kekszből állt.

Érdekes módon az 1929-es lap másik része az akkori kameratrükkökkel foglalkozik, melyeket a photoshop feltalálásáig évtizedekig alkalmaztak a filmszakmában. Egy gyakorlott operatőr ugyanis profi világítással jóval pozitívabban mutathatja be a színésznők alakját, mint amilyen az életben. Ha kiszörnyülködte magát a riasztó adatokon, nézze meg, milyen egy marhasültet is tartalmazó diéta a húszas évek végéről, amit ha becsületesen betart, akár 1-2 kilót is ledobhat hetente – de inkább ne próbálja ki.

Reggeli: 374 kalória

Egy nagyobb grapefruit fele, fésűkagyló, párolt paradicsom, sós keksz, egy csésze kávé, egy teáskanál vaj, egy teáskanál cukor.

Ebéd: 654 kalória

Két nagyobb szelet sovány marhasült paradicsommal vagy gombamártással. Egy közepes adag sült krumpli, két púpozott evőkanál spenót, két púpozott evőkanál ecetes cékla, nyolc szelet uborka, egy pohár író, egy teáskanál vaj és egy csésze gyümölcslé.

Vacsora: 524 kalória

Egy szelet báránysült hidegen, két púpozott evőkanál tök mentaszósszal, egy evőkanál zöldborsó, három púpozott evőkanál mustár zöldje, egy közepes méretű paradicsom, ecet, két darab keksz, fél sárgadinnye és egy pohár sovány tej.

Az összesen: 1552 kalória naponta

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta