Visszacserélések vihetik csődbe az áruházakat

Járt már úgy, hogy vett egy ruhát, hordta kétszer, majd direkt visszavitte és kicserélte valami másra anélkül, hogy annak bármi baja lett volna? Az Amerikában 'wardrobing'-nak keresztelt folyamat lényege, hogy ruhatárát egyetlen darab árából frissítheti fel újra és újra, kedvenc boltjait kölcsönzőként használva. Eljátszotta már, vagy esetleg többször is el szokta?

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy egy elegáns esemény alkalmából kénytelen volt beruházni egy ahhoz illő, puccos ruhára. Aztán az a nem két filléres darab azóta is ott lóg a gardróbban, hordatlanul. Ilyenkor azért megfájdul az ember szíve a feleslegesen kidobott tízezrekre gondolva, pláne ha megtudja, hogy ki is trükközhette volna a rendszert.

shutterstock 144122653

Az Amerikában 'Wardrobing'-nak keresztelt folyamat tulajdonképpen annyit jelent, hogy vesz az ember egy ruhát, amit maximum egyszer vagy kétszer hordana, aztán fogja a blokkot, visszaviszi és szépen kicseréli valami teljesen másra, amivel ugyanezt végigjátssza. A folyamat végtelen, közben pedig egy fillérbe sem kerül, hiszen a már elköltött pénzünkből ruházkodunk újra és újra.

A játékszabályok nagyon egyszerűek:

  • vigyázzon a ruhára
  • őrizze meg a blokkot
  • és lehetőleg ne fusson ki az időből

A legtöbb helyen 30 napig lehet visszaváltani a meghibásodott, esetleg méretproblémás darabokat, de olyan áruház is akad, ahol három teljes hónapot kap a vásárló, mint például az amerikai Bloomingdale's-ben. A luxusáruház meghosszabbított visszavételi idővel vállal garanciát méregdrága luxusholmijaira, csakhogy a leleményes vásárlók hamar rájöttek, hogyan lehet ezt a visszájára fordítani. Három hónap bőven elég arra, hogy párszor felvegyük az egy szezon erejéig divatban lévő ruhákat, aztán blokkal együtt lehet is visszacserélni őket. Sőt, a Bloomingdale's-ben még magyarázkodnia sem kell a vevőnek: elég a blokk és már fizetik is vissza a teljes összeget - történt így egészen mostanáig.

Ugyanis az áruházaknak már elegük van a folyamatos csalásból, aminek csak tavaly nem kevesebb, mint 9 milliárd dolláros hiányt köszönhettek. A csererendszer nem arra van kitalálva, hogy az ember gazdaságosan frissítgesse ruhatárát, hanem hogy a meghibásodott, esetleg méretproblémás darabokat hibátlanra kicserélhesse. Ennek ellenére mégis sokan visszaélnek a blokk ellenében végrehajtott cserével.

A trükkös procedúra legnagyobb vesztese, a már említett Bloomingdale's éppen ezért teljesen új rendszert fejlesztett ki a csalások megakadályozására: 150 dollár feletti ruháikra jól látható helyen - általában nyakrészen, dekoltázson - fekete műanyag bilétát csíptetnek, amit visszacseréléskor kötelessége felmutatni a vásárlónak, különben nem adják vissza a pénzt.

Trükközött már ruha visszaváltással?

A szkeptikusok szerint sok vásárlót elmarhat majd az új rendszer, hiszen ha a vevő nem érzi jól magát egy üzletben, oda többé a lábát be nem teszi. Ugyanakkor az áruházak döntése is érthető, mivel a becserélt darabok árát nem tudják elszámolni, így folyamatos veszteséget kell elkönyvelniük.

A szigorításokat egyelőre a legnagyobb luxusáruházakban vezetik be, az már csak idő kérdése, a fast fashion üzletekig mikor jut el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek