OFFLINE

Magányosnak érezzük magunkat a vásárlástól

2013. szeptember 17., kedd 09:59

A chicagói egyetem legújabb felmérései szerint a vásárlás mint terápia csak legenda, ugyanis az eredmények kimutatták, hogy a vásárláskor inkább magányosnak érezzük magunkat, mint boldognak.

A Journal of Consumer Research 2500 fogyasztót interjúvolt meg az elmúlt hat évben, az eredményekből pedig egyértelműen kiderült, hogy a hangulatunkat csak rövid időre feljavító ruhavásárlás mint gyógymód igencsak hiábavaló – írja a dailymail.co.uk.

A tanulmány szerint a nyugati társadalmakra jellemző materialista filozófia, mely szerint a fogyasztók nagy jelentőséget tulajdonítanak az anyagi javak megszerzésének, kiszorítja a társadalmi kapcsolatokat, növeli a magányérzetet.

Mielőtt kidobná a hitelkártyáját, érdemes megjegyezni, hogy a kutatók szerint háromféleképpen lehet materialista az ember. Az egyik típus esetében valóban jót tesz a vásárlás, a másik kettőnél azonban csak a tárgy megszerzése okoz örömöt, ami ideig-óráig tölthet be egyfajta űrt.

Abban az esetben, amikor a boldogság forrása kimondottan maga a birtoklási vágy és az újonnan vett darab mutogatása, akkor az újdonság hatásának elmúlásával még rosszabbul érezzük magunkat, mint mielőtt elindultunk vásárolni.

A következtetést levonva ezek szerint csak azok vásárolnak felhőtlenül boldogan, akik ténylegesen örülnek a megvett tárgynak és azt állítják, hogy nem azért vették, hogy másoknak mutogassák, hanem azért, mert szükségük van rá, akár napi szinten. Bár ruhavásárlásnál szerintünk nem könnyű megállapítani, hogy mi a hasznos, és mivel a legtöbb ruhát nem azért vesszük, hogy otthon nézegessük, tulajdonképp mindig csak azért szerzünk valamit, hogy mutogathassuk. Innentől pedig nem lehet felhőtlen az örömünk, legalábbis a tanulmány szerint...

Ön érezte már magát magányosnak vásárláskor?

 • 156
  Előfordult már
 • 115
  Sosem éreztem még ilyet
 • 51
  Mindig így érzek
 • 71
  Kit érdekel

"Én általában egyedül járok vásárolni, de mégsem érzem magam magányosnak. Ám amikor hazaérek és felpróbálom a ruhát, amire lecsaptam, abban a pillanatban újra valami hiányérzetem támad, ráadasul bűntudatot is érzek, hogy ennyi pénzt kidobtam az ablakon. Ilyen állatpotba kerülök szinte minden egyes alkalommal, amikor hazatérek a vásárlásból" – vallja be Éva.

Ha a ruhától várjuk, hogy javítson boldogtalanságunkon, vagy azt kívánjuk vele elérni, hogy a barátok, kollegák elismerő pillantásokkal illessenek, akkor minden bizonnyal még magányosabbnak fogjuk magunkat érezni, mint mielőtt elindultunk a bevásárló körútra, hisz egy ruha sikere nem tart örökké, sokszor még 5 percig se.

Bár a tanulmányban biztos van igazság, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindannyian depresszióba esünk egy-egy vásárlás után, hiszen ez attól is függ, hogy milyen élethelyzetben vagyunk, mennyire vagyunk hajlamosak szomorkodni és a materializmus három fajtájából melyik igaz ránk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta