Bemutatták az első plus-size kollekciót a New York-i divathéten

Az elmúlt időszak látványos plus size kampányai és a 14-es (44-es) méreten túli modellek szerepeltetése a divatlapokban úgy tűnik, végre hatott kicsit a szakmára, ugyanis a napokban megtartották az első plus size kollekció bemutatóját a New York-i divathéten.

Az egyik első plus size mérettel dolgozó divattervezőt, Eden Millert – aki áprilisban dobta piacra 'Cabiria' elnevezésű kollekciójárt – a non-profit szervezetként működő Fashion Law Institute kereste fel azzal az ajánlattal, hogy finanszírozza a show költségeit – írja a huffingtonpost.com.

Bár a divatvilág általában a szupervékony androgün típusú modellekért rajong, a legtöbb divatszerkesztő üdvözölte a szervezet kezdeményezését és pozitívan nyilatkozott a bemutatóról: „ez ruhák stílusát tekintve nem túl nagy lépés, de hatalmas ugrás a plus size méret elfogadásának folyamatában!” – véleményezte a látottakat a refinery29.com.

„Győzelem a nullás méret ellen indított háború felett!” – írta a dailymail.co.uk a Cabiria kollekcióról.

Tény, hogy az átlagos nők mérete 14-es (44-es), míg az üzletekben a trendi ruházati vonalak számozása véget ér a 12-es (42-es) számozásnál; így különösen korlátozottak a lehetőségek annak ellenére, hogy júniusban a ModCloth felmérése kimutatta, hogy több amerikai nő rendelkezik 16-os (46-os) mérettel, mint kettes (32-es) vagy nullás mérettel.

„A Cabiria kollekció New York-i divathéten való bemutatása remélhetőleg több divatház szemét is felnyitja a közeljövőben. Amikor először találkoztam Edennel, az egyik saját tervezésű ruháját viselte. Az első gondolatom nem az volt, hogy milyen csinos plus size ruha, hanem az, hogy milyen szép darab, bárcsak lenne az én méretemben is. Miller történelmet írt azzal, hogy bevitte kollekcióját a New York-i divathétre”– mondta a Fashion Law Institute egyik munkatársa, Susan Scafidi a New York Daily Newsnak.

A mintás ruhakollekciót felvonultató Millert – aki nem csak tervezőként, de reklámok, TV műsorok és videoklipek stylistjaként is dolgozik – a fashionista.com szerkesztői is meginterjúvolták, akiknek frusztrációjáról beszélt a tervezőnő a fennálló állapotok miatt. A designer szerint még mindig sok mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy változások történjenek a molettebb ügyfelek érdekében. Alább pár kérdést és választ olvashat az interjúból:

Milyen érzés első plus size tervezőként bemutatni a divathéten?

Hihetetlenül izgatott vagyok, úgy érzem, hogy nagy rajtam a nyomás. Annak ellenére, hogy rengeteg plus size cucc kapható a piacon, még soha egyik sem volt látható a divathéten, de úgy tűnik, hogy ez a vonal része lett a divatvilágnak 2013-ban. Ez nem egy indie bemutató, ahol az indie tervezők vagy punkok arra törekszenek, hogy felkapaszkodjanak.

Milyen extra munkát igényelt a kollekciódnál a divathéten való megjelenés? Ez eléggé hirtelen jött!

Nem is tudom, a szokásos tervezési folyamatnál nyilván azt szeretem, ha van mindenre idő, hogy valóban tudjak töprengeni, és átlátni a a dolgokat. Szeretem, ha van elég idő megtalálni a tökéletes anyagot, fejlesztéseket illetve meglátni a lehetőségeket. A felkérés miatt most valóban gyorsan kellett cselekedni, inkább az eszemre kellett hallgatni, mint a szívemre. Hosszú ideje dolgozom tervezőként, ami éppen ennél a munkánál nagy segítség volt. De azért ez egy kicsit szomorú is.

Mesélj a modellekről, akikkel dolgoztál.

Mind szépek voltak, MSA-val és Wilhelminával már dolgoztam együtt korábban. Volt, aki nem hagyományos kifutó modell volt, inkább fotómodell, de az egyik arca volt a kampányomnak, így beválogattuk a divathétre is. A 'lányaimnak' szabványos kifutómagassága van, szépen járnak. Nem vettünk fel senkit, aki nem tudott helyesen járni a kifutón. Azt akartam, hogy a bemutatóm része legyen a divathétnek, nem pedig azt, hogy úgy emlékezzenek rá, mint valami furcsa showra szörnyszülöttekkel.

Milyen visszajelzések vannak a plus-size közösségtől, mióta bejelentetted, hogy bemutatsz a divathéten?

Hát először is izgultak értem. Azt hiszem, nekik is leesett az álluk. Egy csomó kérdést felvet ez az ügy és úgy gondolom még senki nem tudja, hogy mi fog történni a jövőben.

Láttál már ezelőtt plus size bemutatót divathéten?

A Cabiria kollekcióm előtt még sosem láttam más bemutatót, ahol molett méretre tervezett ruhákat mutattak volna be. A gyűjteményemmel a plus size stílus egy hagyományosabb megközelítésére törekedtem és azt gondolom, hogy a divathét egy fantasztikus és nagyszerű lehetőség arra, hogy független tervezőként is bemutatkozhassanak a szakmának.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek