OFFLINE

Mit is csinált pontosan Hugo Boss a nácikkal?

2013. szeptember 7., szombat 09:52

A csütörtök este a londoni Covent Gardenben tartott GQ Év Férfija választáson és gálán sütött el pár rossz ízű viccet a humorista, Russell Brand, akit azért hívtak a Hugo Boss által szponzorált eseményre, hogy amolyan stand-uposként, a díjátadáskor mondjon pár vicceset.

Ha úgy vesszük, majdnem sikerült neki: „Ha valaki kicsit is ismeri a történelmet, az tudja, hogy Hugo Boss készítette a nácik egyenruháját. De kurvára fantasztikusan néztek ki, lássuk be, miközben embereket öltek vallási és szexuális hovatartozásuk miatt!” – mondta Brand az esten, aminek annyira komoly szponzora volt a márka, hogy egyenesen ez volt a buli neve: GQ Men of the Year Awards in association with Hugo Boss.

Ezek után nem csoda, hogy a humoristát kitették a partiról, Brandet többen a GQ szerkesztőjével, Dylan Jonesszal látták vitázni, aki azt mondta a Daily Mail szerint: „amit tett, nagyon goromba volt a Hugo Boss-szal szemben!”. Mire Brand azt válaszolta: „amit Hugo Boss tett, nagyon goromba volt a zsidókkal szemben!”A Boss egyelőre nem kommentálta az esetet, de biztos nem ujjonganak az örömtől, hogy a szponzorpénzért (250 ezer fontért) cserébe pozitív reklám helyett felhánytorgatják a nem túl dicső múltat.

Nem Boss tervezte az egyenruhákat, de…

De pontosan mi is történt a nem túl dicsőnek minősített múltban? Ahelyett, hogy azt elemezné, ki lett az év férfije Angliában (Emma Watson az Év Nője, Michael Douglas A Legenda, a többieket meg itt kibogarászhatja), a Daily Mail is inkább ezután kezdett érdeklődni, így itt a remek alkalom, hogy mindenki fejében tisztázódjon, mi az, ami csak pletyka és mi az, amit inkább tényleg elfelejtene a nagy cég.

A fejekben az él, hogy Boss tervezte a náci egyenruhákat, de ez nem igaz. Nem Hugo Boss tervezte az SS katonák fekete egyenruháját: az ördögi fekete illene a márka mostani stílusához, de semmi köze a tervekhez Boss-nak. Az SS első egyenruháit 1925-ben, a szervezet alapításakor varrták meg, korábbi lengyel uniformisok alapján. 1932-ben tervezte meg az elhíresült fekete ruhát két művészi végzettségű SS katona, Karl Diebitsch és Walter Heck. Szóval ha Brand is arra gondolt, hogy Boss tervezte meg a „kurvára fantasztikusan” kinéző ruhákat, tévedett, az viszont igaz, hogy Hugo Boss gyártotta ezeket.

Korai belépő a náci pártba

Nem sok kép maradt fenn Hugo Boss-ról
Nem sok kép maradt fenn Hugo Boss-ról

Boss 1885-ben született, szüleinek fehérneműboltja volt Metzingenben, Stuttgart közelében. Az Első Világháború után, 1924-ben Boss saját ruhagyárat alapított, egyszerű, funkcionális viseleteket gyártott, esőkabátokat és sportruhát, nem voltak designer-ambíciói. Egyik megrendelője, Rudolf Born barna felsőket kért tőle a Német Munkáspárt, későbbi Nemzetiszocialista Német Munkáspárt számára. A húszas évek végén jó megrendelő volt az egyre erősödő náci párt, így aztán Boss, aki sokat profitált a kapcsolatból, szívesen gyártott nekik egyenruhákat – gyártott egyébként örömmel bárkinek, aki fizetett – és be is lépett a pártba 1931-ben, tagszáma az 508.889-es.

A Daily Mail szerint két oka volt a belépésre: egyrészt így több megrendelést remélt, másrészt tényleg azt hitte, hogy Hitler az egyetlen, aki ki tudja vezetni a gazdasági válságból Németországot. Pragmatista volt, nem náci, és a tagság meg is hozta neki a sikert, 1933-ban az SS mellett a Hitlerjugendek és a barnaingesek ruháit is az ő gyárában varrták, 1938-ban pedig katonai uniformisokra szerződött Boss, ami azt jelentette, hogy 1940-ben például 1 millió német birodalmi márka volt a nyeresége, míg 1936-ban 200 ezer.

Hadifoglyok, kényszermunkások a varrodában

Boss-nak 250 alkalmazottja volt, ami kevésnek bizonyult, és most jön az, ami a márka számára kínosabb, mint a náci párttagság: Hugo Boss az elfoglalt területekről behurcolt kényszermunkásokat alkalmazott a náci egyenruhák készítéséhez. A háború alatt Boss cégénél 140 kényszermunkás fordult meg, mellettük 1940 októberében 40 francia hadifogoly is az ő gyárában kötött ki.

És bár Boss gyára nem koncentrációs táborban állt, és a munkásai nem voltak foglyok, a körülményeik nem voltak a legjobbak. Erről egy nála dolgozó 17 éves fiú, Jan Kondak számolt be, a barakkjaikban bolhák és tetvek szívták a vérüket, kevés volt az étel, a légiriadók alatt nem mehettek óvóhelyre, hanem tovább kellett dolgozniuk. A 19 éves Elzbieta Kubala-Bemet a Gestapo vitte el szülővárosából, így került 1940 áprilisában a Boss gyárba. „A gyerekek és terhes nők nem részesültek különleges bánásmódban, nem volt módunk, orvoshoz fordulni. Ha megbetegedtünk, magunkat kellett kikezelni” – mondta a lány.

Egyébként Hugo Boss-nak talán mégis volt lelkiismerete: amikor egyik lengyel munkásnője, Josefa Gisterek hazamenekült tőle és elkapták, majd Auschwitzba küldték, Boss mindent megtett, hogy kihozza a haláltáborból. Sikerült neki, visszakerült Gisterek az ő gyárába, Metzingenbe, ahol azonban olyan keményen kellett dolgoznia, hogy idegösszeroppanást kapott: ekkor Boss elengedte 3 hónapra, orvost is hívott hozzá, de a nő öngyilkos lett. Ekkor Boss fizette a temetés költségeit.

A háború után Boss-t náci-szimpatizánsnak minősítették, 100 ezer márkára büntették, elvették a szavazójogát és a vállalkozását is be kellett zárnia. Enyhítésért folyamodott a bírósághoz, így „követőnek” minősítették, és folytathatta a munkát. 1948-ban halt meg, márkája tovább élt. 1999-ben a cég kárpótlást fizetett a kényszermunkások hozzátartozóinak.

Fényes jövő

A márka nem titkolja történelmét honlapján, de a historikus áttekintésnél sokkal könnyebb megtalálni az éves pénzügyi kimutatásokat – például az idei második negyedévben nőtt a bevételük. A második világháború után Boss veje, Eugen Holy vette át a boltot, az ötvenes években 128 alkalmazottjuk volt. A hatvanas években elkészítették első konfekciós férfizakó-kollekciójukat, mely megalapozta a későbbi sikereket.

1969-ben Holy fiai, Jochen és Uwe Holy vették át az üzletet, ők kezdték nemzetközivé alakítani. Megalapították például a BOSS márkát 70-ben, 72-ben kezdték a motorsportokat, majd a Forma 1-et támogatni. 1984-ben kijött az első parfümjük, 85-ben mentek tőzsdére. Elkezdték a teniszt és golfot is szponzorálni, 89-ben jöttek a napszemüvegeik, és így tovább. Érdekesség, hogy első női kollekciójukat csak 1998-ban mutatták be. Jelenleg 124 országban 6000-nél több boltban kaphatók Boss termékek, a márkának 364 saját üzlete van.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta