Mit is csinált pontosan Hugo Boss a nácikkal?

A csütörtök este a londoni Covent Gardenben tartott GQ Év Férfija választáson és gálán sütött el pár rossz ízű viccet a humorista, Russell Brand, akit azért hívtak a Hugo Boss által szponzorált eseményre, hogy amolyan stand-uposként, a díjátadáskor mondjon pár vicceset.

Russell Brand rossz viccel állt elő a GQ Men of the Year Awards in association with Hugo Boss című rendezvényen...
Russell Brand rossz viccel állt elő a GQ Men of the Year Awards in association with Hugo Boss című rendezvényen...Anthony Devlin / Northfoto

Ha úgy vesszük, majdnem sikerült neki: „Ha valaki kicsit is ismeri a történelmet, az tudja, hogy Hugo Boss készítette a nácik egyenruháját. De kurvára fantasztikusan néztek ki, lássuk be, miközben embereket öltek vallási és szexuális hovatartozásuk miatt!” – mondta Brand az esten, aminek annyira komoly szponzora volt a márka, hogy egyenesen ez volt a buli neve: GQ Men of the Year Awards in association with Hugo Boss.

Ezek után nem csoda, hogy a humoristát kitették a partiról, Brandet többen a GQ szerkesztőjével, Dylan Jonesszal látták vitázni, aki azt mondta a Daily Mail szerint: „amit tett, nagyon goromba volt a Hugo Boss-szal szemben!”. Mire Brand azt válaszolta: „amit Hugo Boss tett, nagyon goromba volt a zsidókkal szemben!”A Boss egyelőre nem kommentálta az esetet, de biztos nem ujjonganak az örömtől, hogy a szponzorpénzért (250 ezer fontért) cserébe pozitív reklám helyett felhánytorgatják a nem túl dicső múltat.

Nem Boss tervezte az egyenruhákat, de…

De pontosan mi is történt a nem túl dicsőnek minősített múltban? Ahelyett, hogy azt elemezné, ki lett az év férfije Angliában (Emma Watson az Év Nője, Michael Douglas A Legenda, a többieket meg itt kibogarászhatja), a Daily Mail is inkább ezután kezdett érdeklődni, így itt a remek alkalom, hogy mindenki fejében tisztázódjon, mi az, ami csak pletyka és mi az, amit inkább tényleg elfelejtene a nagy cég.

A fejekben az él, hogy Boss tervezte a náci egyenruhákat, de ez nem igaz. Nem Hugo Boss tervezte az SS katonák fekete egyenruháját: az ördögi fekete illene a márka mostani stílusához, de semmi köze a tervekhez Boss-nak. Az SS első egyenruháit 1925-ben, a szervezet alapításakor varrták meg, korábbi lengyel uniformisok alapján. 1932-ben tervezte meg az elhíresült fekete ruhát két művészi végzettségű SS katona, Karl Diebitsch és Walter Heck. Szóval ha Brand is arra gondolt, hogy Boss tervezte meg a „kurvára fantasztikusan” kinéző ruhákat, tévedett, az viszont igaz, hogy Hugo Boss gyártotta ezeket.

Korai belépő a náci pártba

Nem sok kép maradt fenn Hugo Boss-ról
Nem sok kép maradt fenn Hugo Boss-ról

Boss 1885-ben született, szüleinek fehérneműboltja volt Metzingenben, Stuttgart közelében. Az Első Világháború után, 1924-ben Boss saját ruhagyárat alapított, egyszerű, funkcionális viseleteket gyártott, esőkabátokat és sportruhát, nem voltak designer-ambíciói. Egyik megrendelője, Rudolf Born barna felsőket kért tőle a Német Munkáspárt, későbbi Nemzetiszocialista Német Munkáspárt számára. A húszas évek végén jó megrendelő volt az egyre erősödő náci párt, így aztán Boss, aki sokat profitált a kapcsolatból, szívesen gyártott nekik egyenruhákat – gyártott egyébként örömmel bárkinek, aki fizetett – és be is lépett a pártba 1931-ben, tagszáma az 508.889-es.

A Daily Mail szerint két oka volt a belépésre: egyrészt így több megrendelést remélt, másrészt tényleg azt hitte, hogy Hitler az egyetlen, aki ki tudja vezetni a gazdasági válságból Németországot. Pragmatista volt, nem náci, és a tagság meg is hozta neki a sikert, 1933-ban az SS mellett a Hitlerjugendek és a barnaingesek ruháit is az ő gyárában varrták, 1938-ban pedig katonai uniformisokra szerződött Boss, ami azt jelentette, hogy 1940-ben például 1 millió német birodalmi márka volt a nyeresége, míg 1936-ban 200 ezer.

Hadifoglyok, kényszermunkások a varrodában

Boss-nak 250 alkalmazottja volt, ami kevésnek bizonyult, és most jön az, ami a márka számára kínosabb, mint a náci párttagság: Hugo Boss az elfoglalt területekről behurcolt kényszermunkásokat alkalmazott a náci egyenruhák készítéséhez. A háború alatt Boss cégénél 140 kényszermunkás fordult meg, mellettük 1940 októberében 40 francia hadifogoly is az ő gyárában kötött ki.

105236912
Andreas Rentz / Europress / Getty

És bár Boss gyára nem koncentrációs táborban állt, és a munkásai nem voltak foglyok, a körülményeik nem voltak a legjobbak. Erről egy nála dolgozó 17 éves fiú, Jan Kondak számolt be, a barakkjaikban bolhák és tetvek szívták a vérüket, kevés volt az étel, a légiriadók alatt nem mehettek óvóhelyre, hanem tovább kellett dolgozniuk. A 19 éves Elzbieta Kubala-Bemet a Gestapo vitte el szülővárosából, így került 1940 áprilisában a Boss gyárba. „A gyerekek és terhes nők nem részesültek különleges bánásmódban, nem volt módunk, orvoshoz fordulni. Ha megbetegedtünk, magunkat kellett kikezelni” – mondta a lány.

Egyébként Hugo Boss-nak talán mégis volt lelkiismerete: amikor egyik lengyel munkásnője, Josefa Gisterek hazamenekült tőle és elkapták, majd Auschwitzba küldték, Boss mindent megtett, hogy kihozza a haláltáborból. Sikerült neki, visszakerült Gisterek az ő gyárába, Metzingenbe, ahol azonban olyan keményen kellett dolgoznia, hogy idegösszeroppanást kapott: ekkor Boss elengedte 3 hónapra, orvost is hívott hozzá, de a nő öngyilkos lett. Ekkor Boss fizette a temetés költségeit.

A háború után Boss-t náci-szimpatizánsnak minősítették, 100 ezer márkára büntették, elvették a szavazójogát és a vállalkozását is be kellett zárnia. Enyhítésért folyamodott a bírósághoz, így „követőnek” minősítették, és folytathatta a munkát. 1948-ban halt meg, márkája tovább élt. 1999-ben a cég kárpótlást fizetett a kényszermunkások hozzátartozóinak.

Fényes jövő

A márka nem titkolja történelmét honlapján, de a historikus áttekintésnél sokkal könnyebb megtalálni az éves pénzügyi kimutatásokat – például az idei második negyedévben nőtt a bevételük. A második világháború után Boss veje, Eugen Holy vette át a boltot, az ötvenes években 128 alkalmazottjuk volt. A hatvanas években elkészítették első konfekciós férfizakó-kollekciójukat, mely megalapozta a későbbi sikereket.

137327753
Sean Gallup / Europress / Getty

1969-ben Holy fiai, Jochen és Uwe Holy vették át az üzletet, ők kezdték nemzetközivé alakítani. Megalapították például a BOSS márkát 70-ben, 72-ben kezdték a motorsportokat, majd a Forma 1-et támogatni. 1984-ben kijött az első parfümjük, 85-ben mentek tőzsdére. Elkezdték a teniszt és golfot is szponzorálni, 89-ben jöttek a napszemüvegeik, és így tovább. Érdekesség, hogy első női kollekciójukat csak 1998-ban mutatták be. Jelenleg 124 országban 6000-nél több boltban kaphatók Boss termékek, a márkának 364 saját üzlete van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek