OFFLINE

Pénteki süti: csokitorta omlós tésztával

2013. szeptember 6., péntek 12:54

A szilvás citromtortánál megismert édes omlós tészta újrafelhasználása egy tömény csokibomba formájában. Lehet közvetlenül az alaptésztára önteni a csokikrémet, de még jobb lesz az eredmény, ha egy vékony réteg savanykás tölteléket kenünk alulra. Lehet az lekvár, mirelit piros bogyós gyümölcs (kiolvasztva, lecsepegtetve), vagy főzött citromkrém is akár.

csokis penteki
Fotó: Doctor Pepper

Hozzávalók:

Fontos, hogy az egy tojásnyi tészta fele fog kelleni, tehát vagy duplázzuk meg a többit és, és süssünk két tortát, vagy a maradékból készíthetünk például kekszet, de pár napot becsomagolva, a hűtőben is elvan.

Édes omlós tészta:

150 g puha vaj
90 g porcukor
1 db tojás
280 g liszt
1 csipet só

A csokoládékrémhez:

150 ml tejszín
120 g étcsokoládé
30 g puha vaj
20 g porcukor

A savanyú réteghez:

sárgabaracklekvár, lemon curd, vagy piros bogyós gyümölcsök frissen, vagy mirelit kiolvasztva

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet, és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).

3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre szárazbabot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, ez lenyomja a tésztát, hogy a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt, és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.

Vékony réteg savanyú kerül a két édes közé
Vékony réteg savanyú kerül a két édes közé
Fotó: Doctor Pepper

6. Közben elkészítjük a tölteléket: közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és simára keverjük.

7. Ha a tészta teljesen kihűlt, megkenjük lekvárral (vagy a fentiek közül bármivel), és rákanalazzuk a csokikrémet. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen, és szépen szeletelhető legyen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta