Ezek az elmúlt szezon legszembetűnőbb koppintásai

A tavaszi-nyári szezon sem múlt el koppintások nélkül a divatvilágban. A más tervezőktől való ihletmerítés, munkásságuk előtt való tisztelgés, illetve annak illendősége jó ideje foglalkoztatja a divatmániásokat. Összegyűjtöttük a legújabb nyúlásokat, nézze melyek voltak a legszembeötlőbb hasonlóságok 2013 nyarán!

Kezdjük az egyik legjobbal, ahol már a per is elkezdődött: a Penelope Cruzzal reklámfilmet rendeztető Agent Provocateur a Kimberly Londonnal áll perben, mivel a márka piacra dobta az ő népszerű, Mazzy bikinijének olcsóbb változatát.

„Meg szeretnénk védeni a márka és a tervezők szellemi tulajdonát” – nyilatkozta az ügyről a Daily Telegraphnak az Agent Provocateur vezérigazgatója, aki feltételezhetően amiatt aggódik, hogy az általuk 390 fontért, 136.920 forintért piacra dobott szexi kétrészes-pántos fürdőruhát Kimberly Garner töredékáron, 85 fontért, azaz 29.840 forintért árulja üzletében „Monaco” fantázianéven. A fiatal designer a brit Metro újságnak erősítette meg a közelmúltban, hogy megvédi termékét a bíróságon a luxus fehérneműmárkával szemben – ahogy elnézzük a képeket, nem lesz könnyű dolga.

Bár nagyra értékeljük, hogy a fast-fashion márkák fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a vevőik – akik nem engedhetik meg maguknak a neves divatházak designer darabjait – minél gyorsabban és olcsóbban hozzájussanak a legújabb divathoz, mindig vannak olyan márkák, akik túl messzire mennek és szinte semmit nem változtatnak a kifutókon látott ruhákon. Ilyen darabbal rukkolt elő a szezonban az itthon nem kapható Nasty Gal is, melynek tervezői Marc Jacobs 2013-as tavaszi kollekciójának egyik fekete-fehér csíkos miniruháját koppintották le.

A cakkozott aljú darabot Marc Jacobs még tavaly ősszel mutatta be a New York-i divathéten. A mindössze 85 dollárra, 15.245 forintra beárazott ruha csak hosszban különbözik Jacobsétól: a tervező egy bugyit alig takaró szuperminit, a Nasty Gal pedig egy három hüvelykkel hosszabb, ruhaként hordható verziót dobott piacra. A közelmúltban a márka nyilvánosan is bocsánatot kért a kirívó eset miatt, ami kedves gesztus, de korántsem jelenti azt, hogy a Nasty Gal következő kollekciójában ne szúrnának ki hasonló ügyeskedést.

Mit gondol a koppintásokról?

A Los Angeles-i székhelyű online bolt ugyanis nem először keveredett jogi perbe szellemi tulajdon megsértése miatt.

Bár a legtöbb ruhatervvel ellentétben a designer ékszerek automatikusan szerzői jogvédelem alatt állnak, a Nasty Gal mégis megirigyelte Gemma Redux és Fenton Fallon 'Microspike Biker Choker' névre keresztelt nyakláncát és legyártotta annak szinte pontos mását. A hasonló design már csak azért is bátor húzás, mivel az ékszer eredetije bejárta a világot, divatlapokban, TV-showkban, a Gossip Girl című divatsorozatban, Rihannán és Michelle Obamán is látható volt az elmúlt időszakban. A tervezők undorítónak titulálták az esetet, a Nasty Gal pedig eltávolította a vitathatatlanul jogsértő nyakláncot honlapjáról. Valószínűleg Alexander Wang cipőjének kistestvérével is ezt fogják tenni – nézze meg ag alériában, miről is van szó!

A spanyol fast-fashion márkát, a Zarát sem kell félteni, ha ihletmerítésről van szó. Legutóbb a fashion-law.org lett figyelmes egy mély V-nyakkivással készült ruhára, melyet Kimberly Ovitz mutatott be a divathéten Alban fantázianéven. A vállnál geometrikus kivágású darab a divatháznál 495 dollárért, 110.860 forintért, míg a Zarában 13.215 forintért volt kapható a nyári szezonban. A színváltoztatáson kívül egyetlen különbség talán annyi, hogy Ovitz az USA-ban varratja kollekcióit, míg az Inditex a távol-keleten.

A Zarában is felbukkant átlátszó műanyag clutchok miatt pedig a celebnők új cipészének, Charlotte Olympiának fájhat a feje. A brit designer által három évvel piacra dobott kiegészítő kék, arany, zöld árnyalatban megjelent a milánói férfi divathéten, a Chanel, a Fendi, a Gucci és Valentino kollekciójában, illetve nem meglepő módon az eredeti ár töredékéért a Nasty Gal és az Inditex kínálatában is. Ön mit gondol az effajta tervezői vitákról? Elítéli vagy örül neki, hogy potom pénzért hozzájuthat a legújabb divathoz? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra