Zanza!

Eheti pénteki sütink egy igazi magyar klasszikus, a cukrászdák egyik alapdarabja, a Rákóczi-túrós. A közhiedelemmel ellentétben a kultikus süti nevét nem Rákóczi-fejedelemről, hanem kitalálójáról, Rákóczi János szakácsmesterről kapta. Mivel a mester 1964-es Konyhaművészet című könyvében meg is örökítette a Rákóczi-túróslepény receptjét, így mi is azt követtük, hogy kiderüljön, milyen is az igazi, eredeti Rákóczi-túrós.

rakoczi turos 2
Fotó: Doctor Pepper

Hozzávalók:

Az alap omlós tésztához:

25 dkg búzaliszt
2 db tojás sárgája
6 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg tejföl
csipetnyi szódabikarbóna
csipetnyi só

A túrós réteghez:

3 db tojás sárgája
2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
20 dkg tejföl
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
4 dkg mazsola
2 db szikkadt zsemle

a szóráshoz:

5 dkg édes keksz/babapiskóta szétmorzsolva

A tojáshabhoz (duplázható!):

2 db tojásfehérje
8 dkg porcukor

+sárgabaracklekvár

1. Az alap omlós tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, és pihentetjük fél órán át. Közben sütőpapírral bélelünk ki egy közepes méretű tepsit/nagyobb tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd a sütőpapírra helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk, és 12 perc alatt elősütjük.

3. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, kiterítjük egy nagyobb felületre, és száradni hagyjuk.

4. A zsemle héját eltávolítjuk, belsejét kis darabokra tépkedjük, és felhasználásig félretesszük.

5. Elkészítjük a túrós réteget: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat habosra keverjük a porcukorral. Az utóbbihoz hozzáadjuk az áttört túrót, a citromhéjat, a tejfölt, a zsemlekockákat, a mazsolát, és kikeverjük. A legvégén óvatosan összeforgatjuk a felvert tojásfehérjehabbal.

rakoczi turos
Fotó: Doctor Pepper

6. Az elősütött tésztalapot megszórjuk az édes kekszmorzsával, majd ráadagoljuk a túrós keveréket, és 150 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, hogy megszilárdult-e a töltelék. Ha igen, akkor kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy kicsit hűljön.

7. Elkészítjük a tojáshabot: a fehérjéket habbá verjük, úgy, hogy amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a cukrot, hogy szép, fényes, kemény habot kapjunk. (A tojáshab mennyiségét lehet duplázni is.)

8. Habzsákból a túrós réteg tetejére nyomjuk a habot rácsos mintát képezve. 140 fokos nyitott ajtajú sütőben kb. 10-15 perc alatt kiszárítjuk a tojáshabot, majd kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk a süteményt.

9. Ha teljesen kihűlt, habzsákba töltjük a lekvárt és a rácsközökbe nyomjuk. Kevésbé precízek egyszerűen oda is kanalazhatják.

Blogmustra