Ilyen egy indonéz divatkarnevál

A kelet-jávai Jemberben évente megrendezett Divatkarnevál a város évfordulójának provinciális ünnepléséből nőtte ki magát világszintű eseménnyé. 2003-ban Dynand Fariz divattervező változtatta bemutatóját karnevállá augusztus végén, azóta az esemény tényleg inkább hasonlít a riói karneválra, mint egy bemutatóra, pedig a cél még mindig a divattrendek indonéz kulturális örökségével való keverése – írja az indonesia.travel. A Jember Fashion Carnival jelenleg a világ negyedik legjobb karneváljának számít, a New Orleans-i Mardi Gras, a riói karnevál és a kölni Fastnacht előzi csak meg a sorban (és a Notting Hill milliós karneválja állítólag sehol sincsen ehhez képest).

A Jember Fashion Carnaval során a város 3,6 kilométeres főutcája kifutóvá alakul, bár igazából a felvonuló ruhák nálunk inkább karneváli jelmeznek minősülnek, a divatheteken látott, karótnyelt modelleken bemutatott szürke ruhákhoz nem sok közük van a mi szemünkben. Az idei tematika címe ArTechsion (art, technologie, illusion) és 10 különböző stílusú szekcióba lehetett készülni (például pók, Tibet, art deco, polip, méhecske, Velence, etc.).

A legtöbb résztvevő divattervező-tanonc, építész, modell, művész, és egy éven át készül a divatkarneválra, ami előtt kap egy kis mozgás- smink- és énekoktatást – a szervezők ezzel biztosítják, hogy a felvonuláson minden rendben legyen. A szervezők döntik el azt is, ki milyen kategóriában indulhat, a kategóriák legjobbjai pedig értékes díjakat nyernek. Nézze meg galériánkban, hogy néz ki a gyakorlatban egy igazi színes divatkarnevál!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek