OFFLINE

130 éve született Coco Chanel

2013. augusztus 19., hétfő 17:57

130 éve, 1883. augusztus 19-én született Coco Chanel, a divat nagyasszonya. A Chanel ház forradalmasította a divatot, Cocónak köszönhetjük a kis fekete ruhát, a tweedkosztümöt, a gyöngyös bizsukat és a legendás, láncos fülű táskát és rengeteg örök érvényű mondást. Tudta, miért dupla C a divatház logója? Miért Nº5 a parfüm neve? Hol élt Coco Chanel, és hogy keveredett a nácik közé? A folytatásban jobban megismerheti Gabrielle Chanelt, a XX. század egyik legbefolyásosabb emberét, aki olyan örökérvényű darabokat tervezett, melyekre ma is minden nő vágyik!

Gabrielle Chanel 1883 nyarán szegény családba született, mely anyja korai halálával szét is esett – 12 évesen a hibásan Chasnel-nek anyakönyvezett Gabrielle testvéreivel együtt egy ciszterciek által működtetett árvaházba került. Ezek az évek komoly nyomot hagytak stílusán, a keményített gallérok, egyenes vonalak és semleges színek későbbi tervein az árvaházi egyenruhákat idézik – írj a Wikipedia.

Chanel 18 éves korában tanult meg varrni, kelengyék készítésével kezdte munkásságát, de ezt pár év alatt megunta, és bácsikájához költözött Vichybe. Színésznek állt, a Coco név is általa zseniálisan előadott chansonból, a Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro?-ból ragadt rá.

Vagyonos férfiak lengték körül és végül egy gazdag angol bankár fia, Arthur Capel tette Chanel számára lehetővé, hogy Párizsban műhelyet nyisson 1910-ben. Állítólag a dupla C logóval is szeretőjének állított emléket Chanel, a két betű a Chanel és Capel neveket takarta. Afférjuk 9 évig tartott, az arisztokrata 1919-es halála mély depresszióba sodorta Cocót. Más források szerint viszont az összefonódó betűk a ciszterci rózsaablakokról valók, esetleg arra a kastélyra utalnak, a Château de Crémat-ra, melyben Chanel 1920-ban nyaralt. Akárhogy is, a CC nem saját nevének kezdőbetűit fedi, az biztos. 1918-ban nyílt meg a mai napig működő üzlet a rue Cambon 31-ben, ahol a ruhák és kalapok mellett helyet kaptak az ékszerek is. A bolt annyira jól ment, hogy 1927-re Chanel 5 épületet meg tudott venni a sikkes környéken lévő Cambon utcában.

De mitől ment olyan jól a Chanel?

Először is attól, hogy nem követett semmiféle trendet: a tervező eldobta a szoros fűzőket, a gyász színeként számon tartott feketét pedig behozta a hétköznapokba. Állítólag akkor döntött a kis fekete ruha megtervezése mellett, amikor látta, hogy szenvednek a nők elegáns ruháikban az operában. Ő a kis fekete ruha feltalálója, de persze sikeréhez az is kellett, hogy a Vogue felfigyeljen a praktikus, minden nőnek előnyös viseletre. A vásárlók szerették az egyszerű, fiús öltözeteket, a kényelmes kardigánra emlékeztető tweedkosztüm pedig nagyot tarolt Párizsban.

A pontosság kedvéért: 1921-ben jelent meg Chanel illata, a Nº5, amiben az volt a különleges, hogy szintetikus alapanyagokból készült, ez volt az első mesterségesen alkotott parfüm. Az 5 a tervező kedvenc száma, ezért jelent meg az illat május 5-én, és ezért kapta nevét is. Az ötös szám miatt választotta az elé tartott illatminták közül az ötös számút a tervező. Azóta is ez minden idők legtöbbet eladott parfümje, a siker töretlen, a többi divatház meg csak lohol Chanel után a sajátmárkás illatokkal, Coco volt az úttörő.

Ahogy abban is, hogy 1923-ban merészen lebarnult Cannes-ban és ezzel egy csapásra divattá vált a napbarnított bőr. 1924-ben jelentek meg a jellegzetes, giccses, hamis gyöngyfüzérek nála, a gyémántos, rubinos brossokkal, karperecekkel együtt – ezek azóta megjelennek minden szezonban a Chanel kifutóin. 1926-ban jött a kis fekete, a modern nő egyenruhája, a gazdasági válság ellenére pedig 1935-ben már 4000 alkalmazottal dolgozott és évi 28 ezer modellt adott el a tervező – írja a Wikipedia.

A kamélia volt Chanel kedvenc virága, vissza is köszön máig a ruhákon, nyakláncokon ez a virágmotívum. Alexandr Dumas Kaméliás hölgy című műve több párhuzamot is mutat Coco életével, a tervezőt ezért ihlette meg a virág, mely először 1933-ban jelent meg egy fehérrel szegett fekete blézeren.

Mi történt a háborúban?

Máig vitatott, mit csinált Coco Chanel a II. Világháborúban: annyi biztos, hogy egy német tiszt, Hans Gunther von Dinklage szeretője volt, ezért kollaboránsnak számított, és 1944-ben Svájcba menekült. Azt viszont Hal Vaughan veterán újságíró jelentette ki először – hosszas kutatás után – könyvében, a Sleeping with the Enemy: Coco Chanel’s Secret War-ban (Egy ágyban az ellenséggel: Coco Chanel titkos háborúja), hogy Chanel már a háború előtt antiszemita nézeteket vallott és valóban együttműködött a nácikkal, volt például nyilvántartási száma (Abwehr Agent 7124) és álneve (Westminster, mert itt szeretett horgászgatni a háború előtt) – írja a telegraph.co.uk.

Chanel a háború nagy részét a párizsi Ritz hotelben töltötte, a náci vezetőséggel együtt, itt ismerte meg szeretőjét, a nála 13 évvel fiatalabb von Dincklage-t is. A férfit Vaughan veszélyes náci kémként írta le, és arról is talált bizonyítékokat, hogy Coco Chanel Spanyolországban keresett Joseph von Ledebur-Wicheln gróffal együtt olyan fiatalokat, akiket a németek mellé lehetett állítani.

A háború után Chanelt bíróság elé akarták citálni, ez elől menekült a tervező Svájcba, ahonnan csak 1954-ben, 70 évesen tért vissza Franciaországba, hogy újraélessze a divatházat a titokzatos svájci Wertheimer család pénzén. Akkor már senkit nem foglalkoztatott Párizsban, ki kivel volt a háborúban, ráadásul Chanel tehetséges volt – a Wertheimer család jó befektetést csinált azzal, hogy felvállalták a tervező költségeit és ezzel megszerezték a divatházat, mely máig az övék – írja a New Yorker.

Vaughan is megemlíti azonban a könyvével kapcsolatos New Yorkernek adott interjújában, azt, amit Gabrielle Labrunie, Chanel ük-unokahúga mondott: más idők jártak akkoriban, az embereknek szörnyű dolgokat kellett tenniük, hogy boldoguljanak. Coco Chanel elvnélküli üzletasszonyként, dörzsölt opportunistaként azt az utat választotta, ami a fennmaradásához akkor kellhetett. Nem ölt embert és nem kínzott meg senkit, az biztos, ahogy más náci kollaboránsnak számító francia művészek – Maurice Chevalier, Jean Cocteau, és Edith Piaf – sem.

A Chanel ház Vaughan könyvének 2011-es megjelenése után tagadta, hogy Coco antiszemita lett volna és azt is, hogy együttműködött a nácikkal – annyit ismertek el, hogy von Dincklage szeretője volt.

Aztán jött a steppelt táska

Az 50-es években a Dior ház New Look-ja tarolt, Coco Chanel első divatbemutatóit hűvösen fogadta a közönség, de 1955-ben megjelent az első láncos pánttal ellátott, steppelt táska, ami azóta rengeteget hamisított, sikeres darab, minden nő álma. A táska tervezésekor is azt tartotta szem előtt Chanel, hogy viselőinek kényelmes legyen, ne kelljen kézben szorongatniuk, szabadabban mozoghassanak. Az első steppelt táska száma, a 2.55 pedig nem méretre vagy típusra utal, hanem arra, hogy 1955 februárjában készült el az első ilyen termék. A steppelést a sport szeretete, a burgundivörös bélést a bentlakásos iskolák uniformisa, a láncos pántot az árvaházi évek inspirálták a szaklapok szerint.

A most divatos fekete orrú cipőket is Coco Chanel találta fel 1957-ben. A divatház Amerika felé nyitott, Marilyn Monroe Nº5-et használt, Jaqueline Kennedy Chanel kosztümre vágyott. A tervező 30 éven át élt a Ritzben, 1971-ben ott is halt meg. A divatház máig az egyik legsikeresebb, 1983 óta Karl Lagerfeld vezetése alatt jönnek ki újabb és újabb tweedkosztümök: a kis fekete kosztümkabátról könyv készült, Coco életéből számos film (a legutóbbit épp Lagerfeld rendezte). Legendás termékeket ad ki sorra újra Lagerfled, neki köszönhetjük a 2.55-ös táska újraéledését is. Mai napig áll a rue Cambon 31, a tükrös lépcsővel, ahol maga Chanel is végignézte bemutatóit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta